Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Mit lehet tenni azokkal az...

Mit lehet tenni azokkal az idős (80 feletti) emberekkel, akik már nem tudnak magukról gondoskodni?

Figyelt kérdés

Hol az a határ, amikor még a családtagok kötelessége besegíteni és hol kezdődik ami már nem megoldható otthon?

Konkrétan erre gondolok: széklet és vizelet visszatartási problémák, nehézkes mozgás, gyengeség, emiatt nem bír járni, időnként összeesik, emiatt a pelenkázást sem tudja egymaga megoldani, lakáson belül is mindenhova kísérni kell. Emellett memóriazavarok, amivel kikészít mindenkit maga körül, mert a saját igazához ragaszkodik.

2017. ápr. 22. 12:54
1 2 3 4 5
 31/43 anonim ***** válasza:
92%

Teleki blanka te olyan sötét vagy, hogy az elképesztő!

Gondoztál te idős embert, aki 120 kg, és agresszívan neked esik, ha olyanja van?

Nyilván nem, mert akkor nem írnál ilyen baromságokat!

A családnak addig kell gondoznia otthon, míg bírják lelkileg és testileg, ja, meg persze pénzügileg.

Apa másfél évig szenvedett nagyapámmal, de a végére már csaknem belerokkantunk - merthogy persze, hogy napközben nekem kellett vele lennem, nekem az 50 kilós lányunokának, aki tehetetlen volt, ha a papa beindult (menni akart, vagy épp dühöngött).

Szégyen-nem szégyen, én ezt nem fogom csinálni apámmal. Ha kezd leépülni, otthon, ahol szakszerűen ellátják, de a saját családomat nem hagyom tönkremenni egy demens ember iatt.

2017. ápr. 22. 15:49
 32/43 anonim ***** válasza:
79%

Én biztos nem mennék idősek otthonába.

Mert a szakszerűségre tojnak rá magasról

MErt aztán a kőműves fiad és a titkárnő menyed tuti szakszerűen fognak ápolni :)

2017. ápr. 22. 16:17
 33/43 anonim ***** válasza:
36%

Az idős rokon demens, állapota egyre rosszabb lesz. Az idősotthonokban a szakszerű ellátás kb. azt jelenti, hogy begyógyszerezik valami neuroleptikummal, hogyha birja, akkor elücsörög az ágya szélén zombiként egy darabig, hogyha nem birja a mellékhatásokat, akkor halott lesz belőle hamar és lehet temetni. Utóbbi a gyakoribb. 30 ilyen beteg jut egy ápolóra, a szakszerűség az a zombigyógyszer beadását jelenti. Ezek az emberek feleslegesek a társadalom számára, az a jobb, ha mielőbb pusztulnak. Az otthonbakerülés amúgy akkora megrázkódtatás egy demens betegnek, hogy abba is belepusztulhat.

A kérdező által feltett esetben van még egy kérdés: ki fog örökölni a kedves távoli rokon után és mennyit? Van egy olyan sejtésem, hogy az öröklés miatt vállalták be a szüleid a gondozást. Másik kérdés: ha anyukád állapota romlik --- ilyen előzmények után, hogy agyvérzés, kemo... ? - szóval ez nem költői kérdés, hanem gyakorlati: őt ki fogja ápolni???

A társadalom egyébként valóban nem támogatja az öregek ápolását, szerintem ez egy mocskosul nagy szégyene a szociális rendszernek. Az idősotthonba való elhelyezéshez várólista van, hosszú.... Kórházakba be lehet pakolni, hogyha lefizetitek a főorvost és a főnővért... havi lefizetés a szokásos... Kb 300 ezer demens öreg van Magyarországon, szóval ez valami irgalmatlanul nagy és elhallgatott társadalmi probléma.

2017. ápr. 22. 18:14
 34/43 anonim ***** válasza:
100%

otthon.

most mit tudsz tenni? odamész ápolni? élhet még 15-20 évet, akkor veled mi lesz?!

aki annyira otthon ellenes,az gondolkozzon már egy kicsit!

senki se buliból adja be a rokonát!!!

