Hogyan találkoznál felnőtt férfiként az öreg nagyapáddal, igazából majdnem először?
Hogyan köszönnél? Mit mondanál, hogyan beszélnél vele?
Ha gyerekként nem törődött veled, most is csak hivatalos ügy miatt találkoznál vele.
Ha tegez -biztos-, vissza szabad tegezni? Hogyan illik szólítani; nagyapámnak?
Lenne néhány kérdésem hozzá, nem akarom megharagítani.
visszategezném és úgy beszélnék vele mint bárki más idegennel
ne legyél nyomi!
Köszönni a anpaszaknak megfelelöen illik - mint minden más valakinek is.
Visszategezni bunkóság, mert függetlenül attól, hogy nagyapád, egy idös ember, akit feltétlen magázni illik.
A köszönés után megkérdezheted töle, hogy hogyan szólítsd, ö majd közli, hogy nagyapa (vagy ennek megfelelö más megszólítás) vagy X úr/bácsi.
A hivatalos ügy elintézése után megkéredzheted, hogy lenne-e ideje egy rövid beszélgetésre. Ha igent mond, akkor viszont tényleg ne rohand le vádakkal, hanem udvariasan tedd fel a kérdéseidet.
Aki tegez, azt mindig visszategezheted. Egyoldalú tegezés (úgynevezett "csendőrpertú") csak a műveletlen suttyóéknál van.
Rokont meg alapból tegezünk.
"Aki tegez, azt mindig visszategezheted. Egyoldalú tegezés (úgynevezett "csendőrpertú") csak a műveletlen suttyóéknál van."
EBBEN tévedsz, SOKKAL IDÖSEBB ember esetében nem illik visszategezni - a csendörpertú meg egész más kategória, inkább nézz utána.
"Rokont meg alapból tegezünk."
Feltéve, hogy a rokoni kapcsolat ténylegesen müködik és nem - mint a kérdezö esetében - ahol gyakorlatilag ismeretlenek egymással, emellett rokonoknál is a jóval idösebbeket nem illik letegezni, amíg erre nem szólít fel.
Kösz.
De hát tényleg a nagyapám -kellett volna, hogy legyen-, a fene egye meg. Megérdemelné, hogy nagyapámnak szólítsam.
Megérdemelné, hogy úgy viselkedjek vele, mint egy nagyapával illik.
És teljesen ráütöttem. Le sem tagadhatna, a régi képei alapján, én meg látom, hogy milyen leszek öregen.
Szar az élet.
A külsődleges hasonlóság nem jelenti azt, hogy a "suttyóságában" is hasonlitasz rá... Nem szép dolog, hogy egész életedben nem törődött veled. Lehet, hogy ezt idős korára megbánta.
Én nem tegezném vissza, csak akkor, hogyha ezt ő felajánlja, 40-50 év korkülönbség nagy, és ő minden bizonnyal egy eléggé öreg bácsi. Kérdezd meg egyértelműen, hogyan szólitsad őt. Meglátod, hogy milyen magatartása, viselkedése lesz neki. Semmi értelme egy öregemberrel vitába szállni, vagy bármit számonkérni tőle, még az is kérdéses, hogy milyen szellemi állapotban, milyen fizikai állapotban találod. Talán az a leghelyesebb magatartás, hogy tudomásul veszed az ő milyenségét, magatartását, 20-25 évet bepótolni nem lehet, a klasszikus nagyapa ő sose lesz, csak egy öreg bácsi, akire úgy érzed, hogy majd rémesen hasonlitani fogsz. Amit nyilván ő is észrevesz.... jé, ilyen voltam fiatalon. Nem egy könnyű élethelyzet, de túl leszel rajta. Elsülhet jól is. Túl sokat az első találkozáskor ne kérdezz, te vagy a fiatal, próbáld meg fölmérni a helyzetet, hogy ő milyen öregkori állapotban van. Azért az öregek nem mindig szoktak már jól lenni. Lehet, hogy pityeregni fog ám ... szóval nem biztos, hogy könnyű helyzet lesz. Az is lehet, hogy közömbös lesz, és csak egy hivatalos ügy alanyának fog tekinteni, semmi érzelem, szóval ne lepődjél meg semmin, fogadd el a helyzetet, akármilyen lesz.
Igen, elsülhet jól is. Remélem. Szerencsére, különben sem vagyok beszédes.
Majd meglátjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!