Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Nagymamám 1 hét alatt nagyon...

Nagymamám 1 hét alatt nagyon legyengült, rettegek, hogy mi jön, mit tegyek?

Figyelt kérdés

87 éves és sajnos tudom, mi a természet rendje, de nagyon félek tőle. Tegnap és tegnapelőtt a telefonhoz sem akart jönni, Papámmal tudtam csak 4x beszélni, de egyszer sem adta oda, hanem visszahívott a Mamám végre tegnap este. Hallani a hangján is, hogy nagyon gyenge. Pár éve még szaladva közlekedett a lakásban, a legenergikusabb ember volt, akit valaha ismertem, most szédül szegény, alig bír menni, rengeteget alszik, rossz lett a szeme, kijött egy hasi sérve és borzasztóan lefogyott, mert nem érzi az ízeket évek óta és nincs semmi étvágya sem. Ahogy szokta mondani, "csak azért eszem, mert tudom, hogy kell". Hányt is múlt héten, amit soha nem szokott. Holnap elviszik még orvoshoz, de nem tudom, tud-e valamit kezdeni vele...

Ráadásul a szülinapjára vettem egy nagymamás könyvet, amiben az emlékeiről kérdeztem, de csak a feléig töltöttük ki. Megkérdeztem, hogy elmenjek-e holnap, azt mondta ne... Őrlődöm, hogy pénteken "zaklassam-e" ezzel. Ő azt mondta, hogy csak akkor menjek, ha jobban lesz... De sajnos sejtjük mi is, hogy lehet, hogy ez nem fog soha eljönni... Így nem tudom, mit csináljak. Nem akarom szegényt fárasztani sem, de az se lehetséges, hogy ne találkozzak vele, amíg köztünk van, bármennyire is fáj leírni. Szerintem valamiért olyan védekező mechanizmus van benne, hogy nem akarja, hogy így lássam. Ő sem akarta látni egyik ismerősét sem, amikor már beteg/gyenge volt. Ráadásul Papa is 97 éves, ő nagyon képben van még, de mi lenne vele is egyedül? :(

2021. júl. 15. 02:09
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
98%

Szerintem se akarja, hogy így lásd.

Papámnak anno levágták az egyik lábát és nem akarta, hogy bárki menjen hozzá mert " egy szörnyeteg lett" szégyellte nagyon. Utána a másikat is lekellett neki vágni.

Adtunk neki időt,de elmentünk.

Szerintem amikor úgy érzed menj el hozzá, mondd meg neki hogy nagyon hiányzik és nagyon szereted. Szerintem mindennél fontosabb ilyenkor.

2021. júl. 15. 02:54
 2/19 anonim ***** válasza:
100%
Nem akarja hogy így lásd őt. Hagyd pár napig hátha meggondolja magát de ha már nincs remény hogy jobban lesz akkor látogasd meg
2021. júl. 15. 03:26
 3/19 anonim ***** válasza:
40%
Ez rólad szól! Picit gondolkozz el, és fogd vissza magad. Elviszik orvoshoz, lehet, hogy egy hét mire jobban lesz, vagy nem. Napi szinten felesleges piszkálni.
2021. júl. 15. 04:25
 4/19 A kérdező kommentje:
Felesleges PISZKÁLNI? 2 hete nem beszéltem vele kb, és ezelőtt soha nem volt olyan, hogy ne értem volna el. Te jó ég... Igen, rólam is szól, 1 hónapja nem találkoztam vele és szeretnék... Ha nem lenne rosszul is szeretnék, mint minden hónapban 1-2x. Ha nem lesz jobban ne is találkozzak vele soha többé, mert piszkálom..?
2021. júl. 15. 04:44
 5/19 anonim ***** válasza:
100%
Jobbulát nagy mamádnak
2021. júl. 15. 05:02
 6/19 anonim ***** válasza:
100%
Próbálj meg vele legközelebb olyan dolgokról is beszélgetni, ha meg nem tetted, ami a múltban történtek és mindkettőtöknek szép emlékek. Talán az is zavarja, hogy aggódnak sokan érte, és tudatosult benne, hogy sajnos nem lehet sok hátra. Ezek a napok, hónapok vagy évek ne a negatív, szomorú dolgokról szóljanak, mert azzal is meg lehet rövidíteni az életet.
2021. júl. 15. 05:12
 7/19 anonim ***** válasza:
29%

Kérdező, azt írtad, visszahívott tegnap (vagyis most már tegnapelőtt). Aztán két hete nem beszéltek.

Nem lehetne megtisztelni bennünk az igazsággal???

2021. júl. 15. 05:28
 8/19 Andizsuzsi ***** válasza:
84%

"Ha nem lesz jobban ne is találkozzak vele soha többé, mert piszkálom..?"

Igen, ha neki az a kívánsága. Add meg neki, hogy úgy menjen el, ahogy neki az a legkönnyebb.

2021. júl. 15. 05:59
 9/19 anonim ***** válasza:
90%
Harmas nyers volt de igaza van. Itt a kerdezo van a kozeppontban, sajnos, nem pedig a nagyanyja. Kicsit tenyleg gondolkozz. Hidd el, neki a rosszabb, nem neked. Majd hiv ha akar, ha ugy erzi magat. Ha meg nem, akkor nem, es neked kotelesseged ezt tiszteletben tartani, akarmi is tortenik. Az allapotaban a folyamatos hivkalasod semmi mas, csak zaklatás, latszik is rajta, hogy nem akarja. O erzi magat rosszul, esetleg a halal szelen, nem te. Ne legyel onzo. O maganyt akar, semmit nem ersz el azzal, hogy napi 4x zaklatod nagyapadat is. Szerinted nincs eleg baja?
2021. júl. 15. 06:02
 10/19 anonim ***** válasza:
73%

Szerintem csak fáradt, ez a baja, nem az, hogy szégyennek éli meg a betegséget. Ez egy állapot. Nekem sincs kedvem emberekhez, ha 40 fokos lázzal fetrengek vagy a folyik a taknyom. De szerintem ha haldokolnék, akkor még utoljára megakarnám fogni a szeretteim kezét, bármennyire is fáradt vagyok.

Ha csak 5 percre is, de ugorj be hozzá, vigyél neki egy kis idénygyümölcsöt vagy főtt kaját, hogy tehermentesítsd. Jól esne neki, ha nem kellene főznie, helyette pihenhetne.

2021. júl. 15. 07:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!