Mit lehet tenni, ha a nagyszülők a tudtunkon kívül másnak adták a házukat?
Adásvétel volt, készpénzes átvételi elismervénnyel (a pénznek viszont nyoma sincs). Majd ők ezt követően otthonba költöztek, idén tavasszal hunytak el. Így bukott ki a dolog, hogy a ház nincs már a családunk tulajdonában. Nem tudtunk róla, mert mióta otthonba mentek, a ház üresen állt, ha elmentünk előtte, sosem állt előtte egy autó, nem volt ott egy lélek sem. Az apánk ebben benne volt, ő tudta az elejétől, sőt, még ő járt oda füvet nyírni, rendezgetni a kertet. Mikor beköltöztek, kérdeztük, a házzal mi lesz, ő már akkor tudott a szerződésről, de csak ködösített, hogy semmi, mi lenne, amíg a szülei élnek, ahhoz nem lesz nyúlva. Most is azt mondja, hogy a szülei ezt akarták, ez így van jól és ne bolygassuk ezt már, jó helyre került az.
Viszont hallottam olyat korábban, más témával kapcsolatban, hogy lehet érvényteleníttetni a szerződést, arra hivatkozva, ha az eladó nem volt beszámítható állapotban... 89 és 91 éves öregekről beszélünk, gyanítom, nem fogták fel, hogy a döntésükkel a saját unokáik boldogulását lehetetlenítik el. Abban sem vagyok biztos, hogy tudták, mi van odatolva az orruk elé.
De amúgy a háznak volt egy vételára, teszemazt 50 M Ft.
Ennek egy részét az otthonra költötték, mert szükségük volt rá, de a többi pénz apádra maradt.
Még állami otthonok is vannak, pár milliós belépővel, de sokszor csak a nyugdíjból fizethető havidíjjal.
Szóval a ház ára, vagy annak jó része megvan.
12: Mikor volt a hagyatéki tárgyalás?
Az ott kellett volna előadni, a végrendeletnek is ott kellett volna előkerülni.
Ha nektek ígérték, ezt hivatalosan letétbe is tették volna, és ti is beszéltetek volna a nagyszüleitekkel, nem úgy kellene találgatni, hogy mi történt velük meg az otthonukkal az elmúlt évtizedben.
Hogy ígérte nektek, ha nem is beszéltetek?
Nem ők ígérték, hanem az apánk mondta mindig, hogy ne költözzünk el innen, tőlük, ne vegyünk fel hitelt, mert hogy ott van az a nagy ház, az nekünk lesz szánva.
Azzal is próbált bepalizni, hogy költözzünk oda a nagyszülőkhöz, legalább lesz társaságuk, tudnak unokázni ők is. Ja, csak azt tudni kell, hogy mind a kettő elviselhetetlen volt egész életükben, az öcsém második házasságából született gyereket ismerni sem ismerték, az én gyerekeimmel is egy kezemen megszámolom, hányszor találkoztak. Akkor is az volt a legnagyobb gondjuk, hogy szerintük kövérek, meg a lányomnak X lába van. Lehet azzal jönni, én milyen vagyok, de az a dédszülő milyen, aki 4 év után látja a dédunokáját, és ahelyett, hogy örülne, közli, hogy túl sokat eszik és nem kéne neki annyit adni!?
De hát ez akkor csak egy mendemonda. Erre alapoztatok?
Törvény szerint jelen felállásban ezektől a nagyszülőktől a gyerekei örökölnek. Apukád és a testvérei. Születtek testvérei?
Azt se tudhatod, létezik-e adásvételi szerződés, hiszen nem láttad, a rokonok pedig összevissza beszélnek.
Ha tudod a ház helyrajzi számát, lekérheted a tulajdoni lapját, abból minden kiderül.
De a hagyatéki tárgyaláson is minden kiderül. Mikor volt??
Mellesleg volt már hagyatéki tárgyalás? Te nyilván azon sem vettél részt, mivel nem vagy örökös.
Egyébként nekem is eszembe jutott, hogy apád csak nem számolt be a teljes örökségről (pénz), mert tudta, hogy le akarod nyúlni.
Kérdező szerintem akadj le a témáról. Menjél szépen dolgozni a férjeddel együtt. 47 évesen már azért nem azt kellene várnod, hogy a sültgalamb a szádba repüljön.
+ te nem vagy örökös
A harmadik dolog pedig, gusztustalan a hozzáállásod. Akármilyenek is voltak, csodálkozol rajta, hogy semmit nem kaptál belőle? Egy igazi ingyenélő senkiházi lehetsz. Nekem van a környezetemben példa, hogy az unoka 40 körüli ajándékozással megkapta a házat, de mondjuk ő nem is ásítozott rá hanem volt már saját hitelmentes háza. Ott se volt egyszerű eset se a nagymama se a nagypapa sőt az apja se aki örökölte volna, de éveken át 2 hetente lejárt vidékre segíteni nekik és nem azért, hogy megkapja a házat hanem tisztességből és tiszteletböl. Képzeld ennek a palinak a felesége is ment segíteni pedig igazán semmi köze nem volt a dologhoz és lám az övék lett úgy, hogy az örökös élt. Tudod apádnak ebbe bele kellett egyezni legalább szóban. Valszeg meg is tette és megkapta a részét (pénz), de nem köti az orrodra, mert tudja, hogy egyből mennél aztán követelnéd a pénz a semmire, mert hogy neked jár. Felfordul tőled a gyomrom.
Tökmindegy. Ha 5 millióért adta el sincs hozzá közötök vagy ha elégették a pénzt ahhoz sincs. Ezt már buktátok...
Apád se biztos hogy full őszinte veled, sőt...nem tudhatod miért nem akarták Neki a házat. A rokonokat meg hiába hívod, felesleges.
Amúgy ha az én gyerekem leszrn az egyik gyerekét akkor biztos hogy semmit nem kapna.
A másik meg ha ilyen szar a kapcsolat...ilyenek olyanok akkor nem kell akkor se örülni amikor meghallnak és van örökség.
Én utálom öreganyámat és a háza se kellene soha.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!