Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Demens nagyim helyzetén hogy...

Demens nagyim helyzetén hogy segítsek?

Figyelt kérdés

Az utóbbi egy évben sajnos nagyon leépült szeretett nagymamám. Én már nem egy városban élek vele, de amikor csak tudok meglátogatom és segítek neki. Azonban van egy elég nagy probléma…legtöbb időt az egyik fia van vele, aki viszont iszonyat agresszív és türelmetlen vele. Konkrétan napi szinten leordítja ocsmány módon, akkor is mikor mi párommal jövünk, nem zavartatja magát..mindenért lecseszi, ha egy bögrét arrébb tesz azért is…belegondolok mi van, amikor egyedül van vele és mások nem hallják :((

Egy erőszakos, zsarnok ember (volt mindig is). Ma is mondta mamám, hogy megrángatta a karját, és ez nem az első eset volt. Ja és Kfc-vel eteti, napi szinten, mert ő nem főz rá, holott évtizedek óta érzékeny a gyomra, és múltkor nekem mondta el telefonban, hogy nem bírja a gyomra..Egyszerűen a szívem összeszorul, én megértem és tudom, hogy nehéz ez a helyzet, és nehéz kezelni egy demens embert, de ez sem állapot, hogy szegény az utolsó éveit így élje le..nagyon felháborító..

Én havi szinten pár napot tudnék vele tölteni, de más megoldás nem jut eszembe sajnos. Kórházba nem opció, hogy menjen, mert a fia ezt sem hagyja, illetve ő is tiltakozik ellene..öregek otthonára nincs pénz. Tehetetlen vagyok, és szemben állok egy ilyen emberrel, aki öntörvényű, akaratos és csak az a szent, amit ő csinál és mond. Ha esetleg van tippetek mit tehetnék, kérlek írjátok meg 🙏🏻

aug. 20. 21:45
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:

8-as sajnos ezt a fia is mondta, hogy azzal eteti, mert “egyszerűbb, mint főzni rá” - idézem.

A megrángatást meg elhiszem, mert sajnos nagyon idegbeteg a fia, és most is a tegnapi ordítozása után (mikor mi párommal az egyik szobában voltunk) megkérdezte tőlem, hogy hallotuk-e, hogy kiabált vele. És mondta, hogy most még finom volt, ennél durvábban rá kell szólnia, mert máshogy nem lehet vele…hát szóhoz sem jutottam kb.

10-es

Nincs róla orvosi dokumentum, mert a drága fia azt sem engedi, hogy orvos lássa…

aug. 21. 07:52
 12/28 anonim ***** válasza:
Te is felveheted a kapcsolatot a háziorvosával.
aug. 21. 09:07
 13/28 A kérdező kommentje:
Igen, ezen gondolkodom. Csak mivel a fia átvette itt nála a hatalmat és az irányítást, félek, hogy hogyan reagálna rá, mert ő orvos ellenes, ezért sem tettem meg eddig..de én meg muszáj a nagyim szempontját nézzem.
aug. 21. 10:34
 14/28 anonim ***** válasza:
Kié a lakás, ahol él?
aug. 21. 19:08
 15/28 anonim ***** válasza:
házi segítségnyújtást nézd meg, van-e a településen, és rajtuk keresztül rendelhetsz neki ebédet is, mindig akkor vigyék, mikor ott a gondozó, és akkor ő is fogja megenni. Nem nagy összeg, nálunk 300/óra és felét az önkormányzat fizeti, az ebéd meg 510ft a nyugdíjasoknak
aug. 21. 21:10
 16/28 anonim ***** válasza:

"mindig akkor vigyék, mikor ott a gondozó, és akkor ő is fogja megenni"

Mert egyébként ki enné meg?...

aug. 21. 21:13
 17/28 anonim ***** válasza:
100%

Viszont ha nincs papír arról hogy rászoruló (pl demens) és még van olyan aki napi szinten ránéz (a fia) akkor nem az első közt jár neki a házi segítségnyújtás.

Te olyan messziről nem sokat tudsz tenni, amit tudnál az pedig pénzes.

aug. 21. 21:15
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

16, mondjuk a fia, ha nem szeret/tud főzni, és odaviszi valaki a friss, főtt kaját

17, házidokival kell beszélni, elmondani mi van, meg a gondozókkal, és úgy fogják kitölteni a papírt

aug. 21. 21:16
 19/28 anonim ***** válasza:

De ha a fia orvos ellenes és a nagyi nem tud elmenni a házi orvoshoz akkor arra nem sok esély van hogy lesz a kitöltésből bármi is

aug. 21. 21:27
 20/28 anonim ***** válasza:
100%

Nem megoldás, de ha akkora városban élnek, hogy van kfc, nézzetek utána, hogy efood/cityfood vagy valamely más konkurens cég szállít-e arrafelé. (Az ország nagy részét lefedik a nagyobb településeken.)

Olcsóbb, mint a kfc, és változatosabb is, még ha nem is veszi a fáradtságot a nagybátyád, hogy választasson vele, mit enne, csak mindig megrendeli a heti menüt és cső, akkor is lesz minden napra leves+második vagy kis adag főétel+desszert, a vasárnapot leszámítva.

Legalább akkor a normál étkezése le lenne tudva, és nem menne tönkre a fűszeres kajában. Ha a többi problémára nem is megoldás.

aug. 21. 23:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!