Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Mennyire van értelme egy...

Mennyire van értelme egy demens emberrel kommunikálni rendszeresen látogatni?

Figyelt kérdés

Tök mindegy milyen gyakran vagyok akkor is azt mondja mindig látogatom ami igaz volt 10 éve de már rég nem.

Egy beszélgetés pedig úgy nézz ki hogy ugyanazt megkérdezi akár 5-ször is, tehát új információ fogadásra képtelen,amit mond ember már 5 perc múlva nem emlékszik. Minden egyes alkalommal ugyanazok a kérdések többször.

Lehet én így vagyok szar ember de nem szívesen látogatom csak havi 1 szer mert semmi értelmét nem látom,unalmas fárasztó idegesítő stb.

Hiszen a régi személy nagy része odaveszett,csak a test maradt és a gyerekkori 20-on éves dolgai újra és újra.

De rokonságom piszkál miért nem vagyok ott mindennap meg szeret vmi kekszet és nekem kéne napi szinten vinni. Szerintük.

nov. 17. 09:54
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
61%

20

Nem, valóban nem volt agresszív. A kérdező se írta, hogy az övé az lett volna. Van még valami kötözködni valód, vagy le tudsz rólam kapaszkodni?

nov. 17. 11:12
 22/34 anonim ***** válasza:
52%
Nem, semmi értelme . Ő már nem az az ember, aki régen volt. Pont a lényeg veszett el belőle. Annyit menj, amennyit a saját lelkiismereted diktál. A rokonaid szemében meg te vagy a gyenge láncszem. Ezért vegzálnak. Amíg van kit hibáztatni, hogy keveset látogat, addig magukról elterelődik a figyelem. Így gondolhatják.
nov. 17. 11:12
 23/34 anonim ***** válasza:
100%

1. Ne azért menj, mert bárki "elvárja"

2. Ha ott vagy, neki az addig is élmény és stimulus. Ha csak 5 percre ugrasz be, akkor is. Gondold el, egész nap nem történik vele semmi, és így mennek a hetek, hónapok, akár évek. Ebből a szempontból mindegy, ha 5 perc múlva már nem emlékszik, mert amikor épp ott vagy, akkor örül. A kedvelt étel pedig alapvető örömforrás egy demensnek is.

Engem már meg sem ismert a rokonom, de kedvesen elbeszélgetett velem, mint egy idegennel. Úgy búcsúzott el, hogy örült, hogy találkoztunk, és menjek máskor is. Akkor hagytam fel a heti látogatásával, amikor már nem derült fel az arca, amikor beléptem, és már nem tudott egész mondatokban kommunikálni. Már nem érdekelte, van-e körülötte valaki. Az már tényleg nehéz volt lelkileg.

nov. 17. 11:20
 24/34 anonim ***** válasza:
87%

Na akkor először is a mérgelődés része: szóval a rokonok fél évente 1x tolják le a pofájukat, de elvárnák, hogy te naponta látogasd? Hadd számoljunk: ha te minden nap csak fél órára ugranál be a nagymamádhoz, az utazással együtt is minimum napi 1, de lehet hogy 1,5 óra. Ez hetente akkor 7 vagy 10,5 óra. Az ország BÁRMELY része autóval Budapestről maximum 2-2,5 óra. Tehát akkor mondd meg a rokonoknak szépen, hogy ha ők hetente 1x eljárnak a mamához, rászánva maximum 5 órát az utazásra és még egy órát az ott létre, akkor is jóval-jóval kevesebbet foglalkoztak ezzel a dologgal mint te. A szüleidnek dettó megmondhatod ezt. Imádom, amikor valójában köpésre lévő rokonok csinálnak úgy, mintha a világ másik végén élnének. Magyarországon szinte nincsenek távolságok autóval, sok német vagy amerikai naponta ingázik ennyit...

