Jarhato-e ez az ut az idosotthoni elhelyezes elkerulesere?
A magány tényleg egy dolog, de egy demens embernek is és az egészségesnek is máshogy fog ez lejönni.
Az én dédim 90 fölött van, idősotthonban, a szobatársával kb 5 évig imádták egymást, de mióta a dédi demens, kölcsönösen szabadulni akarnak egymástól. A dédi mániája, hogy a másik néni lop tőle, meg hogy a nevében telefonálgat a rokonoknak. Sokszor meg se ismeri, elkezd sikítoznj, hogy betörtek hozzá. Ez mindkettőjüknek borzalom, de nagyon nincs üres szoba.
Kétlem, hogy hosszú távon működne. Egy demens embernek gondozás kell, nem csak társaság. Ezt egy másik nyugdíjas nem tudja biztosítani. Dédanyám 101 éves, szerencsére csak most jött ki nála a demencia, de nagyon kutya. Nem lehet magára hagyni, szétdobálja a holmijait, elindul a nagyvilágba éjszaka közepén, 60 éve történt dolgokról azt hiszi, tegnap volt. Nehéz döntés volt, de otthonba kellett adni. Mi nem tudjuk megoldani a 24 órás felügyeletet, de anélkül meg kárt tehetne magában, ez volt mindenkinek a legjobb.
Nyilván a demenciának is vannak fokozatai, de sajnos általában egyre rosszabb lesz, ahogy telik az idő. Lassíthatjátok a folyamatot, ha támogatjátok, hogy társasági életet éljen és használja az agyát, de el fog jönni a pont, amikor már nem lehet magára hagyni, mert veszélyes.
15-ös: nem értem, miért írod folyamatosan ezt a hülyeséget. Az "öregségi nyugdíjas" is ember, van családja, van élete, miért kellene feláldoznia magát? Te megszüntetnéd az életedet idös emberként, csak azért, hogy "feláldozhasd magad"??? Egy normális ember nem mazochista ennyire!
Most eltekintve attól, hogy egy demens embert otthon nem lehet felelöségteljesen gondozni, veszélyes magára és a környezetére nézve is, ha nem lehet professzionális gondozókat (minimum kettöt, de inkább hármat váltásban, mert egy ember nem képes megfelelöen figyelni rá) fogadni mellé, akkor egy otthonban való elhelyezés az, amivel biztosítani lehet neki a lehetö legjobb ellátást.
Ellene vagyok az otthonoknak, de ez alól egy kivétel van, a demencia. Egy demens időssel nincs mit tenni. Nem megoldás a nappali bérbarátnő, egyrészt mert a demens folyamatosan gondozásra szorul, másrészt az éjszaka nincs lefedve, ami életveszélyes.
Nincs más mód, mint keresni egy normális otthont. Iszonyat nehéz, ezért is vagyok ellenük, mert még a leglaikusabb rokonság is többet ér mint az agyonhajtott, alulfizetett ápoló egy putriban, de ez még akkor is embert próbáló, ha a rokonság úszik a pénzben és van önként vállalkozó.
Nem tudom, milyen súlyos a demencia, de van az a szint, ami már másnak sem társaság, hanem teher. Egy idegennek aztán főleg. De még ha nem is lenne demens, akkor sem garantálja semmi, hogy pont kijön azzal, akit beköltöztettek hozzá, és nem unják vagy idegesítik egymást. Neked sem lenne a haverod bárki, akit csak úgy mellédraknak.
Első olvasásra elkerülte a figyelmemet egy nagyon fontos részlet, de szerencsére újraolvastam a kérdést. "itt is elunk vele egy kulon lakreszben". És csak amiatt az idő miatt kell társalkodó, amíg dolgoztok.
Nos, annyi időt igazán el kéne tudnia lenni egy idős embernek is egyedül, ha nem igényel ennél gyakoribb ápolást, gondozást. Ha ennyit sem lehet egyedül hagyni, akkor bizonyára ezalatt is gondozást igényel, segíteni kell neki ebben-abban. Ha ezalatt is gondozást igényel, akkor igenis gondozási feladatokat rónátok a beköltözőre. Ha olyanokra is gondoltok, hogy majd ő felsegíti a vécéről ha egyszercsak nem tud felállni, vagy észreveszi és megakadályozza, hogy a mama az égve hagyott gázzal kigyújtsa a házat, vagy egy kedd délután fogja magát és elinduljon Felvidékre, mert azt képzeli, hogy a férje oda utazott, akkor tényleg túl sokat vártok, és túl nagy terhet raktok rá, ennyit nem ér egy bérszoba még ingyen sem.
Ennél szerintem is jobb az idősnapközi meg a házhoz menő gondozó is, ha úgy lehet beütemezni, hogy ezalatt az idő alatt nézzen rá.
"De ha az öregségi nyugdíjas nem akarja feláldozni magát az anyjáért, akkor hogy várható el idegentől? "
SENKI NEM VÁRJA EL EGY IDEGENTÖL, az eredeti kérdésben arról van szó, hogy ingyen lakhatásért lenne ott, de még ezt is leszavazták, a megoldást a FIZETETT ápolók alkalmazásában látja minden épeszü ember, vagy az otthonba vitelt.
Egy DEMENS valakit nem tud egy nem hozzáértö ellátni, mivel nem normálisan müködik az agya
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!