Apai ükapám 7 nyelven tudott és egymás után 6 felesége és katona volt akkoriban milyen gyakori volt az hogy valaki 7 nyelven tudott?
Dédnagymamámat franciául és németül tanult a nevelőnőjétől, aki Párizsból jött. Akkoriban ez presztízskérdés volt.
A fiúk többet is tanulhattak iskolában.
Hát a feleségek száma pedig ráfogható a gyermekágyi lázra, egy két elhagyásra stb.
Aki pl. az 1900-1910-es években született, azokat a fiúkat ha jól tudom 16-17 éves korukban vitték 3 évre katonának. Az anyanyelvükön (magyaron) kívül természetes volt, hogy beszélnek németül (=Osztrák-Magyar Monarchia), és a katonaság alatt nagyon sok még az olaszt is megtanulta, ha a monarchia területén belül a déli határvidéken szolgált, vagy éppen lengyelül, stb. stb.
Ha pedig még iskoláztatták is, nyugodtan tanulhatott más nyelveket is.
Most is van lehetőség bármilyen nyelven tanulni, mégsem általános az, hogy valaki 7 nyelven beszél, sőt szerintem egy kezemen meg lehetne számolni, hogy ma itt hány ember beszél tényleg 7 nyelven.
Abban meg nyugodt lehet, hogy hiába volt Osztrák-Magyar Monarchia, nem tudott akkor sem sokkal több ember németül az országban, mint most. Az hogy a hadseregben a vezényleti nyelv a német volt, nem azt jelenti, hogy megtanultak németül, csak a katonai szakszavakat tanulták meg. Parancsok, rendfokozatok, fegyvernemek nevei stb.
3-asnak
Az apam koszovoi az anyam meg szerb ezt a ket nyelvet ha akartam ha nem megkellett tanulni! Az angolt meg suliba.
Es most ugye a magyar ott lakom egy par eve es ferjemet ott talaltam es a papirok miatt kelet megtanulni hogy megkeapjam. De ugy mivel nem ismerjuk egymast aki elhiszi elhite aki nem nem tok vele mi csinalni! En is csak a kommenthez irtam hogy ma is van ki tud tobbet beszelni mas nyelven, nem csak akkor es ezel nem vagyok egyedul.
Remelem megerted mert a fogalmazasom meg nem a legjobb. de majd lesz jobb is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!