Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Hogyan rázzam le a nagyszüleimet?

Hogyan rázzam le a nagyszüleimet?

Figyelt kérdés

18 éves vagyok (lány, ha ez bármilyen szempontból fontos), és a nagyszüleim még mindig 14 évesnek kezelnek. Minden egyes nap lejönnek értem a szomszéd városból kocsival, és visznek magukhoz, ahonnan csak este 8-kor jutok haza mikor a szüleim jönnek haza munkából és bejönnek értem útközben. Szóval általában reggel 9-től este 8-ig kénytelen vagyok ott lenni. Ha nem minden napom kéne ott töltenem, nem zavarna, de így már belefáradtam, legszívesebben magamra zárnám az ajtót mikor hallom hogy reggel a nagyszüleim beállítanak a házba, hogy vigyenek magukhoz.

Nem tudok náluk mit csinálni. Besegítek a főzésbe, takarításba, vagy inkább megcsinálom én egyedül néha, mikor mamám nem érzi magát jól, de ezen kívül nem sok opció van. Már egy csomó könyvet kiolvastam náluk, festeni szoktam, de ezek sem minden nap foglalnak le.

Már többször megmondtam nekik finoman, hogy nem szeretnék menni. Aztán abból nem értettek, és elkezdtek azzal dobálózni hogy ne legyek egyedül otthon, mert az rossz nekem, meg nem tudok magamra főzni (de, de tudok, ha náluk vagyok akkor is én főzök, max nem csak magamra, hanem rájuk is). Múltkor viszont már keményebben odavetettem nekik, hogy nem megyek velük, programom van a barátnőmmel délutánra, erre mamám elkezdett sírni, hogy "ezért támogatunk téged". Igaza van, tényleg nagyon sokmindenben támogatnak anyagilag, folyton olyan dolgokat kapok tőlük, hogy csak lesek utána, soha nem kérek tőlük semmit pedig. Egyébként hálás vagyok nekik ezekért a dolgokért, és ott segítek nekik ahol tudok (pl. Ha elmennek nyaralni, én takarítok náluk, én gondozom az állataikat), ha bármiben segítségre van szükségük, rám mindig számíthatnak.

Nem tudom mit tegyek, a szüleim a nagyszüleim pártját fogják, én viszont már nem vagyok gyerek, egyedül is eltudom intézni a ház körüli teendőket, nem fogok belehalni abba, hogy egyedül hagynak pár órára. Ha viszont nem megyek velük, hatalmas sértődés lesz belőle, és megint nekem lesz bűntudatom, hogy ők mennyi mindent áldoznak rám, én meg nem teszem azt amit kérnek.

2018. júl. 27. 13:09
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
75%

-Gyere, menjünk haza. (Nagyszülői házba.)

-Nem megyek, programom van.

-Gyere!

-,.... Oké. (Elmész a szobádba, vagy a barinődhöz. Levegőnek nézed őket.)

2018. dec. 15. 18:54
 22/32 anonim ***** válasza:
0%
A nagyszüleid szeretnék kiélvezni azt az időt, amíg te nem vagy teljesen felnőtt, és ami még nekik adatott, magyarul ameddig élnek, és egyáltalán a lábukon bírnak állni. Azért, mert az unokájuk vagy, és szeretnek. Félnek, hogy többé már nincs szükséged rájuk. Ha elmondod, hogy ez gond, neked, akkor fájdalmat okozol vele, úgy látom a leírásból. Szóval nem nekik esni kéne, hogy unatkozol, mert pont kétségbe esnek, hogy nincs már rájuk szükséged. Magyarul ez a gond. Ezt majd jó eséllyel a szüleiddel is megéled majd. Úgyhogy a nagyszülők felé kell a pozitív megerősítés, hogy szereted őket, csak most szeretnél találkozni a barátaiddal. Őszintén : neked ezt tényleg érezni kéne, és kimondani nekik, mindazt amit leírtam. Szintén pozitív megerősítés, ha néha kikéred a tanácsukat, vagy megkérdezel valamit, hogy hogy csináld meg. Ezáltal azt érzik, hogy szükség van rájuk (nem kell elmondani, ha végül nem úgy csinálod). Eléggé irigyellek amúgy a problémádért.
2018. dec. 15. 20:39
 23/32 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó, te hülye vagy.

Én már az oviból is a nagyszüleimhez mentem haza mert a szüleim dolgoztak. Sőt, nyaranta meg a másik mamáéknál voltunk szinte egész végig! De ahogy nőttem, felfogták hogy nyilván kevesebb időt tölthetünk együtt és nem azért mert már kevésbé szeretem őket. Ez az élet rendje.

Milyen szülő/nagyszülő az aki kineveti a gyereke/unokája problémáját? Milyen nagyszülő az, aki kisajátitja az unokáját, kvázi bezárja hogy legyen aki rányitja majd 80 évesen az ajtót? Milyen szeretetről beszélhetünk ebben a családban, ha az akit állitólag annyira szeretnek, semmibe van nézve?

A szeretet egy feltétlen dolog. Nem csak akkor szeretünk valakit igazán, ha mindig azt teszi amit mi mondunk. Akkor szeretünk valakit igazán, ha TISZTELJÜK a saját döntését és nem akarjuk rá kényszeriteni a saját akaratunkat.

2018. dec. 15. 21:53
 24/32 anonim ***** válasza:
100%
14 évesen se lenne ez ok.
2018. dec. 15. 22:04
 25/32 anonim ***** válasza:
6%

Akkor egy éved van rá, hogy kidolgozd a tervet a lelépésre és összegyűjts minél több induló tőkét.