A nem mérgelődés rész: legyünk őszinték, egy demenssel nem épp egy lelki feltöltődés beszélgetni, főleg minél súlyosabb az állapota. Nagyon fárasztó naponta ezt nézni, mondjuk legalább idősek otthonában van és nem otthon a családdal, mert az aztán már tényleg katasztrófa, tapasztalatból mondom. A napi látogatás egy haldoklónál teljesen érthető lenne, de a demens ember még éveket, évtizedeket élhet. Semmi értelme sincs úgy csinálni, mintha az utolsó napjait édesítenétek meg. Kérdező, ha van időd és van kedved, akkor ugroj be hozzá, ha csak egy rövid időre is. Nem tudom mennyire vagy közel hozzá és mennyire volt jó régen a kapcsolatotok, de szerintem az jobb lenne, ha nem havi 1x mennél el hozzá egy hosszú látogatásra, hanem inkább többször rövidre, legalább ellenőrizni az állapotát. Vagy valahogy osszátok be a családdal, hogy hogy látogatjátok, mert akármilyen jó egy idősek otthona, hidd el, hogy rohadtul el tudják hanyagolni az időseket, főleg ha nem tudnak magukról és nem látogatja őket senki.

nov. 17. 11:50
 25/34 anonim ***** válasza:
100%

"Ha ott vagy, neki az addig is élmény és stimulus. Ha csak 5 percre ugrasz be, akkor is."

Na igen, kb. ilyesmit akartam volna írni. Inkább legyél vele gyakrabban 5-10-15 percet, az gondolom neked is kevésbé megterhelő és neki is jobb. Egy nem teljesen "zombi" demenssel még ennyit el lehet beszélgetni, egy órát meg már rohadtul nem.

nov. 17. 11:51
 26/34 A kérdező kommentje:

Az 5 perc jó ötletnek hangzik ha arra járok ,kb fél órára van.

Nem agresszív csak nagyon unalmas hogy nekem kell az egész beszélgetést vinni mert ő csak ugyanazt kérdezi folyamatosan. Tehát kimondható kommunikáció elmondja jól van nem fáj semmi. Aztán hogy aludtam, ez vagy 5ször kérdezi. És ennyi nézz maga elé ha én nem beszéltettem. Utána jól vagyok e 5x stb

A jelennel annyira nincs tisztában arra sem emlékszik mit evett 2 órája.

Az ízlése is változott rendszeresen amit kért már utálja amit utált már nagyon kívánja.

Ez kb olyan frusztráló minden szinten.

nov. 17. 11:59
 27/34 anonim ***** válasza:
Akkor beszélsz te. Elmondod mi volt aznap. Vagy kitalalsz neki valami történetet es igen, lehet ötször elmondani, hogy jól vagy, jól aludtál.
nov. 17. 12:08
 28/34 A kérdező kommentje:
Mentálisan szerintem rám sem pozitív ez így
nov. 17. 12:10
 29/34 anonim ***** válasza:
13%

Jaj kérdező, ne juss te ide egy ilyen helyzetbe hogy csak nézz magad elé es mások fintorogjanak!

Tudod kutatások kimutatták, hogy akinek nehéz élete volt és stresszelt sokat, depressziója volt a nehéz élete miatt, az hajlamosabb a demenciára, kognitív leépülésre! Amikor szeretnéd h valaki veled legyen de már meg se bírod fogalmazni! Ugye a kegyelem ami nincs 2024 ben sem, nemcsak akkor nem volt amikor kövezték Jézust!

nov. 17. 12:25
 30/34 anonim ***** válasza:
52%
nyilván nem kell a te rovásodra, de bizony javítja az életminőségét a szeretet, ill. a nagy kincs, amit kevésszer említenek, pedig rengteteget számít: stresszmentesség! ha nincs stressz és van elfogadható szintű szeretet, nagyon be tudja lassítani a demencia gyorsulását!!
nov. 17. 12:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!