Demens nagyim helyzetén hogy segítsek?
Az utóbbi egy évben sajnos nagyon leépült szeretett nagymamám. Én már nem egy városban élek vele, de amikor csak tudok meglátogatom és segítek neki. Azonban van egy elég nagy probléma…legtöbb időt az egyik fia van vele, aki viszont iszonyat agresszív és türelmetlen vele. Konkrétan napi szinten leordítja ocsmány módon, akkor is mikor mi párommal jövünk, nem zavartatja magát..mindenért lecseszi, ha egy bögrét arrébb tesz azért is…belegondolok mi van, amikor egyedül van vele és mások nem hallják :((
Egy erőszakos, zsarnok ember (volt mindig is). Ma is mondta mamám, hogy megrángatta a karját, és ez nem az első eset volt. Ja és Kfc-vel eteti, napi szinten, mert ő nem főz rá, holott évtizedek óta érzékeny a gyomra, és múltkor nekem mondta el telefonban, hogy nem bírja a gyomra..Egyszerűen a szívem összeszorul, én megértem és tudom, hogy nehéz ez a helyzet, és nehéz kezelni egy demens embert, de ez sem állapot, hogy szegény az utolsó éveit így élje le..nagyon felháborító..
Én havi szinten pár napot tudnék vele tölteni, de más megoldás nem jut eszembe sajnos. Kórházba nem opció, hogy menjen, mert a fia ezt sem hagyja, illetve ő is tiltakozik ellene..öregek otthonára nincs pénz. Tehetetlen vagyok, és szemben állok egy ilyen emberrel, aki öntörvényű, akaratos és csak az a szent, amit ő csinál és mond. Ha esetleg van tippetek mit tehetnék, kérlek írjátok meg 🙏🏻
Őszintén, ha nem tudod vállalni a felügyeletét és nincs pénz otthonra, akkor semmit nem tudsz tenni.
Persze, lehet rendőrséget hívni, akkor majd a fia sem megy többet, a nagymamád meg egy hét múlva elkóborol vagy magára gyújtja a házat, mert senki nem néz rá.
Nekem az anyum demens. Sajnos az "akadt be", hogy feledékeny, de nem baj, mert tudja, hogy feledékeny.
Lehet az önkormányzattól kérni jelképes összegért gondozót, aki heti 2-3 alkalommal segít neki. Ez a fiának is könnyebbség. A lehetőséget nehéz megtalálni, mert a legtöbb önkormányzat kiszervezi civil szervezetnek, vagy egyháznak.
Mi hetente fizetünk egy "takarítót", aki egy kicsit rendbe teszi. Sajnos nálunk az otthon anyu makacssága miatt nem játszik. (A makacsság szerintem fiatalabb korában is kérdés volt, hogy még "normális"-e)
1. Többi családtag: a másik fia rá se néz, csak ha pénz kell neki …
Van egy tesóm, aki nemrég kiköltözött külföldre, de ő sosem állt annyira közel hozzá. Illetve sajnos megvannak a saját gondjai :(
3-as Köszönöm, utána járok. Sajna az én nagyim is iszonyat makacs ember.
"öregek otthonára nincs pénz"
De hát van nyugdíja, nem?
Legtöbb esetben a nyugdíjat ki kell pótolni hogy az otthont fizetni tudja az ember. Plusz ha valaki demens azt még drágábban veszik be.
Van orvosi dokumentum nagyidról hogy demens?
Nagyon tenni a helyzettel nem tudsz semmit. Amíg nagyid ép állapotban van fizikailag és nem akar elmenni otthonról addig nem lehet semmit tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!