Mit gondolok, mennyire korrekt vagy nem korrekt ez a hozzáállás?
A nagyszüleim az ország másik végében laknak,így évente csak 5-6 alkalommal találkozunk, de úgy-ahogy jó a viszony, anyagilag is támogatnak minket, ballagásra,szülinapra pénzt utalnak, szülinapokon,de még névnapokon is felhívnak, mindent tudnak rólunk amit egy nagyszülőnek kell.
Ugyanakkor azért írtam,hogy többé-kevésbé vagyunk jóba, mivel anyukámat kifejezetten nem kedvelik, rossz feleségnek és rossz anyának tartják, pedig ha választani kéne a rossz szülő az abszolút apukám (az ő fiuk).
Véleményük szerint anyukám rossz neveltetést adott nekünk, például azért mert nem végeztetett házimunkát velünk sohasem, illetve maximum megkért,hogy segítsünk, de sosem parancsolta.(és szerintük ez baj, így az van bennük,hogy elkényeztetett, a munka világát nemismerő gyerekek vagyunk.)
Nyaranta mindig meghívnak a balatoni nyaralójukba, de mikor 8-10 éves nyaralni vágyó gyerekek voltunk, és bekaptuk a horgot,hogy hurrá Balaton, akkor is parancsba volt adva,hogy mosogassunk és csak akkor mehetünk fürdeni (nem magunk után,mindenki után) utána söprögetés a ház előtt mert az házias, és mamám nagy büszkén állt,hogy neki milyen dolgos unokái vannak.
Végül pedig bébiszitterkedés, az unokatestvéreink gyerekivel hogy a szülők és nagyszülők békében elvonulhassanak.(utáltunk velük foglalkozni)
Most az a helyzet,hogy 20 és 18 évesek vagyunk, megint hívnak (mint minden évben) és már kezdik sérelmezni,hogy sosem megyünk, pedig még az utat is állják.
De ennek az az oka,hogy továbbra is mosogatni,takarítani,gyerekre vigyázni hívnak, de mi ezt "nem élvezzük, ha nyaralni hívnak pihenni szeretnénk, és nem csinálni semmit", de még ha úgy van, és magunktól eszünkbe jut meg is csinálunk alapvető házimunkákat, főleg magunk után, de az,hogy mindenki után mi dolgozzunk az nekem nem tetszik, ha mosogatnom kell inkább maradok itthon vagy egy munkahelyen megcsinálom pénzért.
Az unokatestvéreink mára 5-12 évesek, semmit sem csinálnak, nekik nem kell mosogatniuk mert ők "jól nevelt" gyerekek és nem igénylik.
Én elmondanám nekik, hogy szívesen mentek, magatok után elmosogattok , elpakoltok segítetek a főzésben stb.
De nem azért mentek, hogy végig takarítsatok, csak kívülről lássátok a vizet ..
Különben meg érdekesnek tartom, hogy titeket 8-10 évesen befogtak munkára még arra az 1-2 hétre is amíg ott voltatok, de az unokatestvéreidet nem, pedig ha jól értem ők ott is élnek..
Érdekes a felfogásuk..Én lehet, hogy szóvá tenném ezt nekik. Nem kell összeveszni velük, de nyugodtan mondd meg, hogy pihenni mennétek és velük lenni, nem azért mentek hogy most elvégeztessék a nyári nagytakarítást...
Ha idősek vagy betegek akkor természetesen segítenék én is nekik, de ha jó az egészségük,akkor nem tudom miért kéne ezzel telni a nyaralásnak..
Anyukádért meg állj ki, hogyha szidják előtted, hogy igenis jó anya és azért mert nem haszonállatnak tekint, még ugyan jó nevelést adott.
Mindenki úgy neveli a gyerekét, ahogy jónak látja, azt nem tartom korrektnek, ha a nagyszülő azért hívja el a gyereket "nyaralni", hogy na, majd ő most megneveli.
