Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Mit csináljak az idős apámmal?

Mit csináljak az idős apámmal?

Figyelt kérdés
73 èves több szívműtéten esett át, legutóbb pacemakert tettek be neki. Èn másik városban lakok lakótelepen, tanàrkènt dolgozok, 33 èves vagyok, nőtlen. Apukàm 73 èves mint írtam a város meletti kis városban lakik egy nagy kertes házban egyedül. Hobbija volt a kertészkedès, de most már nem bírja csinálni. Èn tavasszal, nyáron meg ősszel kimegyek hozzá gyakran meló utàn, segítek neki mindenben. Ilyenkor tèlen is, csak hát most ugye nincs kerti munka. Apukámnak egyre inkább szótalálási nehézségei vannak, mindenre azt mondja, hogy az izé. Mindenkivel szemben kötekedős, agresszív. Szomszédok is panaszkodtak rà. Amit én csinálok, pedig a lelkemet kiteszem, munka utàn minden nap órákat segítek neki, de semmi nem jó úgy neki amit csinálok, folyton hisztizik, még azért is ha az asztalon marad egy porszem, vagy 5 centivel arrèbb teszem a tànyért mint ahogy ő azt elképzeli. Rettenetes. Azt is hiàba mondom neki, hogy ne menjen ki a kertbe mert rosszul lesz, majd èn megcsinálom. Borzalmas. Gondoltam rá, hogy magamhoz vennèm a lakótelepre, mert egyre kevèsbé bírja magát én meg nem tudok azért mindig mellette lenni. De rendkívül makacs. Azt mondja, hogy csak akkor jönne, ha már nem bírna magát. De nem bírja magát már most sem. És nem látja be. Mit csinálok ha kimegy a kertbe dolgozni és èn nem vagyok ott és ott esik össze. Már tiszta idegroncs kezdek lenni, mert tehetetlen vagyok az ügyben.

2020. jan. 4. 09:36
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
71%

Leírásod alapján, amit tudsz, megteszel... De idegroncs ne legyél, ne menj annyira bele, nem éri meg!

Itt két dolog is van... Egyik, hogy még ha magadhoz vennéd is, minden percben akkor sem tudnál vele lenni, tehát órákra egyedül lenne a lakásodban. A legnyugodtabb pillanatában is bekövetkezhet a halál, amikor te a munkahelyeden vagy, és akkor ugyanúgy ostorozod magad, hogy nem tudtál semmit tenni, mint ha a vidéki házban történne... Ráadásul te is sejted, hogy biztos szívesebben halt volna meg a saját házában...

A másik meg, hogy idős embereknél sokkal esélyebb az olyan véletlen baki, mint hogy ott felejt valamit a tűzhelyen, kigyullad a lakás, vagy bármi... Ez a lakásodban is megtörténhet, ha nem vagy ott, és akkor már nem csak magát veszélyezteti, hanem az összes szomszédodat.

NIncs igazásn jó megoldás, ha nem tud minden percben mellette lenni valaki...

Viszont az biztos, hogy a lelke a saját kertes házához köti, mint a legtöbb embert.... ezt te is megérthetnéd. Hiába logikusabb amit szeretnél, hiába van igazad. Egyszer úgyis meghal, és mondom, ha akarata ellenére máshol és máshogy fog meghalni, utána is őrlődnél miatta...

2020. jan. 4. 10:35
 12/26 A kérdező kommentje:
Igazad van kedves utolsó
2020. jan. 4. 10:48
 13/26 anonim ***** válasza:
64%

Ne vedd magadhoz, hiszen ha valóban nem bírja magát, ahogy írod, akkor aközben is rá kéne nézni, mikor épp magánórát adsz a tanulóidnak, vagy épp ő zavarna bele, amiről nem tehet nyilván, de olyan közegben nem lehetne rendesen tanítani, ha ott lenne még valaki (az édesapád), aki ellátást igényel.

Plusz ne rendeld magad alá ennyire a szülődnek, ne legyen fontosabb ő, mint a te magánéleted. Lehet, hogy még él akár 20 évet is, de 10-et simán élhet, és akkor majd ott leszel 43 évesen egyedül, holott addigra már simán lehetne családod.

Beszéld rá egy idősek otthonára, ha ebbe nem menne bele, akkor sokat nem tehetsz, mit lehet erre mondani, ha kint a kertben összeesik, hát... ez van, nem lehetsz 0-24-ben mellette. Az élet ilyen, van aki szerencsésebb, van aki meg összeesik valahol, ahol senki sem látja, ott fekszik órák hosszat, akár egy napig is, aztán vagy túléli vagy nem. most attól tekintsünk el, hogy önhibájából, a makacsságából kifolyólag, vagy épp önhibáján kívül történne meg. Ilyen az élet, el kell fogadni.

