Normális, hogy nagyanyám arra kér, segítsek anyámnak a tanulás rovására?
Nála élünk egy éve, de anyám már vett saját lakást, amit még lakhatóvá kéne tenni, mielőtt beköltöznénk. Épp a régi tapétát szedi le a falakról egyedül, mert spórolni szeretne a felújítás költségein. Én éppen érettségizem, konzultációkra járok (beutazni odafelé két óra, vissza még több, tehát gyakorlatilag elveszi az egész napomat), illetve kidolgoznám a 60 szükséges tételt és gyakorolnám a szóbeli megnyilvánulást két idegen nyelven.
Nagyanyám szerint ezek mellett nekem fel kéne mennem anyámhoz az új lakásba, hogy ne egyedül kelljen szenvednie a melóval. Az, hogy nekem is megvan a magam dolga, mellékes. Szerinte rengeteg időm van június közepe-végig készülni, persze fogalma sincs, hogyan működik egy ilyen vizsga és mennyi tanulnivaló van, mivel az ő családjában eddig még soha nem érettségizett senki.
Mellesleg máshoz is állt már ugyanígy, pl. mikor annyira el volt hatalmasodva rajtam a pszichés betegségem, hogy egész nap ültem otthon és rettegtem, mert biztos voltam benne, hogy bármelyik pillanatban meghalhatok, akkor is annyit volt képes kinyögni, hogy szedjem már össze magam, mert anyámnak rossz ezt nézni.
Szeretném, ha megmondanátok, hogy tényleg én vagyok-e a hülye, amiért ez engem zavar.
*kapja
*meglenne
Bocs a félreütésekért.
A szakközepet az előtted szóló miatt kevertem bele. Ha gimnáziumba jártál, örülj, hogy nem olyanba, mint ez.
Jártam pszichoterápiára és fogok is. Még valami? Ha ez önsajnáltatás, akkor ennyi erővel az is az, amit te csinálsz ("nekem pl ugy lett meg hogy 11 evbol 4 honapot kb nem birtam be jarni mert mutottek es nem kis dologra"). Btw, az a bekezdés nem is neked szólt.
Mindenhol más a szokás, és más az osztályközösség, meg mások az ötletek.
Mi sem dolgoztuk ki tanórákon a tételeket, több, mint 10 évvel ezelőtt, csak címeket kaptunk. Viszont mi azt csináltuk, hogy voltunk 30-an az osztályban, és szétosztottuk egymás közt, ki melyiket dolgozza ki, aztán lemásoltuk az egészet, és így mindenkinek megvolt a kész tétele, amihez ha akart, még rakhatott hozzá, ha eszébe jutott valami. De ez így csak a mi közös ötletünk volt. Egyedül egyenként nekünk is sok lett volna. Nem biztos, hogy ez a megoldás másoknak is eszébe jut.
"nem hiszem, hogy mi lettünk volna az egyetlen olyan osztály, aki egész 12.-ben a tételeket dolgozta, amiben még a tanáraink is segítettek. És ezt egy vidéki szakközépiskolában (pár éve)."
Nekünk se rágták a szánkba szóról szóra, mit kell majd mondani. Feltételezték, hogy önállóan is meg tudjuk csinálni. Persze ez városi elitgimi volt, nem vidéki szakközép.
"De ez így csak a mi közös ötletünk volt. Egyedül egyenként nekünk is sok lett volna. Nem biztos, hogy ez a megoldás másoknak is eszébe jut."
nem, biztos azért nem csinálják mások, mert hülyék és nem jut az eszükbe, nem azért, mert mindenkinek más a jegyzetelési stílusa és nehéz a máséból tanulni :)
Nyugtass meg, hogy a szóbeli érettséginek azért van valami köze az elmúlt négy év tananyagához...
Mi év közben kidolgoztuk a szóbeli tételeket. Volt, amit órán, volt amit otthon. Miért? Mert jól jött az írásbelihez... Én nem annyira régen érettségiztem, így még emlékszem rá. A legrosszabb eredményem 91% lett, így érezhető, hogy én sem hármasra, négyesre hajtottam. De meg is bolondultam volna, ha egész nap arra kellett volna tanulnom. Lazíts egy kicsit és segíts anyukádnak. Amit nem tudtál 4 év alatt megtanulni, azt már nem fogod egy hónap alatt...
Elozonek igaza van. Sok agymunka kozben jol jon kis fizikai munka is, felfrissiti az agyat. Ami engem illet gyakorlatilag alig tanultam erettsegire megis meglett. Persze nem lett tul jo, de en ev kozben sem tanultam semmit. :) Persze ez nem kovetendo pelda. A parom viszont ket diplomat szerzett munka mellett. Es ott mar tenyleg tanulni kell (nem konyvtarszakon szerezte) Es nincs ezzel egyedul.
Mielott jonnek majd a gyagya megjegyzesek h milyen alacsony szinten lehetek, meg igenytelen stb, kozlom h adatbazis programozast tanulok (angolul amibol felsofokom van). Az erettsegi bikkfatty, erre mindenki rajon aki vegre tul van rajta.
Ettol meg nem vagy hulye, csak ne gorcsolj ra a tanulasra es segits anyudnak is olykor, meglatod nem lesz belole karod.
Figyelj, ismeretlenül mondom, nem akarlak megbántani, de meg tudom érteni a mamádat. Nem adok neki igazat, de meg tudom érteni. Nincs érettségije, nem igazán érti, mi olyan nagy dolog ebben.
A mamám is szidja az fiúunokáit, (falusiak), miért mennek Pestre tanulni, amikor nálunk is van egyetem. Azt sem érti, miért mennek nyári munkára, ahelyett, hogy otthon dolgoznának. Mert azért persze nem jár pénz. Szerinte maradjunk otthon tanulni, dolgozzunk, adjunk bele a közösbe, utána menjünk férjhez/nősüljünk meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!