Mit lehet tenni egy depressziós nagyszülővel? Van kiút?
Nagymamám egy éve elvesztette az anyját. Előtte ő gondozta, nem volt már fiatal, várható volt hogy ez lesz. Őszintén szólva dédmamám rosszindulatú egy teremtés volt, nem nagyon szeretett senkit, a lányát sem, nagyon sok fájdalmat okozott neki. Mamám ennek ellenére gondozta és mióta meghalt teljesen bele van betegedve. Ki se mozdul otthonról azóta csak eszik, alszik.
Ha próbálunk vele beszélgetni semmi nem érdekli. Nemrég volt az unokája esküvője, ott is csak ült mint egy zombi.
Tele van nyugtatoval éjjel nappal.
Nagyon nehéz így látni mert szerető család veszi körül akiknek szüksége lenne rá, de mintha őt is elvesztettük volna anno.
Tudom hogy az idősek között gyakori a depresszió és nem is olyan egyszerű kijönni belőle mint fiatalon ezért olyanok válaszára lennék kíváncsi akik tapasztaltak ilyet.
Beszélgessetek vele sokat, legyetek sokat nála!
Akár erről az egész dologról is próbáljatok meg vele beszélgetni! Érezze, hogy nincs egyedül és számíthat a családjára!
Próbáltam. Elkezdte mondani hogy már mind felnőttek vagyunk, nincs rá szükségünk és semmivel nem tudtam meggyőzni hogy ez nem igaz.
Lehet hogy fizikailag már nem tud segíteni mert nem kell már kicserelni a pelenkankat de attól még szükség van rá mert szeretjük. És ez mintha nem jutna el a tudataig.
En csak csitri 30 eves kezeles rezisztens sulyos klinikai depresszios vagyok 5-szori ongy. kiserlettel.
Hasonloan erzek. Nem beszelek hiaba kerdeznek meg ilyenek. Minden mindegy mar, ha elmondom nem ertik meg, meg ha elmondom akkor nekik jobb lesz? Nekem jobb lesz? Nem. Akkor mi ertelme beszelni veluk ha csak ilyen nyelven tudnek kommunikalni? Feszultseg lenne meg minden. Inkabb csondbe maradok es szedem a nyugtatom en is, hogy ne legyen 6. alkalom, de szerintem mas nyugtatot szedunk - o antipszichotikumot valoszinuleg, en Xanaxot meg Rivotrilt. Egy ido utan ezek nem "benitanak" le. De az antipszichotikumok viszont igen.
Azok valoban zombiva tesznek, es en meg is mondtam az orvosomnak mert gyogyszereszetire jartam, hogy antipszcihotikumot en nem fogok bevenni - tardive dyskinezia, distonia, indukalt parkinsonizmustol kezdve extrapiramidalis mellekhatasok tomkelege, QT intervallum megnyulas es akkora tompasag hogy salata leszel.
Mivel latta hogy mirol beszelek igy felirt benzodiazepine-t, mondtam nem erdekel a fuggoseg, tolerancia nagy mertekben felepul, de nem teljesen, erre bizonyitek az anterograd amnesia is peldaul - akik szedik a benzodiazepineket rosszabban teljesitenek emlekezet visszaidezesben mint akik nem, de engem nem zavar ez sem, talan orulok is. Egyebkent ez reverzibilis ha letennem oket, szoval nekem mindegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!