Kinek illik állni a temetési költségeket ha meghalt a nagymamám?
Anyukádnak semmi köze a dologhoz. Jogilag sem. Ő a hagyatéki tárgyalásra sem lesz behívva, mert nem hozzáratozó( ha csak nem volt végrendelet és a ban megjelölve örökösnek. Neked és az unokatesódnak kell eltemetetni.
"A temetőkről és a temetkezésről 1999. évi XLIII. törvény szerint:
20. § (1) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:
aki a temetést szerződésben vállalta;
akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;
c)végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;
az elhunyt EGYÉB, KÖZELI HOZZÁTARTOZÓJA a törvényes öröklés rendje szerint."
Én ilyen esetben a lehető legegyszerűbb módon elhamvasztanám, és minden csinnadratta nélkül berakatnám egy urnába, és hazavinném, beraknám a szekrénybe. Nem kell pap, sírhely, sírásó, sír, semmi...
Ha pedig van kert, akkor elásnám a kertbe, és csináltatnék rá egy olcsó keresztet, rajta a nevéve meg esetleg a születési-halálozási dátummal (de akár bőven elég a két évszám, hónap nap nem kell) ami megfelelő fakezeléssel, lecsiszolva-lelakkozva hosszú-hosszú évekig eláll.
Ez szerintem pár tízezerből megvan.
45. vagyok. A lényeg lemaradt:
Őszinte részvétem!
Van önkormányzati temetés is , ott is érdemes lenne megkérdezni hogy megy.
Én is így jártam apámmal rám se hederített. Élettársa addig akarta csak eltemetni amíg azt hitte lesz öröksége utána nem.
Mivel nekem volt megtakarításom így én temettem, persze a testvérek nem adták oda a részét, pedig a közjegyzőnek is jelezve volt papíron.
Nagyon bánom, hogy nem önkormányzati volt ( lehet nekem a fizetésem miatt nem engedték volna) de ha oda az én részemet kifizetem akkor ők nem nyerészkedtek volna, mert csak a temetési költséget harmadolták el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!