Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Mit csinálnátok egy ilyen...

Mit csinálnátok egy ilyen nagymamával?

Figyelt kérdés

Nemrég halt meg a papám. A nagyanyám azóta teljesen magába zuhant. Pityereg sokat, ki se mozdul még a levegőre se nagyon pedig csak az erkélyig kellene elmennie ( panelház )

Sose ott jár az esze ahol kellene. Nem az a fajta akihez ha elmész jólérzed magad vele mert se kártyázni nem lehet vele se semmi mást.... egésznap bömbölteti a sorozatait és ennyiből áll a nap. Halucinál, azt hiszi mindig, hogy csengetnek hozzá. Nemrég hajnali 5-kor arra ébredt, hogy csöng a telefon. Erre mit csinál mikor nem szólt bele senki ? Elment megnézni hátha a kaputelefon csöngött.... abba is beleszólt.. nem tudja megérteni a dolgokat, hogy segíteni megyünk hozzá. Anyám beteg,a térde miatt alig tud menni de mégis főz az anyjára. Nagyanyám egy köszönömöt nem tud erre mondani de még arra se ha bevásárlunk neki. Mondja a magáét lépni is alig tud de szerinte el tudja magát látni. Tudta, hogy egyszer eljön az idő mikor valamelyikük előbb eltávozik. Ráadásul papám csak elaludt az ágyában nem szenvedett meg semmi. Mégse fogja fel, hogy meghalt. El lett neki magyarázva, hogy idősek otthonába visszük mert képtelen magáról gondoskodni. Erre anyámmal vetetett új szőnyegeket az egyik szobába..... homokba dugja a fejét. A pelenkát amit használ azt beledobja a szennyes közé stbstb.

Meg lett beszélve most karácsonyra, hogy a fia ( anyám testvére ) elviszi magukhoz karácsonyra. Legalább kimozdul találkozik a többi unokával is akiler ritkán lát elterelődnek a gondolatai másfele stb.... mégse hajlandó menni. Holott 3 napja még úgy ecsetelte ,hogy nem kell rá főzni stb. Mit tennétek vele ? Elmagyaráznátok szépen még egyszer,hogy a viselkedése kiakasztó, magát nem tudja ellátni ezért lépni kell egy idősotthon felé, vagy hagynátok afrancba csináljona amit akar ? El vagyunk keseredve. Segítsetek köszönöm.

2016. dec. 18. 01:04
1 2 3
 1/28 A kérdező kommentje:
Éjszakánként gyakran mászkál a lakásában és pakolgatja a cuccokat a szekrényekbe. Ilyenkor van mikor elesik és fel se tud kelni órákig. Erre az a válasza mikor kérdezzük, hogy ez szerinte normális-e, hogy mi csak rosszat akarunk neki. Retteg az idősotthontól nem érti meg, hogy nincs máa megoldás. Mi nem tudunk vele non-stopba ott lenni mert anyámnak is meg nekem is meg van a magunk baja anya is dolgozik stbstb.... gondozónő meg drágább lenne egész napokra mint az idősotthon. De nem akar menni oda se.
2016. dec. 18. 01:10
 2/28 A kérdező kommentje:
Jah igen. Hajnlandó gondolni egyet és nekiindulni a vakvilágnak úgy, hogy lépni alig bír. Gondol egyet hív egy taxit és bemegy a kórházba úgy, hogy "megjöttem" de időpontja nincsen persze amilyen vizsgálatra akarna menni vagy máskorra van időpontja. Azt se hajlandó elfogadni. Amikor beviszi a mentő sürgősségire mindig aláirja a papirt, hogy hazajön saját felelősségre. Nem egyszer fordult már elő.
2016. dec. 18. 01:14
 3/28 anonim ***** válasza:
82%
Időskori demencia és ez csak súlyosabb lesz.Ahogy mondtad, semmit nem lehet vele csinálni,a legjobb az lesz ha kerestek egy jó idősotthont, ahol jól bánnak vele és berakjátok.
2016. dec. 18. 01:28
 4/28 anonim ***** válasza:
15%
Ezt a legegyszerűbb..bedugni szerencsétlent egy otthonba..de nem baj,te is és anyád is esztek még öregek...meglátjuk majd ti mit szóltok mikor a ti unokáitok paterolnak majd el valami öregek cellájába..
2016. dec. 18. 01:32
 5/28 anonim ***** válasza:
95%

Ugyanez van nálunk is. :( papám meghalt nem rég, azóta mamám megkattant, lassan súrolja azt a határt amikor már közveszélyes. :(

Mivel munka miatt nem tudjuk megoldani a 24 órás felügyeletet, így marad az otthon. :(

Nem fogod tudni megmagyarázni neki sajnos...

2016. dec. 18. 01:34
 6/28 A kérdező kommentje:

4

Eddig megpróbáltuk azt a megoldást, hogy naponta ránézünk, segítünk neki. De a viselkedésével már nem tudunk mit kezdeni, és a kitalált dolgaival már az őrületbe kerget minket. Rábólintott az idősotthonra vonakodva mikor mind a 3 gyereke elmagyarázta neki, hogy ez a legjobb megoldás. Erre nem tellt el pár nap és vetetett új szőnyegeket az egyik szobába ahova heti egyszer ha bemegy mivel ott halt meg papám és sok dolga nincs is abban a szobában mert ő eddig is másiban aludt.

Emberfeletti azért így gondolskodni valakiről aki nem fogadja el a segítséget.

2016. dec. 18. 01:38
 7/28 A kérdező kommentje:
Szintén 4-eshez. Azért ne magyarázd meg, hogy az jobb megoldás, hogy egésznap otthon ül, a napi kommunikációja pedig az ha én vagy anyám ránézünk.( A másik két gyereke és családjaik messzebb élnek sokkal csak néha jönnek el ) Aztán imádkozunk mielőtt belépünk a lakásba, hogy ugyan már legyen kicsit jobb a hangulata, hogy gördülékenyen menjenek a dolgok. ( gyógyszerbevétel,bevásárlólista összeírása stb )
2016. dec. 18. 01:41
 8/28 anonim ***** válasza:
92%
A feleségem idősotthonban dolgozik és rengeteg ilyen lakójuk van. Sajnos nincs más megoldás.
2016. dec. 18. 01:43
 9/28 anonim ***** válasza:
92%

4-es látszik, hogy nem volt még ilyen helyzetben. Nekem 3 lehetőségem van: vagy beadom mamám egy idősotthonba és naponta látogatom vagy nem dolgozok ès otthon ülök mellette 24 órát (bár a rezsit nem tudom ki fizeti ki nekem), vagy megvárom amíg felgyújtja a lakást, mert a gázon felejt dolokat amik meggyulladnak ès mázli, hogy megéreztem alvás közben. Jah, hajnali 3kor minek alszom...

A konyhát már zárom, az erkèlyt zárom, a kulcsokat elvettem tőle, mert kèpes èjszaka megindulni. A wc-t nem tudom zárni, meg is van általában az eredmènye.

Feleslegesen ítèlkezel amíg nem voltál ilyen helyzetben. Senki nem jó kedvében adja be a családtagját otthonba.

Ma pl.hazaértem 7re a munkából ès mamám az előszobában feküdt hanyatt. Egyszer majd arra megyek haza, hogy beverte a fejét ès elvérzett a padlón? Tudod azért jó az otthon, mert erre figyelnek...

2016. dec. 18. 01:46
 10/28 anonim ***** válasza:
9%
#8 vagyok. Írtam privát üzenetet.
2016. dec. 18. 01:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!