2020. jan. 4. 14:12
 14/26 A kérdező kommentje:
Még 20 év? Több szívműtéten van túl pacemakere van, most sincs igazán jól sokszor nem jó a szívverése pulzusa. Meg már 73 éves. Olyan 5 èv körül lehet reálisan.
2020. jan. 4. 16:48
 15/26 A kérdező kommentje:
Én inkàbb azt sajnálom, hogy így nem tudok magán órákat adni. Viszont ha nem megyek hozzà és akkor hal meg akkor hogy éljek tovàbb a lelkiismeretemmel?
2020. jan. 4. 16:50
 16/26 anonim ***** válasza:
0%
Úgy sem lehetne magánórákat adni, ha nálad lenne! Mert mindig rá kéne nézned.
2020. jan. 4. 17:08
 17/26 A kérdező kommentje:
Szeretek tanítani, meg mikor adjak magánórákat ha nem most fiatalon. De ha meg éppen akkor ham meg a fater, akkor én leszek a szr ember...
2020. jan. 4. 18:19
 18/26 anonim ***** válasza:
29%
Dehogy leszel szar ember, sokan mások is egyedül halnak meg, ha épp nincs párjuk. De még akinek van se biztos, hogy ott lesz mellette, mi van, ha akár csak elmegy a boltba vásárolni, és akkor történik meg. Még így is sokat teszel érte. Sok más ember csak hetente vagy még ettől is ritkábban tudja meglátogatni az idős szüleit. Sokaknak egyszerűen ideje nincs rá, hiszen ott a család, saját gyerek.
2020. jan. 4. 22:02
 19/26 anonim ***** válasza:
69%

A demens emberekkel vigyázni kell,főleg ha már nagyon előre haladott a leépülés. A családban többeknél előfordult.

Az egyik rokonnál teljes agresszivítás volt tapasztalható. Folyton menekült,éjszaka is . Állandóan azt hitte tűz van,az ablakon akart menekülni. Az összes veszélyes tárgyat elkellett dugni pl.kések ,24 órás felügyeletet igényelt még éjszaka is csak éber álommal lehetett pihenni mert mindig kiabált... A párja egészsége ráment ,de aztán mikor az öreg meghalt még jutott neki pár év ,nyáron pihent meg.

Vagy van a másik véglet amikor folyamatosan megy el a tudat, “izét ad már ide”,majd jön az,hogy már azt sem tudja milyen nap van pl.nyáron újévet kíván,aztán visszamegy a gyerekkorába nagyszülőket keresi ,aztán teljesen magatehetetlen ,és nem kommunikál egy szián kívül semmit,az otthoni ápolás kb.kivitelezhetettlen. Mamámról írtam,másfél éve olyan,mint egy csecsemő és borzasztó az egész :(

Komoly dolog,ha magadhoz veszed. Én inkább otthont keresnék neki mert teljesen rá fogsz menni...

2020. jan. 4. 22:27
 20/26 A kérdező kommentje:
Hát igen. Csak tudod ő cègvezető volt és mindenkivel játssza a főnököt. Agresszív, hisztis, gyakran mond olyat hogy az izét tedd az izére, és ha nem találod ki, hogy miről van szó, akkor hiszti van. Mondjuk azt nem tehetem meg emberileg, hogy magára hagyom, mert ő fizette az egyetememet és az albérletemet is, amikor egyetemre jártam. Ezt illik meghálálni, amit gyakran mondogat is. Gyerekem nem hiszem, hogy lesz. Mondjuk a családban keresztanyámnak és keresztapàmnak sem volt gyereke. Apàmnak is csak èn.+ örülni fogok, ha ezt az időszakot végigbírom csinálni apámmal ès vègre szabad leszek. Csúnya ilyet mondani, de ez az igazsàg. Mindent megcsinàlok neki amit tudok, de gyakran ez is kevés neki. De nem néz ki demensnek, azért tudja, hogy mi újság körülötte nem hülye. Csak ez szótalálási nehèzség van, meg gyakran van, hogy nem emlèkszik, hogy mit hova tesz, ritkábban arra sem, hogy mit csinált 5 perce. Hogy ez most demencia vagy mi èn laikusként nem tudom megállapítani, ehhez orvos kellene, de oda nem akar menni, arra hivatkozik, hogy nem hülye. Múltkor mondtam neki, hogy jó lenne elmennél orvoshoz, veled megyek ha akarod. Erre keresztanyàm aki 68 éves azt mondta, hogy hogy mondhatok ilyet apàmnak. Na most arra gondolt, hogy hülyènek tartom, pedig erről nincs szó. Csak jó lenne ha megvizsgàlná egy pszichiáter, aki megállapítanà, hogy demens vagy nem demens és mi a teendő. Èn ide már kevés vagyok, mivel èn nem vagyok orvos, csak azt látom, hogy valami nem okè.
2020. jan. 4. 22:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!