Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Hogy viselitek el az idős,...

Hogy viselitek el az idős, viselkedni nem tudó rokonokat?

Figyelt kérdés

Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de egyre nehezebben viselem el a nagymamámat. Idén 80 éves. Nem tudunk arról, hogy lenne mentális betegsége, valószínűleg csak simán épül le az agya. Így meg egyre jobban elfelejt viselkedni. A legrosszabb pedig az, hogyha szólnak neki, hogy ezt ne csinálja, akkor megsértődik és tovább folytatja, már csak azért is (ezt mondta is egyszer, hogy már csak azért is). Például a tesóm gyerekeit fogdossa, magához rántja, nem engedi el, pedig ellenkeznek a gyerekek, majd amikor rászól valaki, tagadja, hogy ezt csinálta, pedig 2 másodperce volt. Csúnyán beszél előttük, b.zdmeg, k.va meg ilyenek, pedig még elég kicsik. Rászólni nem lehet, múltkor unokaöcsémnek akart mondani valamit, de a gyerek nem figyelt, erre odahajolt hozzá és elkezdett neki b.zdmegolni, megkértem, hogy hagyja abba, válasz: "nem érdekel, nem figyelt rám". Engem megalázott a párom előtt. Először mutattam be neki, majd ő úgy gondolta, elkezd neki szidni engem, hogy milyen dagadt vagyok. Nekem ez rosszul esett és akkor jött az, hogy én miért sértődök meg. A tesóm megvédett, erre meg még ő akadt ki, hogy dehát ez az igazság, most miért fáj nekem, ő akkor is kimondja amit gondol, hiszen ez az igazság. Azóta nem vittem haza a páromat (április óta), mert elég gyakran van a szüleimnél ilyen családi összejövetel és ő is mindig megy, kapom is az ívet rendesen, hogy miért nem hozom őt soha. Mostanában kitalált történeteket is mond, amik tuti, meg sem történtek, hiszen elvileg mi is ott voltunk, vagy a mi családunkban történt. Próbálja a saját nézeteit rám erőltetni, beleszólni az életembe, hogy miért fizetek én albérletet, amikor lakhatnék otthon is (27 évesen, a párommal élek, senki nem vágyik arra, hogy otthon vagy anyós apóssal lakjon).

A családom nem segít, szerintük nekem kéne felnőttnek lennem és nem felvennem ezeket, de elvileg a nagymama sokkal felnőttebb, másrészt meg nem én döntöm el, mi esik rosszul és mi idegesít.

Ti hogy viselitek el az ilyet?

2022. aug. 1. 15:27
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
66%
Épül le szépen lassan agyilag. Nem tudsz mit kezdeni, vagy elkerülöd, vagy türelemmel viseled. Sajnos valószínűleg egyre rosszindulatúbb lesz. Egyik nagyim volt ilyen, hiába kértem meg valamire hogy ne csinálja, csakazértis csinálta. Egyre idegesítőbb volt, mindig kitalált valamit, csak neki lehetett igaza, mindenki másba beletiport, vagy semmibe vette. A másik nagyim egy kissé feledékeny lett, de egy tünemény kedves nénike lett. Nem tudni ki milyenné válik.
2022. aug. 1. 22:53
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Vszeg demens. Nagyapámnál is így kezdődött, és a végén ha bármi nem tetszett neki, ütött (engem hálisten sohasem, mert azt felmérte, hogy egy fiatal vékony kamaszlány vagyok, de apának vagy az orvosoknak már simán nekiment).

Kérdező, ez csak rosszabb lesz, sajnos :(

2022. aug. 2. 06:58
 13/14 anonim ***** válasza:
72%

Egy 97 éves vén banyával élek együtt mióta az eszemet tudom. Anyukám nagynénje, és mivel soha nem ment férjhez, nem lettek gyerekei, így csak mi vagyunk neki és anyum befogadta.

Gyerekként még úgy elvoltam vele, meg nyilván eltelt azóta sok idő, de az utóbbi 5-6 évben, de főleg inkább az utóbbi 1-2 évben számomra borzasztóan elviselhetetlen lett.

Korához képest elég aktív, gondozza a kertet, a tyúkokat, pár éve még biciklizett is, csak aztán egyszer elesett vele, anyum meg nem engedi többet ráülni. Emiatt unatkozik, borzasztóan. Anyumat pl. állandóan szórakoztatni akarja, mindenbe beleüti az orrát, mindent tudni akar, mindenbe beleszól, állandóan veszekednek. Velem is ezt csinálta, de én már sokszor leordítottam a fejét, úgyhogy most már nem vagyunk beszélő viszonyban.

Amit a legjobban utálok benne az az, hogy egy igazi utálatos k*csög. Nagyon is tudatánál van, vagy legaábbis úgy tűnik, és olyanokat csinál, hogy addig rúgdossa a kutyámat, míg az rá nem morog, aztán beadja az ártatlant, hogy a kutya bántani akarja ezért a kutya ki van küldve az udvarra. Volt amikor az alvó macskába rúgott bele. És hiába volt megmondva neki, hogy ne engedje ki a macskát, mégis kiengedte és sikeresen el is ütötték emiatt. Mikor b*sztatja az állataimat, olyankor mindig nagyon leordítom a fejét, és az a poén, hogy ilyenkor még neki áll feljebb, visszapofázik, fenyeget és anyum őt védi meg. Akáhányszor valami miatt rászólok, én vagyok a sz*r és anyám védi, máskor meg csak panaszkodik ő is, hogy neki is elege van már belőle.

A rokonok meg el vannak tőle ájulva, mostanában nagyon belejöttek a találkozókba, emlékek felidézésébe, és mindenki őt isteníti, mert ő a legöregebb a családban, meg egy igazi kincs. Ő meg ezt láthatóan ki is használja, direkt elesett, sokszor magatehetetlen öreganyónak tetteti magát, állandóan valakibe kapaszkodik, fogni kell a kezét, meg ölelgeti mindenki. Gondoltam már rá, hogy egyszer kitálalok mindenki előtt, hogy milyen rosszindulatú is valójában.

2022. aug. 2. 19:02
 14/14 anonim ***** válasza:
Minek mész oda? Élvezed ezt a helyzetet? Örülsz neki, ha bántanak?
2022. okt. 24. 15:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!