Szerintetek ilyenkor is köteles vagyok ápolni az anyámat?
Anyám krónikus beteg több minden miatt is, eddig kis segítséggel ellátta magát. Most elesett, műteni kellett. Sajnos a kapcsolatunk nagyon nehéz, éveken keresztül, gyakorlatilag egész gyermekkoromban bántalmazott érzelmileg ( gyakori devalvalas, megalázás mások előtt is) és fizikailag is ( düh rohamok, amikor nekem esett, ütött ilyenkor). A hangulata mindig is durván hullámzó volt, nem lehetett kiszámítani, hogy a jó periódusokat mikor váltja fel a rossz. Most a balesete után próbáltam neki segíteni, amennyire 2 kisgyermek és teljes munkaidő mellett az időm engedi. A válasz szintén gyakori düh roham, megalázás mások előtt, folyamatos becsmérlés. Ha ilyenkor ellenkezek, annál rosszabb, mert úgy felhúzza magát, hogy kiugrik a vérnyomása és rosszul lesz.
Most engedik lassan haza a kórházból, amire konstatálta, hogy én úgysem örülök ennek…
Nagyon félek ág elkövetkezendő időszaktól, minden porcikám tiltakozik ellene. Felajánlotta
, hogy fizetek ápolónőt, de nekem az állandó járkálásra hozzá nincs időm a gyerekek és a napi 8-9 órás munka mellett. Ha normális lenne, nem lenne kérdés, hogy magunkhoz vennénk, de így nem szeretném, mert tönkre teszi a családot. Nagyon ki vagyok borulva, sokat sírok, emellett folyamatos bűntudatom van. Mit tegyek szerintetek?
Kérdező, az én nagyanyám is ilyen, ő borderline szemelyisegzavaros, pontosan ugyanezeket tette/teszi anyámmal, az én gyerekkoromat is megmérgezte, és így a felnőtt életemet is mert ebből fel kell valahogy gyógyulni.
Ha tudod, tedd otthonba, és dolgozz a (nem jogos) önvádon szakemberrel.
Ha most visszaszólhatnék a múltba anyámnak, azt mondanám, ne engedje a közelembe.
Férjed van? Egy apa valamennyire ki tudja ezt balanszolni a gyerekekben, sajnos szerintem téged már tönkre tett de a gyerekeidnek még van másik út.
Ne haragudj a világért sem akartalak megbantani, csak a tapasztalatomat osztottam meg, remélem, segít.
Szerintem itt senki sem bosszúszomjas, gyerekkorát tönkretette és a figyelmet arra próbálják felhívni, hogy a mostani életét ne áldozza fel érte, ha egész egyszerűen ki tudja milyen betegségek és hangulatváltozások miatt nem lehet az anyukával együttműködni...
Éppen "elég" a gyerekkori lelki bántalmazásokkal együttélni... :(
Alap esetben köteles vagy ápolni és törvény is van rá, hogy a csicskája vagy.
Állnod kell a költségeit a fizetésed feléig.
Bíróságon lehet kérni a szülőtartási kötelezettség mérséklését a gyerekeidre hivatkozva.
#15, ezt a hülyeséget honnan veszed? A bírói gyakorlat 10 e Ft-ot állapít meg szülőtartás címén, de nem is ez volt a kérdés, hogy fizetnie kell-e bármit, hanem hogy köteles-e ápolni.
Nem köteles.
A mama mehet otthonba, ha nem tud viselkedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!