Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Ebben az esetben elmondanátok...

Ebben az esetben elmondanátok a gyerekeknek, hogy meghalt az apai nagypapa?

Figyelt kérdés

2 éve váltunk el a férjemmel. Van egy iskolás és egy ovis gyerekünk. Az apjuk hónapokra el szokott tűnni. Ismerősöktől tudtam meg, hogy a volt férjem apja meghalt. Ő sem viselkedett túl szépen az unokákkal, adta a lovat a fia alá, hogy gyerektartást se fizessen a volt anyósommal karöltve. A gyerekeknek jó emlékeik nem fűződnek hozzájuk. Júniusban vitte el őket utoljára a nagyszülőkhöz.

Elmondjam nekik, hogy meghalt, úgy hogy nem is tőlük tudjuk?

2022. szept. 21. 10:14
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:
Ha az apjuk elviszi őket a nagyszülőkhöz akkor elviszi, ha nem, akkor nem. Nincsenek eltiltva. Ez nem az én dolgom, az ő szülei.
2022. szept. 21. 11:16
 12/26 anonim ***** válasza:
33%

Én ha biztosan tudnám, hogy meghalt (és meg tudják nekem mutatni a sírt, annak hiányában -lsd. nem mindenki akar sírba temetkezni,- luxusverzióban gondolkodva - lehet szóratni repülőről, gyűrűbe rakatni gyémántként,- vagy - szinte nullköltséges változatban - otthon feltenni a polcra az urnát - a halotti bizonyítványt/halotti anyakönyvi kivonatot), akkor is csak akkor mesélném el a szomorú hírt Neki, ha a gyerek kifejezetten kérdezné, hogy Anyu, ki az én apai nagyapám/nagypapám, nagymamám? Mi lett velük?

Ha nem kérdezné, nem firtatnám, addig meg főleg nem, amíg nincs neki halálfogalma (fogalma arról, hogy mi a halál, hogy az végérvényes, örök, visszavonhatatlan, visszafordíthatatlan és megmásíthatatlan...)

2022. szept. 21. 11:47
 13/26 anonim ***** válasza:
78%

Az iskolás meg az óvodás is számon tartja a nagyszüleit.

Mondd el nekik.

Nem 2 hónap múlva, meg amikor az apja elviszi őket. Ma este.

Ha úgyse volt szoros a kötődés, akkor úgyse lesz erős gyászreakció. Akkor meg mitől tartasz? Miért ne mondanád el?

Ne feledd, a tények elhallgatása is hazugság.

2022. szept. 21. 11:59
 14/26 anonim ***** válasza:
88%
Mondjuk en azt se értem, hogy merül fel eleve, hogy ne mondd el?
2022. szept. 21. 12:03
 15/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Este elmondom nekik.

2022. szept. 21. 12:04
 16/26 A kérdező kommentje:

Mivel hivatalosan nem tőlük tudom, csak egy ismerőstől.

Pár napja hívott fel, hogy kije halt meg az exemnek, mivel kitette Facebookon. Én meg azt sem tudtam, hogy miről beszél. Másnap ismét felhívott, hogy már tudja, hogy az apja.

2022. szept. 21. 12:08
 17/26 anonim ***** válasza:
27%

Neked kell tudnod, hogy a gyerekeid mire hogyan reagálnának. Ilyen korban még lehet, hogy fel sem fogják, mi az a halál.

Szerintem nyugodtan csinálhatod azt, hogy nem tudsz semmiről, és ha majd annak idején rákérdeznek, akkor is azt mondod, hogy nem tudod. Persze ez valakik szerint sunyin hangozhat, de én ezt látom a legjobb megoldásnak, elvégre inkább negatív volt a kapcsolat az elmondásod szerint. Ha az apjuk akarja, elmondja nekik. Ha az apjuk elmondja neked, akkor kerülsz abba a helyzetbe, hogy inkább te mondd el, mint az apjuk, mert ha kiderül, hogy ő elmondta neked, de te nem adtad tovább, azzal ellened tudja őket hangolni. De egyébként is az ő dolga lenne, ha már az ő szülője volt, bármennyire is el vagytok válva.

2022. szept. 21. 13:22
 18/26 anonim ***** válasza:
100%
El.
2022. szept. 21. 14:11
 19/26 anonim ***** válasza:
76%

17-es, te se vagy egy egyenes ember ezek szerint. Vigyazz azert, ha valojaban igy viselkedsz, mert ez altalaban visszaut egyszer, valahol, valamikor.

Nem ertem mi ertelme a hazudozasnak, fu de utalom az ilyet :D

En kifejezetten nem szerettem a nagyapamat, de azert megiscsak jo tudnom, hogy meghalt 2 eve, bar addigra mar 6 eve nem talalkoztam vele. Rosszul esne, ha mondjuk csak most derulne ki, meg akkor is, ha nem igazan volt a kedvencem. Nem razott meg kulonosebben, de jo az ilyet tudni szerintem.

2022. szept. 21. 14:16
 20/26 anonim ***** válasza:
48%

#19, gratulálok, hogy egy válasz alapján sikerült felállítanod a tökéletes diagnózist. De ezek szerint akkor pedig te mindenki titkát elpofázod mindenkinek, mert „a hallgatás is hazugság”. De azért a te titkaidat tartsa meg mindenki, ugye :)

Még egyszer elmondom, gyengébbek kedvéért; az apja kötelessége ezt a dolgot elmondani, nem az anyjuknak, akinek jóformán semmi köze az apósához. Azért, mert valaki valamiről tudomást szerez, nem kell rögtön világgá kürtölnie, hanem helyén kell tudni kezelni a dolgokat. Ha az apában nincs annyi gerinc, hogy a gyerekei elé álljon ezzel a hírrel, akkor miért az anyuka lesz a köcsög, ha nem mondja el, akihez ráadásul nem is egyenes úton jutott el a hír?

„En kifejezetten nem szerettem a nagyapamat, de azert megiscsak jo tudnom, hogy meghalt 2 eve,”

De gondolom nem kisiskolás vagy óvódás voltál, amikor megtudtad...

2022. szept. 21. 14:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!