Mivel a munkát nem akadályozzák, próbáld meg azt, hogy egyszerűen nem mész munka után haza - ha kérdezik, hol voltál eddig, mondd azt, hogy túlóráztál - vagy ha van ott erre lehetőség, persze valóban túlórázhatsz is, vagy akár vállalhatnál tanítványokat, akiket korrepetálsz valamiből, és házhoz mész hozzájuk.

2018. dec. 15. 22:06
 26/32 kovpet ***** válasza:
84%

"Kiröhögtek. Merthogy én "kis pisis", ne akarjam nekik megmondani, mi a jó nekem, mert ők tudják."

Erre nekem az lenne a reakcióm, hogy ha majd ők lesznek pisisek (már hogy a szó eredeti értelmében, ha megérik ugye), akkor ők is pont úgy számíthatnak majd rád, ahogy te most rájuk. Persze nem kell hozzájuk vágni ezt most, csak tartsd magad ehhez és emlékezz rá majd, ha eljön az ideje. Mert eljön...

2018. dec. 15. 23:19
 27/32 anonim ***** válasza:
0%
#23 Ezt otthon, a kedves szüleiddel.
2018. dec. 15. 23:26
 28/32 anonim ***** válasza:
84%

Nagyon sajnálom, kedves Kérdező, hogy ennyire fojtogat a családod. Amit nagyon véss az eszedbe, és ha kell, mondd el magadban naponta többször: mások jogtalan igényeit visszautasítani nem bűn, nem kell, hogy emiatt lelkiismeretfurdalásod legyen. Akkor sem, ha a vélhetően szintén lelkibeteg szüleid ezt támogatják. Az életedet nem te kérted, ez a szüleid döntése volt, nem vagy nekik olyan értelemben lekötelezve, hogy minden idődet, figyelmedet rájuk kellene fordítanod, és feltétlen engedelmességgel tartoznál. Elsősorban a saját életedért vagy felelős, akkor is, ha ez nekik nem tetszik. Az ő "segítségnyújtásuk" pedig ha nem őszinte (= a jót a jó kedvéért tenni, és nem várni cserébe semmit), akkor a leggusztustalanabb manipulációs technikák közé tartozik, amit mereven vissza kell utasítani, akár nyíltan is (közölni, hogy ez bizony manipuláció, és nem vagy hajlandó ebbe belemenni). Továbbá a másik ember személye és szabad akarata tiszteletet érdemel életkortól függetlenül (egyetlen kivétel a nyilvánvaló köz- és/vagy önveszélyesség, pl. ha egy kisgyerek csak édességet akarna enni, vagy ki akar szaladni az autó elé - nálad nyilván nem erről van szó).

Sajnos olyan családokban, ahol a gyereket nem tisztelik, mint embert, ott a felnőtt gyereket sem fogják. Fiatal vagy, bizonyos tekintetben kevés az élettapasztalatod, de ez senkit nem jogosít fel, hogy kivegye a kezedből a döntéseidet (konkrétan itt azt, hogy hol szeretnéd tölteni a szabadidődet).

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy nagyon kártékonynak tartom, ha egy fiatalt az idősebb azzal a címszóval irányít, hogy "ő jobban tudja, mert idősebb". Szerintem elég találó az angol akroníma: FAIL: first attempt in learning. A hibák egy természetes tanulási folyamat részei, és (most itt nem az emberölésről vagy felelőtlen hitelfelvételről beszélek) nélkülözhetetlenek a tapasztalat megszerzéséhez. Ha valakit nem hagynak önálló döntéseket hozni, és néha hibázni, amikből tanul, élete végéig gyerek marad. Ezt senkinek se hagyd!

Ebben a közegben két lehetőséget látok. Vagy a nyílt szabadságharc (egyszerűen nem mész a nagyszüleidhez, ebből egyértelműen hangos konfliktus lesz, amire felkészíted magadat, és tudatosan ignorálod az összes sírás-rívást, aggressziót és manipulációs kísérletet). A másik a passzív ellenállás: odamész, de számukra "sok köszönet nem lesz benne": fizikailag ugyan ott vagy, de a minimumra csökkented a kommunikációt, és pl. tanulsz. Ha inkább extrovertált személyiség vagy, akkor az első, ha introvertált, akkor a második módszer lesz valószínűleg célravezető. A végső megoldás a költözés, ha lehetőséged lesz rá.

(34/N, aki sajnos későn jött rá minderre)

2018. dec. 16. 11:14
 29/32 anonim ***** válasza:
68%

Már rég nem a szüleimmel van az otthon. Ez az élet rendje hogy leválunk a szülőkről/nagyszülőkről és önálló életet kezdünk. Felesleges megpróbálnod személyeskedni. Hülyeséget írtál azért lettél lehülyézve.

2018. dec. 16. 12:33
 30/32 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ez nem cuki, meg nem aramyos, hanem beteges.

Érzelmileg manipulálnak és sikeresen, mert lelkiismeret furdalásod van amiatt, hogy normális kerékvágásba terelnéd a kis életedet.

Nem tudom ilyen szülőkkel, nagyszülőkkel mit lehetne kezdeni. Érzelmi vámpírok. Sosem fognak béken hagyni, az ilyenekkel nem lehet megbeszélni semmit, mert megy a sírás-rívás zsarolás.

2018. dec. 16. 13:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!