Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Jarhato-e ez az ut az idosotth...

Jarhato-e ez az ut az idosotthoni elhelyezes elkerulesere?

Figyelt kérdés
Szeretnék velemenyeket kérni egy nagyon megoszto témában. Jarhato-e az az ut egy demens hozzatartozo (dedmama) esetekben,aki egyedul el egy nagy lakasban,hogy egy korban hozzá illo es hasonló elethelyzetu szemelynek (ozvegyen maradt nyugdijas holgy,aki nem demens) "kiadni" az egyik szobat,hogy ne legyen egyedul es ne legyen maganyos napkozben? Akar berleti dij nelkul is, mert nem ezen van a hangsuly. Meg nem is azon,hogy lakhatas gondozasert cserebe mert azt a család vegezne, meg ez amúgy sem fair, hanem azon,hogy legyen tarsasaga a neninek,és ne legyen egyedul hagyva amíg dolgozik a családja tobbi tagja es elkeruljuk az otthonba adást, amit senki sem szeretne? A bentlakasos apolasra nincs kifejezett szukseg mert mi gondozzuk ot es itt is elunk vele egy kulon lakreszben. Csak tarsasagra,egy allando lakotarsra lenne igény. Mert ez az egyetlen dolog,amit munka mellett nehezen biztositunk neki. Es emiatt merult fel az otthonba adás,de ez senkinek sem megy. Többször is volt rá kiserlet de vegul nem tudtuk meglepni. Nagyon sakkozunk a lehetosegekkel hogy ezt elodazzuk. Es ez is felmerult mint opció. Volt már valaki ilyen helyzetben,ahol ez mukodott?

#demencia #Idoskori ellatas
2023. okt. 24. 18:15
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
83%

Kizárt dolog.

És van egy olyan érzésem, hogy valami sántít a történetben, sok az ellentmondás.

Mondd, hogyan érted ezt: "mi gondozzuk ot es itt is elunk vele egy kulon lakreszben" Remélem, nem anyádra/feleségedre/nagynénédre gondolsz, mert úgy könnyű. Bocsánat, ha nem így van, de minden sorból az süt, hogy te semmilyen részt nem veszel ebben, könnyű a családtagokra kenni a piszkos munkát.

De hogy a kérdésedre is válaszoljak: a valójában demens ember 0-24-ben felügyeletet igényel. Egy ilyen idős korú ember kizárt dolog, hogy beköltözne idegenként egy demenshez, ez még viccnek is rossz. Keresni kell a mamának egy rendes otthont, ahol SZAKSZERŰ ápolásban, felügyeletben részesül. Pont.

2023. okt. 25. 11:21
 22/26 A kérdező kommentje:
Mindenkinek köszönöm a válaszokat, nagyon hasznosak voltak pro és kontra. 21-esnek: Úgy értem, ahogy leírtam. Az élettársam nagymamájáról van szó. Attól, hogy demens, még szeretetreméltó, és még én is szeretem a társaságát, pedig van köztünk 40 év korkülönbség. Nem 0-24ben kellene vele lenni egyvalakinek, mert 3-an is vagyunk, akik ha épp nem dolgoznak, akkor szívesen foglalkoznak vele, és se gyógyszerezni, se fürdetni, se ételt csinálni nem kellene neki, mert arra ott vagyunk mi, tehát egy bentlakásos gondozót ki se használnánk 100%-osan. Ez amúgy egy nagyon jó szolgáltatás, de akárhogy is nézzük, nagyon nagy luxus, még átlag felett élők számára is. Nagyon szerencsések azok a családok, ahol ki tudják termelni az ehhez szükséges havi milliós összeget, mi nem tartozunk közéjük, de ha még így is lenne, akkor sem használnánk ki ezt a szolgáltatást maximálisan ahogy azt vázoltam, tehát akor is pazarlás lenne, ha lenne rá keret. Illetve így olyan dolgok is kikerülnenek a kezünkből, amit amúgy szvesen csinálunk. Ő egész nap elücsörög, ha van társasága, és az igaz ugyan, hogy megkérdezi ugyanazt egymás után 10x és értem, hogy ez sokmindenkinek megterhelő, de egyáltalán nem biztos, hogy ne akadna olyan, akinek ez nem akkora dráma. Nem nehezen kezelhető, nem agresszív, nem kötekedő. Semmiféle piszkos munkát nem kenek másra, mert nekem ő nem is vérrokonom, meg a munkát se tartom vele piszkosnak! És nem is várnám el senkitől, hogy ezeket megcsinálja helyettem! A lánya se fiatal már, ő is nyugdíjas mindenféle egészségügyi gondokkal, és van egy szintén időnként gondozásra szoruló férje is, de ennek ellenére jár hozzá minden héten több napra, itt is alszik vele. Ennél többet is csináljanak?
2023. okt. 25. 18:24
 23/26 anonim ***** válasza:
100%

6-os, neked elment az eszed. Látszik, hogy életedben nem gondoztál demens idős embert. Áldozza fel magát valaki... Ja, mert az úgy működik. Gondolkozni kéne, mielőtt nettó hlyeséget írsz.

Kérdező: egy idegentől SEM várható el, hogy gondozzon egy magatehetetlen, esetleg ön- és közveszélyes személyt (igen, a demencia simán elfajul eddig).

Vagy 0-24 ápolás, vagy idősek otthona.

2023. okt. 26. 10:58
 24/26 A kérdező kommentje:
Se nem ön és-közveszélyes, sem pedig magatehetetlen. Gondolod, hogy vagyunk akkora gyokerek, hogy ha ilyen állapotban lenne, elvárnánk ilyet másoktól? Én magam sem csinálnám a saját anyámmal sem, ha ilyen súlyos lenne a helyzet, már csak az ő érdekében sem. Baromira nem ez a szitu nálunk. Le is írtam, csak olvasni kéne tudni, szónoklás helyett.
2023. okt. 26. 22:22
 25/26 A kérdező kommentje:
0-24 ápolótól sem lehet elvárni, hogy mozgásképtelen vagy veszélyes demens beteget gondozzon, szóval ha ő ilyen is lenne, akkor ez se lenne járható út.
2023. okt. 26. 22:24
 26/26 anonim ***** válasza:
100%

Ha valaki DEMENS, az veszélyes magára és másokra nézve, legfeljebb egyelöre még nem nagy mértékben. Ezt családtagoknak is nehéz elviselni, egy idegen, föleg idösebb ember garantáltan nem fogja vállalni, márcsak azért sem, mert ha éppen kettesben van vele és akkor szökik el vagy gyújtja föl a lakást, ö lesz a felelös.

Hiába érzitek úgy, hogy nincs vele gond, egy ilyen beteg idözített bomba, hirtelen jönnek elö a veszélyes magatartási formák.

2023. okt. 27. 08:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!