Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Mit lehet tenni azokkal az...

Mit lehet tenni azokkal az idős (80 feletti) emberekkel, akik már nem tudnak magukról gondoskodni?

Figyelt kérdés

Hol az a határ, amikor még a családtagok kötelessége besegíteni és hol kezdődik ami már nem megoldható otthon?

Konkrétan erre gondolok: széklet és vizelet visszatartási problémák, nehézkes mozgás, gyengeség, emiatt nem bír járni, időnként összeesik, emiatt a pelenkázást sem tudja egymaga megoldani, lakáson belül is mindenhova kísérni kell. Emellett memóriazavarok, amivel kikészít mindenkit maga körül, mert a saját igazához ragaszkodik.

2017. ápr. 22. 12:54
1 2 3 4 5
 41/43 anonim ***** válasza:

"Köszönöm 33-as válaszoló, a 35-ös vagyok. Kórházban is le van mamám kötözve, mert kitépi az infúziót, a pelenkát,kötést leszedi. "

A kórházból kifpgják engedni. Ha valaki kitépi az infúzoót és agresszív, mi a fenét csináljanak vele?

Kortól függetlenül így van.

Normális otthont kell keresni, vannak ilyenek. Nem olcsók, de az idős ember valszeg rendelkezik megtakarítással, van háza, amit el lehet adni, ha a rokonok önző módon nem maguknak akarják.

Ott szokott bukni a dolog, hogy azt mondják, majd mi ellátjuk, de semmit ne kelljen fizetni, annál többet örökölünk majd.

Ha én idős leszek, magam fogom eladni a házam és bevonulni egy otthonban, még relatíve fiatalon, 65 évesen. Amíg az egészségem engedni, utazni fogok és élem az életem, én dolgoztam meg érte, és nem azért azért, hogy szenvedjek, hogy mások többet örököljenek.

2017. ápr. 22. 22:48
 42/43 anonim ***** válasza:
Kedves 41-es... az időskori demencia az olyan, hogy elvesziti a beteg a döntésképességét, a képességét arra, hogy irányitsa, szervezze az életét, a demencia betegség. Amennyiben ez a betegség rád telepszik, akkor nemhogy a házadat nem leszel képes eladni, hanem még egy rendes reggelit se tudsz magadnak késziteni. Mert elveszik az agyadból a tudás, a tapasztalat, minden, a főznitudás, a számolási képesség, a pénzkezelési képesség, a tájékozódási képesség, stb. Ennek a betegségnek éppen az a drámája, hogy a beteg már nem ura önmagának. Amit te leirtál, azt csak egészséges emberek tudják megvalósitani. Hogyha teljesen egészséges leszel 65 évesen, akkor megvalósitod, hogyha nem, akkor az lesz veled, amit a hozzátartozóid képesek elintézni és amit az állami egészségügy biztosit.
2017. ápr. 23. 07:01
 43/43 anonim ***** válasza:
100%

36!

Láttam közelről demens beteget. Mint írtam, a nagyapám Alzheimeres volt. Amikor csak felejtett, bosszantó volt. Amikor megkerdezte, hogy ki az a nő és mit keres az ő házában, az megrazo volt, hiszen a nagyanyamrol beszélt, akivel akkor már több mint 50 éves házasok voltak. Amikor éjjel kiszokott egy szál alsogatyaban télen, az sokkolta a családot. Aztán jött az a nap, amikor nagykessel kergette a nagyanyamat, aki halálra volt rémülve. Olyan aprosagok, mint a pelenka levétele és a tartalmának szetkenese a falon, szőnyegen már csak aprosag volt. Aztán az utolsó év, amikor már semmit nem volt képes csinálni, semmire nem reagált, csak feküdt az ágyban mozdulatlanul, üres tekintettel. Depresszió és idegosszeroppanas a csaladtagoknal, akik ápolták. Három ember ment tönkre egy miatt, azért, mert nagyanyám azt mondta, ő nem engedi otthonba, mit szólnának az emberek. Ő nem tudta ápolni, hiszen idős volt már és maga sem volt egészséges, így a lányai ápolták, a saját életüket tönkre vágva vele. Az első, ami elhangzott a temetés után az volt, hogy soha, soha többé nem lesz ilyen. Ha valaki ápolásra szorul, az otthonba megy. Kevesebb, de minosegi időt fogunk vele tölteni.

2017. ápr. 23. 08:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!