Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Kötelességem a nagymamámmal...

Kötelességem a nagymamámmal tartani a kapcsolatot?

Figyelt kérdés

25 éves vagyok, apukámmal élek együtt ő már idős 71 éves. Sajnos nagyon késői gyermek vagyok, ráadásul 10 éves koromban édesanyám is meghalt.

10 éves koromig nem láttam a nagymamámat, miután anyum meghalt hirtelen megjelent és közölte hogy ő a nagymamám és van 3 idősebb mostohatesóm is. Nem nagyon értettem akkoriban hogy miért bukkant fel. Anyumnak volt lekötve 1 millió forintja mindig azt mondta ha betöltöm a 18at akkor az az enyém lesz. De mivel meghalt azt a pénzt szétosztották és kiderült a nagymamám ügyvédje keze volt a dologban. A pénzből nagyon kevés összeget láttam.

Aztán teltek az évek és a nagyim próbált magához édesgetni hogy költözzek ő hozzá és kitanítatt meg segít mindenben de nem akartam magára hagyni az apámat. Ő nevelt fel úgy ahogy tudott.

Karácsonykor nagyim küldött ajandékot is egy távírányítós kisvonatot rá is volt írva hogy 6éveskortól amikor már 13 voltam de nem szóltam érte. Volt mikor elhívott hogy menjünk el hozzàjuk hogy megismerjem a többi testvéremet, hát ott volt az egész pereputty nagynénik, meg nagybácsik. Én meg ott voltam a szerencsétlen, szegény rokon. Nagyon rossz volt, sőt minden unokájának adott pénzt mindegyik 5ezret kapott nekem meg egyetlen árva ezrest hogy vegyek rajta valamit. Ezek nagyon megmaradtak bennem.

Most évente egyszer halottak napja előtt elmegy a temetőbe és hoz virágot meg mécsest az egyetlen lánya sírjához és akkor hozzànk is be szokott nézni. Kb 15 percre.

Mindig elmondja hogy keressem mert tudom a telefonszámát, sokat gondol rám és jó lenne ha megismerném a mostohatesóim gyerekeit is meg legyek részese a családnak stb.

És azt is elmeséli hogy anyám iszákos volt, ezért kénytelen volt elzavarni a háztól és a három testvéremet gondozásba venni, kitanítatta őket, milyen büszke rájuk és az anyjuk milyen bolond volt hogy inkább ivott.

Jó ezt aláírom anyum tényleg zugívó volt és biztos az alkoholtól halt meg 49évesen de tehetek én arról hogy megszülettem? Én nem kértem hogy az apám 50 évesen megcsináljon egy alkoholista nőnek. Bocsánat hogy így írtam de a nagyim folyton ezt érezteti velem és a mi lett volna ha hozzá költözök történetet emlegeti.

Ennek semmi értelme évről évre ezt hallgatni, lett szakmám szakácsként dolgozom, megállom a helyemet, apum idős rá is vigyázok. Nem azt mondom hogy a nagyim egy gonosz banya, megértem hogy anyum haláláig azt se tudta hogy létezem és nem akart magamra hagyni de ahogy előadja magát abból nem kérek. Ez gond?

2021. okt. 13. 10:22
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem akarod vele tartani a kapcsolatot, ne tedd. Sokan a saját szüleikkel se tartják, ez nem egy kötelező dolog.
2021. okt. 13. 12:52
 22/28 anonim ***** válasza:
100%
Mért idegenektől kérdezed, hogy TE mit akarsz?
2021. okt. 13. 13:34
 23/28 anonim ***** válasza:
100%
Te egy felnött25éves vagy.Szívedre hallgas ha nem akarsz vele találkozni vagy csak 1xévente valahol érthető.Szerintem se egy rossz ember.Senkínek nincs joga megítélni a másik embert.Mindennek van miértje.Igen az alkolízmus egy függő betegség.Ebböl kiindulva nem lehet egy anyát elítélni.Sajnos ehez igen csak kel a beteg akarata a gyógyuláshoz.A család segít ,de ha maga nem akar nincs mit tenni.Sok ember sajnos meghal függőségben.Mindenhol keresünk valakit aki felett pálcát töltünk.?Elég baj hogy a gyógyulásához a 10 éves gyereke nem volt elég motiváció.Meg még az a három akít lerakott mint egy nehéz csomagot a mamánál.
2021. okt. 13. 13:41
 24/28 anonim ***** válasza:
68%

17es, VOLT alkoholista a családomban. Egy, aki meghalt más betegségben, nem lehetett segíteni rajta, de végig mindenki próbálta. Egy, aki elvesztette egy végtagját az alkohol miatt, ő is végig támogatva volt, már 20 éve nem ivott, illetve van egy alkesz exem, aki szintén támogatva van, ő be sem látja a problémát. Illetve van alkesz a szomszédban is. Őt a felesége támogatja ahogy tudja.

