Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Mit csinálnátok egy ilyen...

Mit csinálnátok egy ilyen nagymamával?

Figyelt kérdés

Nemrég halt meg a papám. A nagyanyám azóta teljesen magába zuhant. Pityereg sokat, ki se mozdul még a levegőre se nagyon pedig csak az erkélyig kellene elmennie ( panelház )

Sose ott jár az esze ahol kellene. Nem az a fajta akihez ha elmész jólérzed magad vele mert se kártyázni nem lehet vele se semmi mást.... egésznap bömbölteti a sorozatait és ennyiből áll a nap. Halucinál, azt hiszi mindig, hogy csengetnek hozzá. Nemrég hajnali 5-kor arra ébredt, hogy csöng a telefon. Erre mit csinál mikor nem szólt bele senki ? Elment megnézni hátha a kaputelefon csöngött.... abba is beleszólt.. nem tudja megérteni a dolgokat, hogy segíteni megyünk hozzá. Anyám beteg,a térde miatt alig tud menni de mégis főz az anyjára. Nagyanyám egy köszönömöt nem tud erre mondani de még arra se ha bevásárlunk neki. Mondja a magáét lépni is alig tud de szerinte el tudja magát látni. Tudta, hogy egyszer eljön az idő mikor valamelyikük előbb eltávozik. Ráadásul papám csak elaludt az ágyában nem szenvedett meg semmi. Mégse fogja fel, hogy meghalt. El lett neki magyarázva, hogy idősek otthonába visszük mert képtelen magáról gondoskodni. Erre anyámmal vetetett új szőnyegeket az egyik szobába..... homokba dugja a fejét. A pelenkát amit használ azt beledobja a szennyes közé stbstb.

Meg lett beszélve most karácsonyra, hogy a fia ( anyám testvére ) elviszi magukhoz karácsonyra. Legalább kimozdul találkozik a többi unokával is akiler ritkán lát elterelődnek a gondolatai másfele stb.... mégse hajlandó menni. Holott 3 napja még úgy ecsetelte ,hogy nem kell rá főzni stb. Mit tennétek vele ? Elmagyaráznátok szépen még egyszer,hogy a viselkedése kiakasztó, magát nem tudja ellátni ezért lépni kell egy idősotthon felé, vagy hagynátok afrancba csináljona amit akar ? El vagyunk keseredve. Segítsetek köszönöm.

2016. dec. 18. 01:04
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
17%
Szégyelljétek magatokat...de nagyon !!!
2016. dec. 18. 21:33
 22/28 anonim ***** válasza:
50%

Valaki elmondja nekem, hogy a 21-es mit nem fog fel azon, hogy ha valaki albérletben lakik ès DOLGOZIK, akkor nem tud 24 órában felügyelni egy idős emberre aki nemcsak magára jelent veszélyt, hanem másokra is?

Ennyire ostoba vagy komolyan vagy csak megjátszod magad?

2016. dec. 18. 23:22
 23/28 anonim ***** válasza:
63%
A kérdező sehol nem irta, hogy albérletben laknak. Azt irta, hogy a mamának három gyereke van, és egyik se birja magához venni és ellátni, egyik se áldozza be magát, a család nem fog össze, a testvérek egymásra mutogatnak, távol élnek, nem érdekli őket, stb. És hát ahogy tűnik, az unokák is elég nagyocskák, pár órányi segitséget akár ők is vállalhatnának a mama érdekében. A mama megöregedett, megbetegedett - Alzheimer-kór!!! tessék róla olvasni - , egyedül maradt. A mamának egyik gyereke se árvaházban nőtt fel, és mindegyiket pelenkázta becsülettel. Nem pénzről szól ez a dolog, hanem családi összefogásról a mama ápolása érdekében. A mamának rövid időn belül 24 órás felügyelet kell. Ez csak ugy megy, ha az egyik családtag ezt bevállalja, akár az állását is feladja, a többi pedig segiti, pénzzel és közreműködéssel. Vagy pedig beosztják a mama felügyeletét, elég nagy családról van szó. Be lehet rakni otthonba is persze, kb. 3 hónap alatt szoktak meghalni. és el lehet adni az örökséget. Iszonyatos trauma egy ilyen néninek otthonba kerülni. Amúgy pedig igen: pontosan olyan sorsa lesz öregkorukra a néni gyerekeinek, amilyet most az unokák látnak. Az unoka fel van háborodva, hogy a mama nem képes ellátni magát, rossz helyre dobja a pelenkát, stb., és mégishát hogy képzeli. A mama BETEG. Ráadásul ez olyan betegség, hogy a páciensnek nincsen betegségtudata. Nincs mit elmagyarázni neki, mert e betegség neve demencia, azaz elbutulás, leépülnek az agyi funkciók, elöregedett az agy.
2016. dec. 19. 12:24
 24/28 anonim ***** válasza:
64%

