Jarhato-e ez az ut az idosotthoni elhelyezes elkerulesere?
Az én hozzátartozóm is 82 éves. Múltkor megvizsgálta őt a háziorvos, és a következő volt a diagnózis : menjen emberek közé, mert a magány borzasztó!
Úgyhogy igen, abszolút el tudom képzelni.
Elöször is, egy hasonlóan idös valaki inkább maga is ápolásra szorul, minthogy ö maga lenne képes mást ápolni.
Másodszor egy demens emberrel folyamatosan együttélni borzasztó megterhelö idegileg, ez nem feltétlen egy idös embernek való.
Harmadszor egy demens valakire napo 24 órában fihgyelni kell, mert bármikor csinálhat valami bajt, ezt egy ember nem képes folyamatosan végezni, hamarosan teljesen kimerül, tönkremegy idegileg.
Negyedszer egy idös ember fizilaiag sem egyszerü ellátni, ez sokkal nehezebb, mint amit egy kivülálló el tud képzelni.
Ötödször egy demens valakinek lehet, hogy világos pillanataiban igénye lenne társaságra, de egy egészséges ember nem egy demens valakire vágyik társaságként. Gondolj bele, ha a demens valaki félóránként megkérdezi ugyanazt a hülyesége, vagy elfelejni, hoyg éppen ebédelt, és 10 perc múlva követeli, hogy adjanak neki enni, ezt elviselni borzasztó nehéz.
Esetleg egy fiatal, képzett ápoló esetleg belemegy ebbe, de ez sem túl valószínü.
Egy demens ember esetében - már csak az ö érdekében is - egy jó otthon a megoldás, otthon idövel veszélyes lesz magára, a lakásra és másokra nézve is.
Szóval erröl ne is gondolkodjatok, ez garantáltan nem fog menni, még egy fiatal valaki esetében sem, de egy idös ember nyugalomra vágyik, nem napi 24 órás testi és lelki stresszre
Ha jól értem, az albérlő csak társalkodónőnek kellene, tehát ápolási feladatokat nem kellene ellátnia. Én ezt elég kockázatosnak látom, egy idegen idős embert odavennétek a lakásba? Nem biztos, hogy a dédmama kijönne vele, és akkor felmondotok a másik idősnek? És hát dédmama lehet hogy tartósan kórházba kerül, neadjisten meghal, akkor mit csináltok a társalkodó nénivel?
Amit ötös ír, a napközi gondozó otthon időseknek jobb megoldásnak tűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!