Nem feltétlen pénzben kell ezt érteni, hanem szeretettel és próbálkozással, meghallgatni, megérteni, próbálkozni, elmondani sokszor, de nem támogatni a döntését, amennyiben az helytelen. Passzívan/aktívan mellette maradni, mikor mire van szükség. És nem cseszegetni érte, mert bárki kerülhet szr helyzetbe, alkati kérdés, ki mibe bukik bele. Van aki piába, van aki videójátékba,, van aki kalóriát számlálgat, más karrierista. Egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál, mindnek segítség kell, ezt pedig csak az anyák adhatják meg, akik úgy szeretik a gyereküket, mind senki más. Ha a gyereke rossz döntéseket hoz, vagy gyenge valamihez, az anyja akkor is az anyja marad(meg az apja is). Aki ezt nem így gondolja, elfordul a gyerekétől, az sosem szerette eléggé.

2021. okt. 13. 13:49
 25/28 anonim ***** válasza:
100%

Én tartanám vele a kapcsolatot mindennek ellenére. Főleg, hogy próbálkozik.

Igaz, vannak bennem is tüskék mamám felé, de mindenki hibázik. Én mamám 87 éves és mikor meséli, hogy hogyan nőtt fel, milyenek voltak a szülei, miket élt át - na ezekhez képest csoda, hogy ilyen jó ember maradt. Nekik is be van rögzülve az, hogy 3 unokája van, de annak adja a legtöbb ajándékot/pénzt, aki a legtöbbet segít neki. Ez kiskoromban nagyon undorítónak tűnt, de felnőtt fejjel valahogy meg is értem. Az egyetlen, amit nem fogok soha megérteni az az, hogy apámat miért védi mai napig, mikor egy idegbeteg alkesz... Szüleim válása után több hónapig kerültem mamámat, csak ritkán mentem, mert csak arról sipákolt,hogy miért vált el anyám, hisz milyen jó ember az apám... De lehet ha lesz gyerekem én is megértem majd ezt (bár nem értek egyet ezzel a hozzáállással). Ebben a pár hónapban nagyon megharagudott rám, és ezért nekem már nem fizette ki a jogsit (2 bátyámnak kifizette és nekem is meg volt igérve). (Alapból bátyáim földet is kaptak, mikor megszülettek, csak én nem, szóval valahogy én mindig kimaradtam ezekből - lehet azért, mert lány vagyok...). Ekkor 17-18 éves voltam. Azóta újra többször megyek, kísérem orvoshoz, bevásárolok neki, takarítok nála stb. Már mondta párszor, hogy megbánta, hogy elfordult tőlem ahelyett, hogy megértett volna. Felajánlotta, hogy kifizeti a jogsimat, befizet a állalkozásomba stb, de még a tüske bennem van, így nem tudtam elfogadni jóízűen. De már annak örülök,hogy jó lett újra a kapcsolatunk (26 éves vagyok már).

Szerintem megérné próbálkozni, nyitni felé és meghallgatni - kettesben beszélgetni. Ha úgysem érzed, hogy megéri, akkor persze nem kell. De én megadnám az esélyt, és megbocsájtanék, hisz mindenki hibázik, mindenki mást tapasztalt életében.

2021. okt. 13. 14:24
 26/28 anonim ***** válasza:
100%

24/25Nekem soha nem volt anyám

Még sem lettem alkoholista drogos.Becsülettel dolgozom megteremtem ami.kel.Nem bűnösöket kell keresni.SZEMBE kel nézni az élettel.Az anyát NEM a mama

tette alkoholistává nem tölcsérrel töltötte bele az alkoholt.Ugyan így nem is tudta elzárni az alkoholt előle.Anyukáról viszont el lehet mondani finoman szólva nem volt egy minta anya!!!!

2021. okt. 13. 15:46
 27/28 anonim ***** válasza:
Nem kötelező
2021. okt. 13. 22:12
 28/28 anonim válasza:
Nem muszáj vele tartanod a kapcsolatot ha nem akarod.Viszont a kedves nagymamába nem értem , hogy miért ócsárolja a hallott lányát ez elég csúnya tőle .
jún. 4. 21:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!