Hogy kezelitek az unokák megkülönböztetését, ha a tiétek az "elhanyagoltabb" gyerek?
A családban két unoka van, nálunk és a testvéremnél, nálunk van a másodszülött.
Igazából már amikor mi vártuk a kicsit, akkor egyértelmű volt, hogy nincs olyan nagy lelkesedéssel, mint amikor az első unoka volt úton, persze érdeklődtek a szüleim, de azért már akkor is az első unokával voltak inkább elfoglalva, aki azóta is nyilválóan kedvenc.
Alapból többet találkoznak vele, heti 4-5 napot, mert a testvéremék szeretik lepasszolni, már egy hónaposan is egy héten keresztül mindennap náluk volt a gyerek fél napokra, míg ők csavarogni voltak a barátaikkal, mi csak heti egyszer tudunk menni, mert kicsit tàvolabb lakunk és kötöttebb a munkaidőnk.
Igazából azt gondoltuk, ha nálunk is megszületik a gyerek, majd oldódik ez a dolog, de sajnos nem ezt látjuk... Oké, nyilván más kapcsolatuk van azzal az unokával, akit félig ők nevelnek, mint akit heti egyszer látnak, de azért ennyire...
A másik unoka a telefon háttérképük, róla kint van 5-6 fotó a házban, a miénkről csak egy. Folyton mutogatták régen a fotókat is a telefonjukban a másik kicsiről, a miénkről egyet se csináltak... Ha ott a másik unoka, vele mennek sétálni, fagyizni, csavarogni, a miénkkel még sosem voltak.
Most az tette fel az i-re a pontot, hogy megint megígérték, hogy eljönnek unokázni, de nem jöttek, mint kiderült azért, mert mindennap ott volt a másik unoka. Bmeg még egy napra sem tudják azt mondani a testvéreméknek, hogy hahó, van másik unoka is, ha a kettö közül kell választani, mindig az első unoka mellett teszik le a voksot..
Azon gondolkodok, inkább nem is megyek most már, mert sz*r mindig szembesülni azzal, hogy a mi gyerekünk szeretetben is csak a második.
"Oké, nyilván más kapcsolatuk van azzal az unokával, akit félig ők nevelnek, mint akit heti egyszer látnak, de azért ennyire..." De, ennyire, mivel inkább a gyerekük mint az unokájuk.
"Most az tette fel az i-re a pontot, hogy megint megígérték, hogy eljönnek unokázni, de nem jöttek, mint kiderült azért, mert mindennap ott volt a másik unoka. Bmeg még egy napra sem tudják azt mondani a testvéreméknek, hogy hahó, van másik unoka " Ezt talán a testvéreddel beszéld meg, mert az ilyen szülők mindig a gyerek háta mögé bújnak: vagy viszik hogy nem mondjon a gyerek miatt nemet a nagyi, vagy a gyerekkel kérdeztetik meg hogy mehet-e, tehát megint csak a gyereket kéne visszautasítani a nagyszülőnek. Amit nem fog megtenni, mert úgy érzi a nagyszülő: ilyen szar szülők mellett legalább ő adjon biztonságot a gyereknek.
Ez ilyen. Én is ilyen "második" voltam, bár nálunk jobban látszott a szélsőség az okban is, ugyanis az unokatestvéreim ugyanabban a városban laktak, ahol a nagyszülők, én meg elég messze tőlük. Ugyanez volt a helyzet mindig is, engem kb nem is ismertek meg sosem.
Gyerekként zavart, de igazából nem szerettem annyira velük lenni, mert nem is passzolt a személyiségünk. Ez megmaradt úgy, hogy felnőttem már elég régen.
A szülő-gyerek kapcsolatban is ritka, hogy teljesen egyforma a viszonya a szülőnek az összes gyerekkel. Sajnos ez ilyen, fogadjátok el.
Másik nagyszülőknél mi a helyzet? Vagy nincsenek?
En nem vinnem, mert ez a gyereknek is rossz, nem kell eroltetni, ami nem megy.
Nalunk is ez volt, en vagyok a lany, nagymama csak a fiu unokakat tekintette embernek, vagy en nem tudom, de ennek ellenere a szuleim sokaig csak azert is eroltettek a kapcsolattartast es borzaszto volt. Egy ido utan, amikor mar eleg idos lettem, nemet mondtam es nem mentem.
Hidd el kerdezo, ez rettenetesen karos a gyerekre nezve is, sok sebet okozhat.
A testvéred - kényszerből vagy lustaságból - kicsit kihasználós. Vele felesleges beszélned, mert vagy elutasítana vagy tényleg igaza lenne, hogy mennyi segítség kell. Én a helyedben anyádékkal beszélnék, hogy kettős a mérce, érted a torzítás okát, de attól ez elfogadhatatlan.
Esetleg ez így volt a gyerekkorotokban is (gyanítom, igen)? Ha igen, akkor megmondanám, hogy az unokákat igyekezzenek nem testvériesen, hanem fifty-fifty kezelni vagy nem lesz csak twenty (sem). A gyerek sem hülye, felfogja előbb utóbb.
Egyébként ez még laza eset. A Redditen volt egy családi sztori, hogy az első gyerek lányt az indiai család lepasszolta a nagyira odahaza 0-6 éves korig, ők meg karrier építettek Kaliforniában. De azért ezen 6 év alatt lett még 3 gyerek az USA-ban. A kiscsaj 21 körül szóvá tette a kettős mércét. A szülők hápogtak és tagadtak. De az összes testvérről volt egy rakat kép. De a csajról 0-18 évről még születésnapi sem. Na ez a durva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!