Mit gondolsz az ilyen helyzetről?
A párom családjáról van szó.
Elég régóta együtt vagyunk, mindketten kicsit szegényebb családból származunk. Elég alap szinten neveltek minket, sosem támogattak igazán egyikünket sem (engem még csak-csak, de a páromat tényleg nem igazán). Nagyon fiatal lányként kerültem be a párom családjába, ahol többen elsőre elutasítóak és bunkók voltak velem. Eltelt 10+ év, azóta sem lettek sokkal jobbak. Ez idő alatt bárkit összeszedett a párom fivére, mindenkit jobban fogadtak, mint engem. Ez rányomta a bélyegét a párommal való kapcsolatukra is. Természetes volt, hogy elkezdtünk távolodni ettől a családtól.
Már régóta külön élünk, közben a párom, a család lekezelt "kis butácskája" egyre többre viszi, és most már elég magas életszínvonalon élünk. Ezt az apja nem bírja elfogadni, folyamatosan beszólogat nekünk ezért. Az idő előrehaladtával már egyre kevesebbet járunk hozzájuk, amit viszont ők folyamatosan rosszmájú megjegyzésekben sérelmeznek. Számon kéregetnek, miért nem megyünk hozzájuk többet, miért nem avatjuk be őket a dolgainkba, miközben egyébként ők nem érdeklődnek sosem. Ha elmegy egy unokatestvér nyaralni, felfújják, képeket mutogatnak, míg mi körbeutazhatjuk a világot, annyit sem kérdeznek, élünk-e még. Engem ebben az zavar, hogy a párom még mindig minden utazásunkról beszámol nekik és a szülei elvárják, hogy hívogassak őket közben, hogy "odaért-e". Nekem ez visszás, mert többször felhívta így az anyját, és az anyja azt sem tudta, hol vagyunk, annyira nem érdekelte semmi, amiről mi beszéltünk korábban. De számon akarja kéregetni így is. Tavaly azt sem tudta, hogy elmentünk nyaralni, pedig elmondtuk nekik, de meg sem jegyezte, hova és mikor megyünk. Viszont mikor megtudta, hogy az adott országban vagyunk, mert a párom felhívta, akkor az anyós vérszemet kapott, és onnantól naponta hívogatta, mikor értünk már haza és játszotta az aggódó ősanyát.
Volt, hogy megbüntettek minket valahol hatalmas összegre (déli országban ZTL, ha valaki ismeri), és az após csak annyit mondott: "Én nem járok ilyen helyeken, legalább nem is büntetnek meg. Ti minek mentetek oda?"
Én arra kértem a páromat, többet ne mondja el, hova megyünk, de nem fogadja meg. Örülni nem örülnek nekünk, csak a számonkérést meg a bunkó beszólogatásokat kapjuk.
A másik, hogy folyton azt várnák, hogy mi futkozzunk hozzájuk, több mint 1 órányira laknak tőlünk. Ők is és az én szüleim is rendszeresen járnak a mi városunkban, de sosem szólnak, ha itt járnak. Tényleg ennyire berögzült szokás hogy folyton mi keressük őket, mi futkozzunk és ők csak otthon ülnek? Hogy ha ők itt járnak, ők be sem néznek hozzánk? Volt, hogy eljöttek más rokonokhoz ide a városba, hozzánk meg nem.
Hamarosan aktuális lesz nálunk az esküvő és a gyerek téma. Jól gondolom, hogy igazságos, ha nem veszem be az esküvőszervezésbe a párom családtagjait? Ez általában úgy megy nálunk, hogy segítséget nem ajánlanak fel, majd a többi rokonnak panaszkodnak, hogy mi milyen gonoszok vagyunk, hogy mindenből kihagyjuk őket. Hasonló lesz az unokákkal is. Előre látom, hogy követelőzni fognak, segíteni meg semmit. Majd meg akarják mondani, hogy éljünk és mi csináljunk, meg majd kritizálják a nevelési stílusunkat, de a kisujjukat nem fogják megmozdítani értünk. Ugyanúgy, ahogy most is viselkednek gyerek nélkül.
