Mi van a mai gyerekekkel?
Azt nem is említettem, hogy a legtöbben semmibe nem nézik a szüleiket, ami szomorú.
Kivételek persze vannak, ráruk ez nem vonazkozik, csak ők kevesen vannak...
"Mi van a mai szülőkkel?" Kérdezhetném, a szintén nem ritka "Anyám elveszi a családit, az ösztöndíjam, a diákmelós fizum 3/4-ét, s még csak nem is dolgozik, takarít" kérdések alapján... Meg "A szüleim ki akarnak rakni, mert 18 lettem és 1 hete nem dolgozok. Mit tegyek?!", Stb.
S bár a Te kérdésed és utóbbiakhoz hasonló kérdések kb. ugyanolyan gyakoriak itt, addig a való életben közel sem csak ez van. (De sajnos így is sok)
Nem tudom, hogy amúgy azon kivül, hogy szapuljuk a Z generációs gyerekeket vártál e valamilyen választ.
Az az igazság, hogy marhára rossz irányba változtak meg a gyereknevelési szokások. Nekem három gyerekem van és látok, tapasztalok eleget a nagy, liberális szülők részéről. Természetesen nem az ősrégi, üssük-verjük, féljen tőlünk a gyerek elvet vallom, de igenis úgy nevelem a gyerekeimet, hogy tiszteljenek. Nem engedem a 3 évesnek sem, hogyha dühös, akkor belém rúgjon, vagy rám csapjon, minden napunk tulajdonképpen arról szól, hogy jó emberek legyenek, akik megállják a helyüket az életben. Nem tiltom el őket sem a tévétől, sem más számomra agyromboló játéktól, viszont odafigyelek, hogy mindent módjával. A 7 éves lányom már most átadja a helyét a buszon, ha időst lát, vagy várandóst, tud normálisan köszönni, amit a mai sok 10-12 éves gyerek még mindig nem. Mert ráhagyják. Mert ezek a szülők azt vallják, hogy majd megtanulja. Nem szabad erőltetni semmit. Ausztriában már olyan katasztrofális a helyzet a gyerek nem nevelés terén, hogy kb. semmibe veszik a felnőtteket, a gyerekek a kiskirályok. Marhára nem tudnak viselkedni sehol, eszement hiszti megy mindenért, a szülők meg mint a buta szamarak egymással versenyezve teljesítik minden kívánságukat.
Egyébként megvan ennek a pszichológiája, hogy mennyire fontos egy gyerek életében a napirend, a határok kijelölése, a szabályok betartatása. És való igaz, hogy sok szülőnek kényelmesebb mindent megengedni, mint naponta elbeszélgetni a gyerekével és jó példát mutatni.
Engem nagyon kiakaszt, amikor 4-5 éves gyerekeknek nem mernek nemet mondani a szüleik valamire, mert attól tartanak, hogy akkor szegény gyerek kiborul, hisztizni fog. Komolyan lenne értelme minden felnőttnek gyerekvállalás előtt egy kötelező "hogy legyen normális szülő" tanfolyamot elvégeznie.
#6. Valamiben igazad van, de szerintem annak, hogy liberálisok evagy sem semmi köze ahhoz amit írsz... Bár ahogy látom ez a fogalom kicsit átértékelődött az utóbbi időben, így lehet nem egyre gondolunk. Ez esetben nem szóltam.
Viszont ami fontos, hogy szerintem a gyerekek nek nem szabad tisztelnie egy felnőttet csak azért mert felnőtt. Az nem teljesítmény.
Illetve "A 7 éves lányom már most átadja a helyét a buszon, ha időst lát" ez aranyos, de egy 7 éves gyereknek lehet ugyanannyira kell az az ülőhely, valaimint egy 75 éves embernek semmi oka csúcsforgalomban járnia, ha fontos számára az is, hogy legyen helye...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!