23#! Én a saját pèldámat mondtam el, mivel "okoska" is többesszámba beszèlt, a kérdező nem írta, hogy albérletben lakik.

Valószínűleg a kérdező is egyedül maradt ezzel a problémával, azért írtam le a saját helyzetemet, amit látszólag nem sikerült mindenkinek felfognia. Nekem hiába van segítségem, 8 órában dolgozok, a párom van amikor túlórázik ès 12-ben. A bátyám annyit dolgozik, hogy telefonon sem tudunk beszèlni, náluk kisgyerek is van. Az öcsém a világ másik felén lakik. Maradok èn, aki gondozza a mamát, annak ellenére, hogy 5 évig nem beszéltünk. Ezért céloztam arra, hogy egyáltalán nem vagyok hajlandó szégyellni magam, mert felügyeletet akarok neki.

Nem tudom itthon hagyni 8-10 órában úgy, hogy veszélyeztet másokat. Vagy megmondom majd a szomszédnak, "bocs, a mama azért gyújtotta fel a lakást, mert nem beszámítható."? Már elvettem a lakáskulcsot, mert a lèpcsőházban járkált, a gázon hagyja a dolgokat amik meggyulladnak, de volt, hogy gyufával meggyújtotta a függönyt. Van egy határ, amit már nem szabad hagyni, mert másokat veszélyeztet...

2016. dec. 19. 18:28
 25/28 anonim ***** válasza:
87%
Mindenkinek más az élethelyzete, más az anyagi helyzete, más a megélt sorsa, más az anyukájához-nagymamájához fűződő viszonya. Az adott helyzetben kell megtalálni a lehetséges megoldást. Mindenképpen q....rva nehéz. Aki otthon ápolja, annak is. A szellemi leépülés borzalmas és hosszú évekig tarthat, akár egy évtizedig is. Egy dolgot azonban nem szabad tenni: azt a szerencsétlen megöregedett embert hibáztatni, akire ezt a borzalmas betegséget ráverte a sors. Ő semmiről se tehet, ő beteg lett. Nem tudja többé az agyát akaratlagosan szabályozni.
2016. dec. 19. 18:36
 26/28 anonim ***** válasza:
Ebben igazad van utolsó. :)
2016. dec. 19. 19:13
 27/28 anonim válasza:
Véleményem szerint az a helyzet tényleg könnyen megoldható ha idősek otthonába külditek vagy felfogadtok hozzá egy ápolót. Viszont amíg van remény én megpróbálnék közeledni felé sok időt eltölteni vele és egy idő után hidd el hogy felfogná ti jót akartok. Sajnos ezek időskori jellemzők, talán csak rosszabbodni fognak de gondold át azt, hogyha te is ilyen lennél neked mi esne jól. Talán megoldódik talán nem. Én azért megpróbálnám kitudja mennyi van még hátra neki. Jobb ha szeretetben éli le ezt a kis időt.
2016. dec. 28. 10:59
 28/28 anonim ***** válasza:
27-es: Nem, nem fogja fel. A mama demens lett. Nem fogja fel. Ez betegség. Észérvek nem működnek. tudok olyanról, ahol a bácsi meghalt, otthon, a néni öltöztette feöl, látta a koporsóban, és azóta is hazavárja, minden este várja haza. nincsen ez ellen mit tenni. Amiket napközben cselekszik, azok rutinból mennek, megszokásból, de elfelejti, hogy mit csinált két órával korábban, azt meg különösen, hogy mi van tervezve két nap múlva. Az időérzés elveszik. Betegség. öregkori demencia. Nagyon nehéz a család helyzete.
2016. dec. 28. 11:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!