2017. ápr. 22. 18:20
 35/43 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Az én nagymamám is pont ezekkel a gondokkal küzd/küzdött. Annyival volt rosszabb, hogy a pelenkát elutasította, inkább összecsinálta magát, és úszott a háza az ürülékben, de nem hordta. Édesanyám eleinte takarított lelkiismeretesen, de egy idő után belefáradt amit reggel megtakarított délutánra sz*ros volt ismét. Sokszor sírt, mert mamám agresszív, és rosszindulatúvá vált, lopással gyanusította, illetve káromkodott vele.Voltam már én is nagyképű pesti köcsög, meg ilyenek, nem esett jól, de tudtam h a demencia beszél belőle. Anya nem bírta mozgatni, mikor ágybafekvő lett, a nővére a segítségkérésünket elutasította, pedig a lakás fele az övé lesz... Most ott tartunk hogy mamám már kórházban, és fel akarják anyukámat jelenteni, mert "elhanyagolta". Szó szerint lebaszta a doki, mert anyámat nővére elhordta mindennek az orvosnál, h mama biztos az elhanyagoltság miatt lett olyan, amilyen..... Szal van ilyen.

Amit tehetsz: Idősek otthona, ha fedezi a nyugdíja, ha nem akkor gyámság alá is lehet venni azt hiszem, illetve köthetsz vele eltartási szerződést a lakásáért, örökségéért cserébe.

28/F

2017. ápr. 22. 18:21
 36/43 anonim ***** válasza:
30%

33-as vagyok. Üzenem mindazoknak, akik alaposan lepontoztak, vagy hogyhivják ezt a piroskezes értékelő izét, ami amugy nem érdekel, nem ezért válaszolgatok, szóval üzenem nekik, hogy én sok éven át, a halála pillanatáig ápoltam otthonában az alzheimeres hozzátartozómat, beleértve a szarpucolást is. Nagyon szerettem, akit elvesztettem. Szóval ismerem a problémát. Sorstársakat is ismerek, tudom, hogy mekkora áldozat a hozzátartozótól, egzisztenciálisan is, egy ilyen betegségben bevállalni az ápolást. Nem szoktam himeznihámozni demenciaügyben, egyszerűen áldatlan, borzalmas e téren a helyzet Magyarországon, gyakorlatilag semmiféle érdemi segitség, egészségügyi szolgáltatás nincsen!!! A háziápolás napi fél óra, pénzért, egy demens 24 órát igényel. Az alzheimeres napközik csak a legkezdeti fázisuaknak jelentenek valami kevéske segitséget, ha van a családban autó, amivel oda és vissza fuvarozzák őket naponta, és ez is csak nagyobb városokban van. Nagyon pontosan látom a válaszokból, hogy ki az, aki még soha életében nem látott közelről demens embert, pláne nem dührohamost és becsináltat..., de marhára tudja, hogy milyen jó nekik a sorsuk az otthonokban. Hát nem jó nekik. Nagyon nehéz ellátni EGYETLEN demens hozzátartozót is, mégis, miből tetszenek gondolni, hogy ahol 25-30 demens beteget kell ellátnia egy-egy nővérnek, ott olyan marhára jó lesz nekik? Hát nem lesz jó. De hogyha a család anyagi (vagy erkölcsi) állapota olyan, akkor nincs más megoldás, mint az öreg beteg otthonba dugása. De ne mondjuk azt, hogy jó megoldás a betegnek, neki nem jó. A hozzátartozónak jó csak, de kényszermegoldás, nem más. Ami a kérdés feltevőjét illeti: ahogy leirta a helyzetüket, ott már két beteg van, és egyik sem végfázisos, az igazán nagy családi gondok eztán jönnek, még az is lehet, hogy a kedves kérdezőre is szükség lenne... mármint az anyja ápolásában. Rohadt nehéz élethelyzetek tudnak keletkezni. A kérdezőnek egyelőre láthatóan fogalma nincs az egészségügyi ellátórendszer - ha egyáltalán lehet annak nevezni - katasztrofális állapotjáról. A demencia nem gyógyul, a demencia napról napra rosszabb lesz.

