Nagyszüleim azzal vádolnak minket, hogy "urizálunk", mert Bp-n vagyunk egyetemisták, ahelyett, hogy dolgoznánk és házasodnánk. Hogyan engedjem el a fülem mellett?
Egyébként itt valami régi családi konfliktus lehet a háttérben. Bekerülhetett a családba valaki, aki nemesi származású volt, és a többiek úgy érezték, lenézi őket.
Ti már vérségi kapcsolatban álltok az illetővel, de ők nem, és rájuk emlékezteted őket.
Érdemes lenne rákérdezni, volt-e valami ilyen élményük, hogy megbántotték őket "urak".
Ezt egyszerűen téves kapcsolásnak hívják, hogy rátok vetítik ki azt - pedig nem az életszínvonalával volt a gond akkor sem.
(19., 20. voltam)
23: Ha csak nem 450 évesek a nagyszülők, akkor nem.:)
Az 50-es években születhettek, a 70-es években még kamaszok voltak.
nekem a nagyi azon hápogott, hogy semmirekellő pisis létemre hogy merek autót venni 18 évesen, biztos lenyúltam a szüleim pénzét
hiába mondtam, hogy már 2 éve elég jól keresek az IT szakmában, csak kitaláltam, mert ő még nem látta az internetet, biztos nincs is :D
Ne irkáljatok már olyanokról, amikről fogalmatok sincs!
ma 12:59 "A 80-as években még egy gyári melós, TSZ paraszt levett fejfedővel, nagy tisztelettel beszélt a “Mérnök Úrral”."
Te nagyon el vagy tévedve.
Én a nyolcvanas évek elején kezdtem dolgozni diplomásként TSz irodában. Volt olyan dolgozó az általad parasztoknak nevezett között, aki szó szerint csak a nevét tudta leírni, de a fejfedőjét akkor vette le amikor belépett az irodába, nem amikor a mérnök "úr"-ral beszélt. A 2 diplomás Tsz elnök és az agronómusok meg kezitcsókolomot köszöntek a kapás asszonyoknak.
Akkoriban még nem mehetett boldog-boldogtalan főiskolára/egyetemre, mint most; nem lehetett száz helyre beadni a jelentkezésed, éveket csúszni, vizsgákat tologatni évekig.
A hetvenes években voltam gimnazista és az országos szakfelügyelő tanárunk szintén megadta a tiszteletet a takarítónőknek is, és nekünk is ezt tanította.
A kérdező nagyszülei meg nem arra gondolnak, hogy "A szemükben urak lesztek, és ez így van jól."
Nem urak lesznek, hanem urizálnak.
"Az >urizál< jelentése pedig tömören annyi: úgy viselkedik, mintha úr lenne, pedig csak egy intelligencia és stílus nélküli, hirtelen meggazdagodott bunkó!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!