Mit lehet tenni azokkal az idős (80 feletti) emberekkel, akik már nem tudnak magukról gondoskodni?
Hol az a határ, amikor még a családtagok kötelessége besegíteni és hol kezdődik ami már nem megoldható otthon?
Konkrétan erre gondolok: széklet és vizelet visszatartási problémák, nehézkes mozgás, gyengeség, emiatt nem bír járni, időnként összeesik, emiatt a pelenkázást sem tudja egymaga megoldani, lakáson belül is mindenhova kísérni kell. Emellett memóriazavarok, amivel kikészít mindenkit maga körül, mert a saját igazához ragaszkodik.
8-as: elvileg igazad van, de igen sok esetben nem megoldható az ápolás a családtagok részéröl.
Egyrészt ha valaki munkába jár, az közben nem tud otthon az ápolásra szoruló családtaggal lenni, másrészt meg rengeteg olyan család van, ahol a gyerekek/unokák több száz/ezer km-re élnek, és emiatt nem megoldható a dolog. (Azösszeköltözés meg szintén nem lehetséges a legtöbb esetben)
Egyébként dolgoztam ilyen helyen és csak elvárosodtak és leépültek szegények.
Ingyen, karitatilag próbáltam segíteni.
Részben tönkre is mentem magam is bele,
Úgy hogy vissza is adtam a műszaki ipaengedélyem.
Egyrészt ha valaki munkába jár, az közben nem tud otthon az ápolásra szoruló családtaggal lenni, másrészt meg rengeteg olyan család van, ahol a gyerekek/unokák több száz/ezer km-re élnek, és emiatt nem megoldható a dolog.
ööö, miért, én nem azt mondtam, hogy mérlegelni kell minden szempontot? Nyilván ebbe az is beletartozik, megélnek-e esetleg egy bérrel kevesebből vagy hol laknak, adott-e a lakhatás. Minden.
Esetünkben az idős rokon már rég odaköltözött hozzánk, azaz a szüleimhez, szóval nincs otthon, de van saját szobája.
Szüleimnek egyre megterhelőbb az állapota, mert ők sem fiatalok már. Anyukám pl. nem tudja megemelni mikor elesik. Ha apukám pont akkor ment el mondjuk a boltba, akkor meg kell várni, míg hazaér. A másik meg, amit már írtam, hogy nem ér oda időben a wc-re, sokat kell utána takarítani. Hashajtót is szívesen vesz be, mert azt gondolja, hogy nem volt széklete, és akkor van hogy hónaljig durran a bomba.
Megértem, hogy egy családnak nagy teher egy időskorúra vigyázni.
De tartom azt a véleményem, hogy az kellemes érzés, amikor még nem idős, és mindent megkap a kedvenc gyermek?
Aztán utána bedugjuk egy hajléktalan szálóra, vagy idősek intézményébe?
Mert láttam, hogyan gondoskodnak róluk.
Azt inkább nem részletezném.
A család mégis család, bármennyire is nem könnyű.
Blankácska, csak egy válasz, aztán haladjunk végre: szeretnél felfekvésektől kínlódva feküdni a kétszobás lakásodban, ahol a szomszéd szobában a három unokád él a szüleivel, mert ép téged ápolnak, csak 1., nem értenek hozzá; 2. kevés az ápolási díj; 3. kicsi a lakás? Ugye nem...
Érted a szót, hogy mérlegelés? Hülye troll-
" mert az idősek zöme egyáltalán nem szeretnének a megszokott otthonuk helyet intézményben tartózkodni,"
Rokonságunkban, volt, aki saját maga kérte, hogy otthonba szeretne menni.
Miért veszel minden helyet egy kalap alá? Nem csak lepukkant elfekvők vannak. Ez a rokonunk jól érzi magát, van társasága, szerveznek nekik programokat az otthonban. A gyerekei pedig rendszeresen elviszik hétvégére magukhoz. Húsvétkor pl. gyógyfürdőbe vitték a bácsit.
Sokszor nem megoldható az otthni ápolás, egyrészt a legtöbben nem képzett ápolók, másrészt pedig 0-24 felügyeletet nem tudnak biztosítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!