34-esnek: a realitáshoz - egy 80 feletti demens beteg nem fog 15-20 évig élni. Sőt: egy 80 feletti egészséges embernek is minimális kicsi az esélye még 15 évig élni, nem túl sok 97 éves rohangászik a világban... Szóval na ne hülyéskedjünk már... A kedves rokonnak kb. 1-2 éve van hátra, az időnkénti összeesés már elég előrehaladott fázist mutat, lehet, hogy csak hónapok, sok függ az ápolás gondosságától. Szóval mire elintézik az öregotthont - 1-2 év a várakozási idő, kihalásos alapon...

2017. ápr. 22. 20:28
 37/43 anonim ***** válasza:
85%
35-ösnek irom (33-as vagyok) - anyád nővérének viselkedése minősithetetlen és minél előbb tegyetek ellene!! Anyukád teljes joggal nyujthatja be a számlát majd a hagyatéki tárgyaláson a közjegyzőnél, hogy tisztességes óradijjal számolják be a nagymamád ápolásával töltött időt és vonják le a nővére hagyatékából. És akkor majd nem a ház felét örökli, hanem esetleg a nagy semmit. Rendkivül nehéz mozgatni egy mozgásképtelen demenst, a felfekvések a kórházakban sokkal gyakoribbak náluk, mint az otthonápoltaknál, ráadásul a felfekvés elleni kenőcsök piszkosul drágák és nem adnak rá tb-támogatást! Napi egy darab decubitus pelenkára van tb-támogatás, a többit vedd meg a saját pénzedből. Ki akarja feljelenteni anyukádat? Az orvosok??? Vagy a nővére??? Elképesztő.
2017. ápr. 22. 20:38
 38/43 anonim ***** válasza:
100%

Köszönöm 33-as válaszoló, a 35-ös vagyok. Kórházban is le van mamám kötözve, mert kitépi az infúziót, a pelenkát,kötést leszedi. Már amikor magánál van ordított, leszedálták. Azért került be, mert éjszaka felkelt, felcsavarta maxra a gázkonvektort, eléfeküdt, és másodfokú sérüléseket szerzett nagy felületen. Mániája volt az elmúlt 1 évben h fázik.

Sajnos a demencia a legaljasabb betegség, és igazad van az idősek ellátására is kellene egy rendszert kialakítani, főként egy elöregedő társadalomnak, ahol drasztikusan nő a nyugdíjasok száma....röhej h itt tartunk, hogy ha idős vagy és ápolásra szorulsz, de nincs rokonod/nem vagy jóban velük, akkor átestél a szociális védőhálón. Illetve az sincs jobb helyzetben aki ápol egy beteg időst, mert az ápolási díj amit havi szinten kap elég kicsi.....Nincs ez jól....

2017. ápr. 22. 21:26
 39/43 anonim ***** válasza:
100%
33-as vagyok. az ápolási dij 22800 ft. Ha már fekvőbeteg, mozgásképtelen, akkor adják a kiemelt ápolási dijat, ami rengeteg pénz, 47 ezer. A demenseknél, aki fekvőbeteggé válik, annak max. fél éve van hátra. szóval az ápolási dij szégyenteljes, megalázó, kisemmiző összeg. Pelenkára se elég. És akinek van egy 800 ezernél értékesebb autó a nevén, az vagyonosnak számit és a 22800-at se kaphatja meg, mert az is csak a szegény ápolóknak jár. Nagymamád állapota borzasztó, őt már nem lett volna szabad egy pillanatra sem egyedül hagyni, annyira leépült szellemileg. Jellemző tünet, hogy a demensek hőérzékelése megszűnik. Soktól hallottam, hogy 35 fokban ült a lakásban és fázott. Nagymamádat illetően fel kell készülnötök... leszedálva, lekötözve, megégve... a demencia nagyon borzalmas betegség, nemcsak a betegnek, hanem a hozzátartozóknak is rettenetes.
2017. ápr. 22. 22:02
 40/43 anonim ***** válasza:
35-ös vagyok. Sajnos készülünk rá, bármennyire is morbidul hangzik. Ő 90 éves. :/
2017. ápr. 22. 22:11
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!