Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Demens nagyim helyzetén hogy...

Demens nagyim helyzetén hogy segítsek?

Figyelt kérdés

Az utóbbi egy évben sajnos nagyon leépült szeretett nagymamám. Én már nem egy városban élek vele, de amikor csak tudok meglátogatom és segítek neki. Azonban van egy elég nagy probléma…legtöbb időt az egyik fia van vele, aki viszont iszonyat agresszív és türelmetlen vele. Konkrétan napi szinten leordítja ocsmány módon, akkor is mikor mi párommal jövünk, nem zavartatja magát..mindenért lecseszi, ha egy bögrét arrébb tesz azért is…belegondolok mi van, amikor egyedül van vele és mások nem hallják :((

Egy erőszakos, zsarnok ember (volt mindig is). Ma is mondta mamám, hogy megrángatta a karját, és ez nem az első eset volt. Ja és Kfc-vel eteti, napi szinten, mert ő nem főz rá, holott évtizedek óta érzékeny a gyomra, és múltkor nekem mondta el telefonban, hogy nem bírja a gyomra..Egyszerűen a szívem összeszorul, én megértem és tudom, hogy nehéz ez a helyzet, és nehéz kezelni egy demens embert, de ez sem állapot, hogy szegény az utolsó éveit így élje le..nagyon felháborító..

Én havi szinten pár napot tudnék vele tölteni, de más megoldás nem jut eszembe sajnos. Kórházba nem opció, hogy menjen, mert a fia ezt sem hagyja, illetve ő is tiltakozik ellene..öregek otthonára nincs pénz. Tehetetlen vagyok, és szemben állok egy ilyen emberrel, aki öntörvényű, akaratos és csak az a szent, amit ő csinál és mond. Ha esetleg van tippetek mit tehetnék, kérlek írjátok meg 🙏🏻

aug. 20. 21:45
1 2 3
 21/28 A kérdező kommentje:

A nagyim lakása (van egy sanda gyanúm, hogy arra hajt, hogy mielőbb megörökölje, erre több jel is utal).

Köszönöm a tippeket.

Az étel kiszállítást szintúgy a fia korlátozza, mert kis millió étkezde / kifőzde van a városban, de mivel a fia nincs mindig ott nála, és a mamám elég süket is, így szerinte nem hallaná a csengőt, ezért azt sem lehet..

aug. 22. 05:01
 22/28 A kérdező kommentje:

Tegnap még ott voltam náluk, és főztem ebédet. Konkrétan egy normál adagot szedtem ki mamámnak és rám szólt a fia, hogy kérdezzem meg, hogy megeszik-e annyit (normál méretű adag volt)..mamám azt mondta, igen. Aztán tettem még rá sajtot, arra is beugatott, hogy minek. Mondom azért, mert kért rá (-.-)

Mamám úgy ette azt a kaját, mint mikor kb egy kiéheztetett rabszolga egy hét után enni kap (ezt párom is megjegyezte). Kontrollmániás b@rom…

aug. 22. 05:34
 23/28 anonim ***** válasza:
40%

"szerinte nem hallaná a csengőt, ezért azt sem lehet"

Erre is megoldás az ebédkiszállító cég. Náluk ez tök természetes, hogy nem veszed át, sokan otthon sincsenek, lerakják a lábtörlőre vagy felakasztják szatyorban a kilincsre, de akár meg lehet velük beszélni, hogy kiraknak az ajtó elé egy kisasztalt/dobozt és oda tegyék bele... a nagyid (vagy nagybátyád) pedig beviszi, ha eszébe jut.

Nálunk a házban sok idős rendel, sose verik fel őket reggel azzal, hogy itt a kaja, felakasztják a kilincsre, és cső. Max heti egyszer kell a futárral találkozni, ha nem szeret az ember online fizetni.

aug. 22. 06:26
 24/28 anonim ***** válasza:
Esetleg te is intezhetned neki az ételrendelést online, sőt, akár két személyre is, nem?
aug. 22. 08:25
 25/28 anonim ***** válasza:
60%

Szerintem szólj a háziorvosnak, és szólj az önkormányzatnak.

Vétkesek közt cinkos, aki néma.

szept. 16. 14:27
 26/28 anonim ***** válasza:
56%
Az illetékes hatósághoz.
szept. 16. 22:44
 27/28 anonim ***** válasza:
66%
Az ilyen helyzetre törvény is van, úgyhogy köteles vagy bejelenteni. Ne a bőrödet féltsd.
szept. 17. 07:08
 28/28 anonim ***** válasza:
Olyan csengő is van, aminek a csengető része az ajtón van, a másik jelző pedig bent, de ha jön valaki, a peremén színes fények mennek körbe-körbe a hangjelzés mellett. Pont siketeknek való.
okt. 13. 22:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!