Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Szerintetek ilyenkor is...

Szerintetek ilyenkor is köteles vagyok ápolni az anyámat?

Figyelt kérdés

Anyám krónikus beteg több minden miatt is, eddig kis segítséggel ellátta magát. Most elesett, műteni kellett. Sajnos a kapcsolatunk nagyon nehéz, éveken keresztül, gyakorlatilag egész gyermekkoromban bántalmazott érzelmileg ( gyakori devalvalas, megalázás mások előtt is) és fizikailag is ( düh rohamok, amikor nekem esett, ütött ilyenkor). A hangulata mindig is durván hullámzó volt, nem lehetett kiszámítani, hogy a jó periódusokat mikor váltja fel a rossz. Most a balesete után próbáltam neki segíteni, amennyire 2 kisgyermek és teljes munkaidő mellett az időm engedi. A válasz szintén gyakori düh roham, megalázás mások előtt, folyamatos becsmérlés. Ha ilyenkor ellenkezek, annál rosszabb, mert úgy felhúzza magát, hogy kiugrik a vérnyomása és rosszul lesz.

Most engedik lassan haza a kórházból, amire konstatálta, hogy én úgysem örülök ennek…

Nagyon félek ág elkövetkezendő időszaktól, minden porcikám tiltakozik ellene. Felajánlotta

, hogy fizetek ápolónőt, de nekem az állandó járkálásra hozzá nincs időm a gyerekek és a napi 8-9 órás munka mellett. Ha normális lenne, nem lenne kérdés, hogy magunkhoz vennénk, de így nem szeretném, mert tönkre teszi a családot. Nagyon ki vagyok borulva, sokat sírok, emellett folyamatos bűntudatom van. Mit tegyek szerintetek?

2021. dec. 23. 13:16
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
47%

Kérdező, az én nagyanyám is ilyen, ő borderline szemelyisegzavaros, pontosan ugyanezeket tette/teszi anyámmal, az én gyerekkoromat is megmérgezte, és így a felnőtt életemet is mert ebből fel kell valahogy gyógyulni.

Ha tudod, tedd otthonba, és dolgozz a (nem jogos) önvádon szakemberrel.

Ha most visszaszólhatnék a múltba anyámnak, azt mondanám, ne engedje a közelembe.

Férjed van? Egy apa valamennyire ki tudja ezt balanszolni a gyerekekben, sajnos szerintem téged már tönkre tett de a gyerekeidnek még van másik út.

Ne haragudj a világért sem akartalak megbantani, csak a tapasztalatomat osztottam meg, remélem, segít.

2021. dec. 23. 14:20
 12/25 anonim ***** válasza:
86%

Szerintem itt senki sem bosszúszomjas, gyerekkorát tönkretette és a figyelmet arra próbálják felhívni, hogy a mostani életét ne áldozza fel érte, ha egész egyszerűen ki tudja milyen betegségek és hangulatváltozások miatt nem lehet az anyukával együttműködni...

Éppen "elég" a gyerekkori lelki bántalmazásokkal együttélni... :(

2021. dec. 23. 14:30
 13/25 anonim ***** válasza:
50%
Kéne tudni pár dolgot: Hány éves anyukád? Szellemileg (beszámíthatóság) milyen állapotban van? Pl ajtót nyitna e idegennek, égve felejti e a gázt, gyakran elfelejt-e dolgokat, stb. Neked van-e testvéred? Ha már idősebb és / vagy nem teljesen beszámítható, akkor gondnokság alá kell vetetni, majd igenis otthonba tenni. Ha gondnokság alatt van, akkor nem kívánságműsor. Ez egyébként sem kétnapos, inkább kétéves procedúra, szóval, ha látszanak az előjelek, bele kell vágni, mert tönkremegy a családod. Így így pokoli nehéz időnek néztek elébe. Ha van testvéred, akkor addig is közösen kellene a feladatokat ellátni. Persze dönthetsz úgy, hogy a gyerekkorod fényében ezt nem vállalod, de akkor is kéne megoldást találni, hogy kinek, hová lehetne lepasszolni. Talán egy ügyvéd vagy az önkormányzat jogi osztályán valaki tud segíteni. Aki nem tudja, milyen egy idős embert napi szinten ápolni, még akkor is, ha kedves, az lépjen hátra egy lépést, mert nem tudja, min megy keresztül a kérdező.
2021. dec. 23. 14:39
 14/25 anonim ***** válasza:
74%
Miért tartod egyáltalán a kapcsolatot vele, ha még most is mérgezi az életed?
2021. dec. 23. 15:08
 15/25 anonim ***** válasza:
8%

Alap esetben köteles vagy ápolni és törvény is van rá, hogy a csicskája vagy.

Állnod kell a költségeit a fizetésed feléig.

Bíróságon lehet kérni a szülőtartási kötelezettség mérséklését a gyerekeidre hivatkozva.

2021. dec. 23. 15:27
 16/25 anonim ***** válasza:
96%

#15, ezt a hülyeséget honnan veszed? A bírói gyakorlat 10 e Ft-ot állapít meg szülőtartás címén, de nem is ez volt a kérdés, hogy fizetnie kell-e bármit, hanem hogy köteles-e ápolni.

Nem köteles.

A mama mehet otthonba, ha nem tud viselkedni.

2021. dec. 23. 15:34
 17/25 anonim ***** válasza:
96%
Én az ápolót se fizetném. Oldja meg ahogy akarja, menjen otthonba.
2021. dec. 23. 16:46
 18/25 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! 68 éves, pár éve stroke-on is átesett, azóta nem lát rendesen, lassabb a tempója, kísérni kell közlekedés közben, mert a téri tájékozódása is romlott. Kognitívan is vannak enyhébb tünetek, de ez nem éri el a demencia szintjét. Egyedül korlátozottan képes csak önellátásra, ha magára hagyom meghal. Testvér is segít, de ő sem tud mellette robotolni 0-24 ben. Ő közelebb lakik, nincs gyereke.
2021. dec. 23. 18:47
 19/25 anonim ***** válasza:
91%
Még mindig nincs válasz, minek tartod egyáltalán vele a kapcsolatot ilyen gyerekkor után?
2021. dec. 23. 18:54
 20/25 A kérdező kommentje:
Azért mert voltak jó élmények, emlékek is… még ha traumásan is, de kötődöm hozzá. Ezt nagyon nehéz elmagyarázni.
2021. dec. 23. 19:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!