Kicsit hibásnak érzem magam, lehet mi rontottunk el valamit?! Vagy az ilyen családdal nincs mit tenni?
Ti fenntartanátok ilyen egyoldalú kapcsolatot, hogy mi kéthetente járkálunk hozzájuk, hogy mi beszámolunk az életünkről, mi számot adunk, mit miért csinálunk (kész kétoldalas esszé sem lett volna elég, miért vettünk új autót), ők bunkóznak, számon kéregetnek, bíráskodnak felettünk, mindehhez meg a párom azt várja, vágjunk teljesen jópofit és tűrjünk?
Sajnos, igen vannak ilyen emberek. Esetleg megprobalhatnátok őket udvariasan leállítani.
Csak én vettem ki úgy, hogy a párod nagyon ragaszkodik a szüleihez? Ha nem, akkor én a helyetekben elvágnám ezt a kapcsolatot.
„Minek ment oda?” 🤣🤣🤣
Legjobb elvakult-fideszes idézet! Éljenek a fidesz szavazók! 🤣 Riogasd őket migráncsokkal! Sőt, fogadjatok örökbe egyet, had puffogjanak magukban mégjobban 🤣
Persze ez csak vicc... de ezek után meglepődnék, ha ilyen mentalitással balos lenne az após 🙂
De őszintén szólva fogalmam sincs miért foglalkozol velük. Párod csinálja, ha akarja, hisz a szülei/testvérei/akármi... de neked nem kell menni.
Amúgy én nagyon szeretem anyós/apósékat, alig várom, hogy menjünk (most hosszú hétvégére), de így is csak havonta találkozunk. Ez a kéthetente dolog túúúl gyakori. Megítélésem szerint.
Volt egy nagyon jó kollégám, papnak volt a fia. Az apa szegény családból származott. Egyszer azt mondta a fiának (a kollégámnak): "Tudod fiam, rám a rokonságom néha úgy tekint, hogy uradzok, a lelkész kollégáim pedig sokan lenéznek, mert szegények voltak a szüleim."
Hasonlóan panaszkodott nekem egy cigány férfi, mondhatom, hogy barátom. Jólnevelt família volt az egész rokonsága. Zenészek voltak. Ő is arra panaszkodott, hogy a mi (nem cigány) népünk még nem fogadta be őket, a többi cigány meg megveti, mert eltávolodtak tőlük, kiemelkedtek a sorukból.
Nem állítom, de nálatok is hasonló a helyzet.
Ezért igyekezzetek a szülők és a rokonság felé mutatni az egyszerűséget, a ragaszkodást, a hozzájuk tartozást. Ne azt keressétek, ami elválaszt, hanem ami összeköt Titeket.
Kérdező, itt a család viselkedésének a gyökere a gyerekkori dinamikában rejlik. A férjed a fekete bárány, talán becsúszott gyerek, a testvére az aranygyermek. A szülők talán nárcisztikusak, de biztosan mérgezők. Erről az oldalról is vizsgáld meg a dolgot! Olvass utána a kezelésnek!
A férjed a szülei érzelmi zsarolásának szorításában él, és ez így is marad, amíg ezt terápiával fel nem ismeri, és fel nem dolgozza.
#7: "Ezért igyekezzetek a szülők és a rokonság felé mutatni az egyszerűséget" Ezt soha! Azonnal azt mondanák, hogy "Uraságék kegyeskednek leereszkedni?".
Az, hogy nem látogatnak meg, sokrétű lehet. Nem akarnak a sikeretekkel (az ő ehhez képesti sikertelenségükkel) szembesülni. "Nincs idejük", mert ők annyira elfoglaltak és fontosak, azaz "ß@ros gyerek, törd jobban magadat értünk!", plusz mondvacsinált ok a sértődésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!