Normális, hogy nagyanyám arra kér, segítsek anyámnak a tanulás rovására?
Nála élünk egy éve, de anyám már vett saját lakást, amit még lakhatóvá kéne tenni, mielőtt beköltöznénk. Épp a régi tapétát szedi le a falakról egyedül, mert spórolni szeretne a felújítás költségein. Én éppen érettségizem, konzultációkra járok (beutazni odafelé két óra, vissza még több, tehát gyakorlatilag elveszi az egész napomat), illetve kidolgoznám a 60 szükséges tételt és gyakorolnám a szóbeli megnyilvánulást két idegen nyelven.
Nagyanyám szerint ezek mellett nekem fel kéne mennem anyámhoz az új lakásba, hogy ne egyedül kelljen szenvednie a melóval. Az, hogy nekem is megvan a magam dolga, mellékes. Szerinte rengeteg időm van június közepe-végig készülni, persze fogalma sincs, hogyan működik egy ilyen vizsga és mennyi tanulnivaló van, mivel az ő családjában eddig még soha nem érettségizett senki.
Mellesleg máshoz is állt már ugyanígy, pl. mikor annyira el volt hatalmasodva rajtam a pszichés betegségem, hogy egész nap ültem otthon és rettegtem, mert biztos voltam benne, hogy bármelyik pillanatban meghalhatok, akkor is annyit volt képes kinyögni, hogy szedjem már össze magam, mert anyámnak rossz ezt nézni.
Szeretném, ha megmondanátok, hogy tényleg én vagyok-e a hülye, amiért ez engem zavar.
"pl. címeket sem adtak meg, sőt, valamelyik tanár a tételek listáját sem osztotta ki."
Mu a fenéről beszélsz? Mit kell azon kiosztani, ami tavaly augusztusban feltettek a felvi oldalára központilag?
Huuuuh, miket irtatok itt.
Én bőven az anyja lehetnék koromnál fogva a kedves kérdezőnek...
Egy érettségizőnek a legeslegfontosabb, hogy tanuljon az érettségire és a felvételire. Ez kb. még egy hónap, vagy másfél?
Utána szabad lesz, és segithet az anyukájának. Énszerintem az anyuka számára is sokkal fontosabbnak kellene lennie, hogy a gyereke a legjobb eredményt érje el az érettségin, mintsem a tapétázás. Igen, normális családokban ilyenkor lábbujhegyen járnak, hogy csönd legyen, frissitő teát főznek a gyereknek, meg minden, megpróbálják a lehető legjobb feltételeket megteremteni annak a gyereknek, mert a gyerek életében, sorsában az érettségi eredménye döntő fontosságú. Egy tapétázás sikere nem annyira lényeges a családi jövő szempontjából...
Az iskolázatlan nagymamáknak fogalma nincsen a mai élet követelményeiről, ezügyben nem szabad rájuk hallgatni. Szeretni kell őket, de tanulási kérdésekben nem számit a véleményük.
A pszichés problémák kezelésében sem a nagymamád fog neked segiteni, bár ahhoz nem kellene neki egyetem, csak másfajta életszemlélet.
Kivánok neked kitartást kedves kérdező, és "nagy kalappal" az érettségihez-felvételihez. Ne legyen lelkiismeretfurdalásod amiatt hogy nem tapétázol.
Azoknak, akik kikapcsolódásként ajánlgatják a felújítást: az igaz, hogy a fizikai munka még jól is eshet a tanulás után, és az is igaz, hogy heteken át lehetetlen egész nap, megfeszítetten tanulni. DE! más kiugrani a konyhába elmosogatni vagy levinni sétálni a kutyát vagy kiporszívózni a nappaliban és egy fél vagy egy óra óra múlva visszaülni tanulni, és megint más elutazni egy másik lakásba és nekiállni felújítani - utóbbi napokat, heteket vesz el. A kérdezőnek min. egy fél nap vagy egy teljes nap rámenne egyszerre, ami azért nem lenne jó.
A kérdező most tanuljon (bár a tételeket igenis kidolgozhatta volna időben, most már nem tanulni, csak ismételni kellene), aztán ha vége az érettséginek, akkor még bőven lesz alkalma segíteni.
34-es 35-ösnek: ha tovább akar tanulni, akkor nem csak az a lényeg, hogy átmenjen! Meg tényleg nagyon hatékonyan lehet tételeket kidolgozni a vonaton meg egy olyan lakásban, ahol semmi más sincs, csak zaj és szakadt tapéta:S
NE érts félre! Szerintem már rég ki kellett volna dolgozni a tételeket, de hát jobb későn, mint soha (amúgy én max. 4-5 húzósabb tételt dolgoztam ki anno, és alig készültem valamit, mégis kitűnő lettem, de ettől még nem kritizálom azt, aki úgy érzi, erre neki hetek kellenek)
Egy lakásfelújítás nagy munka, nem megy máról holnapra, és nem ilyenkorra kellene időzíteni, ha segítséget várnak a kérdezőtől. Ott az egész nyár, az alatt bőven lesz idő dolgozni!
Kifogások. Egy napot segíthetnél. Ha nekiálltok ketten, akkor egy nap hatalmas segítség lenne.
Ne gyertek már azzal a dumával, hogy az érettségi tanulás az elveszi az összes idejét.
Az anyukádról van szó, segíts neki.
Ha egy napon fog múlni az érettségi ötösöd, az régen rossz.
'. Most offolok egyet, mert nem tartozom azokhoz, akik visszatekintve azt mondják, hoyg az érettségi nem nagy szám.
Én max. pontos jogi felvételit írtam egy olyan évben, amiben az adott korosztály 0,4%-át vették fel felsőoktatásba, de visszatekintve is 5x könnyebb volt a felvételi, mint az érettségi.
Nem mindegy, hol érettségizel!
13: Ne haragudj, de mi kb. májusban kaptuk meg a tétellistát.
Az oktatási rendszer arra idomít, hogy tantárgyanként 3-4 kiselőadásnyi anyagot tudj max. másfél hétig még megtanulás után, aztán töröld, mert jön az új anyag.
A tétellistánk csak egy picurka része volt annak, amit 4 év alatt tanultunk az adott tárgyból, de egy teljesen új tanulási technikát és teljesen más jellegű témafeldolgozást igényelt a korábbiakhoz képest, és bizony ráment másfél hónap a munkára, és még 3 hét a megtanulására.
Soha korábban egyszerre ilyen mennyiségű adat tudására és mellényzsebből előrántására nem volt igény.
Az egyetemen később se volt ilyen kaliberű számonkérés, pedig sok egyetemet láttam belülről műszakitól a bölcsészkaron át a Corvinus-ig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!