A nagyszülők mindenhol kivételeznek az egyik gyereküktől származó unokákkal?
Egy közösségbeli beszélgetés kapcsán jött fel bennem ez a kérdés, két anyuka panaszkodott erről, aminek én is fültanúja voltam. Az egyik mesélte, hogy a férje szülei sosem jönnek hozzájuk, csak a másik unokákhoz, velük foglalkoznak, azoktól a szülőktől kérdezik meg, kell-e segítség, nekik visznek csak kaját, hozzájuk járnak rendszeresen és azokat az unokákat viszik el.
De mindenhol ezt látom. Nálunk is ez van "természetesen", az én anyámnak a bátyám a kedvence, mi meg sosem voltunk jóban, így az ő gyereke a minden, az enyém le van tonna konkrétan. A férjem szülei szeretik a gyerekünket, de ott meg az első unoka áll mindenek felett, vele ötször annyit foglalkoznak, vannak, ki sem bírnák nélküle, egyszerűen összehasonlíthatatlan az a figyelem, amit a másik unoka kap.
De a lényeg, hogy tényleg nagyon sok helyen látom ezt, közeli barátnőmék szülei pl. folyton csak a lányuk gyerekeihez járnak, heti 3-szor akár, a fiuk gyerekeit meg havi egyszer nézik meg (tudom, hogy családon belül volt már vita a különbségtétel miatt). Aztán a napokban pont nekem panaszkodott a szomszéd anyuka is, hogy a férje szülei mindig csak a másik unokákhoz mennek, de ott is olyan szinten, hogy az, egyikhez elmennek kéthetente hétvégére, a másikhoz kéthavonta egy délutánra (nincs különbség a távolsàgban).
Ezeket a példákat csak felsoroltam, nekem most van kisgyerekem, és a környezetekben sokan másoknak, talán ezért tűnt fel most ennyire a dolog, mert sokan mesélték, sokan panaszkodtak emiatt.
Azért, mert te ezt tapasztalod magad körül, attól ez még nem általános.
Nálunk a családban pl. egyáltalán nem tapasztaltam ezt. Előfördult átmeneti jellegű elsődlegesség, de talán érthető, hogy jobban elkélt a segítség hármasikrek születése után annál a tesónál, mint ahol egy már nagyobb és egy pár hónapos gyerek volt. Azóta már nagyok ők is, ugyanannyit vannak kb. nagyiknál és ugyanúgy foglalkoznak mind az 5 unokával.
Családfüggő.
Férjeméknél egyértelműen kivételezés van. A kedvenc gyerek kisfia lett a kedvenc unoka. Hát számítottunk rá :)
Engem csak azért nem zavar, mert az én családom meg a miénkre ( ott egyetlen unoka) koncentrál, illetve minél kevesebbet kell látnom anyósomat, annál jobb.
Nálunk is így volt. Unokatesóm volt a szent, őt "nyalta" nagyanyám. Első szülött unoka és fia ráadásul. Engem sosem szeretett, ki is nyilvánította.
Gyerekkori barátnőm apai nagypapája meg megmondta, hogy neki csak egy unokája van, "Ödönke". Utálta barátnőmet, csak a fiú unokát szerette a nagypapa.
Mostmár nálunk is ez van. Én vagyok az unoka, kiskoromban kedvenc voltam mert egyedüli lány gyerek vagyok a családban, mindenki más fiú.
Viszont ahogy telt az idő, valahogy ráeszméltünk hogy a kedvenc család már anyum tesója lett, valószínű azért, mert ők aztán hallgatnak a mamára. Amióta úgymond szárnyakat növesztettem és repülök (felnőttem és azt csinálok amit akarok), már inkább ellenem vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!