Ugyanakkor a házimunka NEM kérésre végzett segítség az anyának vagy nagyszülőnek, hanem magától értetődő dolog, amikor is a családtag (ez esetben a gyerek, de egyébként az apára is vonatkozik) kiveszi a részét a közös teendőkből, kora és képességei szerint. Ez szemlélet kérdése, ha nagyszüleid is így gondolják, egyet kell értsek velük. Mosogatást nehezen tudok úgy elképzelni, hogy véget ér a családi ebéd, majd mindenki egyenként elmossa a saját tányérját, evőeszközeit, poharát, a főzőedényeket meg nyilván az nyeri meg, aki főzött, hiszen ő koszolta össze.:-) Ruhát sem úgy mosunk, teregetünk, hogy kiválogatjuk a sajátunkat belőle, és csak azzal foglalkozunk.
Nyáron egy ház előtt összesöpörni nem több néhány percnél, ebben senkinek nem törik le a dereka, nem havat kell lapátolni:-) A gyerekfelügyelet más kérdés, de el tudom képzelni, hogy ez nagyjából úgy hangzott el, hogy "no, menjetek játszani, azért figyeljetek a kicsikre!", ugyanis ez az életszerű. Nem gondolom, hogy többhetes balatoni nyaralásért ez akkora ár, de ti tudjátok.
Ha felnőtt fejjel nem akartok menni, utasítsátok vissza. Ennyi idősen én is inkább diákmunkára mennék, aztán a pénzből a barátaimmal nyaralni (ha a Balaton mellett sikerül valamit szerezni, még jobb:-)) Ez sztem sokkal inkább életkori sajátosság, nem arról szól, hogy korrektek-e a nagyszülők vagy sem.
Viszont ha ők jöttek ide ünnepekkor vagy valami miatt,ők sem végeztek házimunkát anyukám helyett, sőt tetszett is nekik,hogy kiszolgálja őket.
Én ebben nevelkedtem,hogy nem kötelezünk senkit sem olyan dolgokra amit amúgy nem csinálna meg, ha bennem nincs annyi hogy egy idegen helyen ne takarítsak össze minimálisan magam után az szomorú, de ki az aki vendégül lát valakit, és ráparancsol,hogy márpedig ezt és ezt most csináld meg?!
Vendégségbe hívnak, és te mosogatsz, takarítasz? Furcsák az emberek, ha én valakit vendégségbe hívok, vendégként bánok vele, és ha megfogja a mosogatószivacsot, akkor kiveszem a kezéből, nem hogy én adjam oda neki.
Én nem mennék így "nyaralni".
Ha elmegyek a tesómék nyaralójába, a világ legtermészetesebb dolga, hogy együtt főzünk, együtt végzünk minden házimunkát, a gyerek is úgy viselkedik, mint otthon, azaz besegít abba, amibe éppen kell.
Ha egy családtag felajánlja a lehetőséget, hogy a tóparti házában töltsétek a nyarat, az nem egyenlő a vendégséggel. Enyhe túlzás elvárni, hogy nyugdíjasként főzzön rátok, mosogasson, takarítson egész nyáron, ti pedig csak élvezitek az üdülést. Akinek arra van igénye, hogy kiszolgálják, ő pedig csak pihenjen, az menjen szállodába, ott tényleg vendég lesz, jó pénzért.
Kedves kérdező!
Még ha lepontozol is ez a véleményem:
A potozásodból is látszik, hogy elég szubjektív emberke vagy. Aki nem ért egyet veled, azt lepontozod. Nem a véleményekre vagy kíváncsi, csak saját állításod megerősítésére. Pedig 8-as, 9-es jól megfogalmazta a lényeget.
Nem tudom, nagyszüleid hány évesek, de az idősebb korosztályt a fiatalbbak nálunk segíteni szokták.
Próbáld objektívebben szemlélni a világot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!