Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Most mi legyen? Mit tennétek...

Most mi legyen? Mit tennétek a helyünkben?

Figyelt kérdés

Nagymamám előrehaladott Alzheimer kóros. Az egész családot megviseli a dolog, nem csak azért mert sajnáljuk szegényt, és sok mindent nem tudunk tenni (cukor és szívbeteg is, a két gyógyszer amit tudnak adni egyik a szívére, másik a cukrára veszélyes..)

Emiatt ápolónő jár hozzá, mert nem tudunk vele lenni mindig. Anyukám jár hozzá, munka mellett, van hogy ott alszik. Beszerzett mindenféle orvosi segédeszközt, ilyen fürdés, wc-zés segítő székeket, orvosi ágyat, mert kiesik az ágyból és kell a rács. Ezeket oda vitte utánfutóval, rengeteg pénzt időt, energiát öl a szüleibe, mikor ő sem teljesen egészséges.

Ezzel nincs is baj, de a testvére az én nagybátyám elkezdte kiosztani, hogy minek vitt oda olyan sz@r ágyat, minek vitt olyan ormótlan wc-zés segítőt, minek csinál ezt, azt, biztos pumpolja nagyszüleimet azért megy.

Tény, hogy 1-2 alkalommal, mikor mi sem álltunk úgy, elkérte anya a benzin díjat (vinni kellett ide-oda nagyszüleimet, ők meg autóval akartak menni).

Erre ma megtudta anya, hogy amit készített ételt és nagyapám félre tette (azt hitte anya eltette későbbre, mert ízlett neki), azt elküldette vizsgálatra, hogy nem-e mérgezi őt anyám. Mert, hogy rosszul volt egyik nap miután anya elment tőlük. Nem tudom hol vizsgáltatta ki, ehhez nem értek, de iszonyúan esett anyának.

Mindenkit megvádol lopással is.

94 éves. Ti mit tennétek? Én azt mondtam anyának, hogy ne menjen, de ha megy se főzzön.

Amúgy már elegem van, tatámat meg se látogatom már csak mamámat, mert ahogy öregszik tatám egyre gonoszabb lesz, ezt komolyan mondom!

2013. szept. 29. 14:51
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Amúgy mindenkinek köszönöm a választ, tanulságosak!
2013. szept. 29. 15:46
 12/13 anonim ***** válasza:

Nem egyformán öregszenek az emberek. Apukám demens lett, minden áron ment volna haza a feleségéhez. Kérdeztem tőle, hát ki ez az asszony itt melletted? -Tudom én?- mondta. Nem hitte el, hogy a ház, amiben lakik, az övé. Fényképeket mutattam az építkezésről, akkor megnyugodott, elsírta magát, hogy akkor nem kell elmennie? 10 perc múlva ismét rákezdte, pakolta a bőröndbe anyukám ruháit is, hogy ő megy haza.

Gondolom, az ápolónő is megígérte, hogy persze, viszem megvizsgáltatni a kaját - aztán kidobta. Így kell lenyugtatni arra a 10 percre őket.

Nagy lelkierőre van szükségetek, sok dologgal megvádolnak benneteket, de segítsetek, legalább amit elfogadnak. Nem rosszindulatúak, hanem betegek.

Nagybátyád meg vigye őket magához, ha meg az nem tetszik neki, akkor kussoljon!

2013. szept. 29. 15:58
 13/13 anonim ***** válasza:

9-es vagyok.

Szerintem egy szerető család számára sem könnyű meghozni azt a döntést, hogy a szülőket/nagyszülőket otthonba adják. A mai világban ezt sokan elítélik, úgy fogják fel, hogy az aki ilyet tesz egy szerettével, az lemond róla, emberileg csődöt mondott. Mi ezt megjártuk és kaptunk hideget-meleget is miatta bőven. Abszolút nem kell azt hinni, hogy ez csettintésre megy és örül az ember, hogy megszabadult az öregektől, de szerintem van egy pont ami fölött ezt már nem lehet csinálni.

Még elvagytok ti is, de ha a nagyidnak 0-24-ben segítségre lesz szüksége, akkor mi lesz? Majd a nagybácsi költözik oda és pelenkázza, eteti, fürdeti? Egy ponton el kell dönteni, hogy megtartom a munkahelyemet élünk és megadok neki mindent amit tudok így, akár otthonba adom, ahol szakszerű segítséget kap, avagy feladom a munkámat, napról napra élünk a semmiből, de ápolom...

Nálunk a nagyim hozta fel, hogy otthonba akar menni, de már csak akkor, amikor tényleg mindig kellett, hogy legyen mellette valaki. Amikor már megfordulni sem tud az ágyban, nemhogy felkelni, kimenni a mosdóba, vagy bármi, az egy nehéz pillanat.

Az otthonban ellátják, figyelnek a gyógyszereire, van társasága, tud beszélgetni, van egy kis udvaruk, ott van mamám összes virága, amikre világ életében büszke volt. Jön-megy, ha nem bír, tolják. Tornáztatják, közös programokkal lekötik őket és ami a számára a legfontosabb, hogy református otthonba került, így istentisztelet is van, a lelkésszel, bármikor beszélgethet bármiről, amit otthonról már nem tehetett meg.

Mi így 1,5 év után úgy látjuk, hogy bár nehéz, de nagyon jó döntés volt az otthon, a nagyim teljesen kivirult, pedig mindig is nehéz, morcos természet volt, nulla alkalmazkodó képességgel. :) Nem mellesleg így mi is sokkal nyugodtabbak vagyunk, hogy minden rendben van vele, figyelnek rá.

Lényeg a lényeg, nagybátyádat költöztessétek be hozzájuk 1-2 hétre, hagy tapasztalja meg a helyzetet. Amíg fenntartható ez így ép ésszel, addig nem feltétlenül kell őket az otthonba költöztetni, de szerintem nem kellene teljesen elzárkózni a lehetőség elől.

2013. szept. 29. 16:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!