Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Mit tudok tenni, hogy a...

Mit tudok tenni, hogy a Papámnak jobb legyen?

Figyelt kérdés

Már csak a Papám él, a Mamàm elhunyt féléve, a lànya 1,5éve. Csak Apukám maradt neki és a 8unoka,dédunokák.

Papám egy kisvárosi panellakásban él 20éve, annak ellenére, hogy mindig is utálta. ( volt hétvègi kisházuk, de egészsègügyi állapota miatt eladtàk).

Én lakom a legmesszebb Tőle (80km), de én látogatom a legtöbbet, ès szinte mindennap vagy 2.nap felhívom.

Mindenki más ott van a közelében 15km vonzáskörzetben.

Apukám is látogatja, hívja, amikor tudja 2munka mellett, de ritkàbban.

Mèg 2családtag keresi havi 1x, és ennyi.

Nagyon magányos szegénykèm, és sajnálom is nagyon, hogy hirtelen maradt magára. Sokszor gondol arra, hogy jobb lenne meghalni, mert a 4fal között már nem érdemes élnie.

82éves, korát meghazudtolóan fiatalos, energikus, pakol,főz,takarít,boltba megy, kiváltja a gyógyszereit. Természetesen ezeket mind megcsinálom, ha Nála vagyok, de mióta kismama vagyok, direkt megcsinál mindent, hogy nekem ne keljen! 🥺

Csupa szív Nagypapa egyébként, és fáj, hogy a többiek ennyire leszarják. Holott senkinek nem tartana átmennie vagy felhívnia 5percre. Papànak ez már boldogság lenne.

Amitől félek, hogy sokszor sok mindent elfelejt, ami azt mondom, hogy rendben is van ebben a korban, de mivel egyedül van, veszélyes is. Pl lefeküdt pihenni, amíg pörköltet főzött, de kislángon hagyta.. pont akkor mentem hozzà, mérges is voltam.

Apukámhoz nem szeretne költözni, azt mondta inkàbb mifelènk eljönne lakni.

Szégyellem magam, hogy 4szobás házunk van, és nem költöztetem ide magunkhoz. Egyszer tett egy megjegyzést, hogy ideköltözne hozzànk. Sajnos ez nem csak rajtam múlna, hozzánk lassan érkezik a baba, mire megszoknánk a Papámmal való együtt élèst, egy újat kellene megszoknom a babàval.

Férjemmel erről még nem beszéltünk, csak annyit, hogy egy egy hétvégéket nálunk tölthetne. Ebbe beleegyezett Ő is.

Sajnos az Ő Mamája demens, 91éves, 11éve rendezi az édesanyja, eteti,pelenkàzza.

Ha Papám lerobbanna, én nem szeretném újra kitenni ennek a férjemet, hogy a kisbaba mellett a Papámat tudjam gondozni is még.

Persze megtenném, de lehet nem bírnám fizikailag, és lelkileg.

És ezt a férjem már átélte az anyukájánàl.

Apukám is azt mondta ne vegyem ezt a terhet a nyakamba, de tènyleg a szívem szakad meg érte. Nagyon szeretem/szerettem a nagyszüleimet.

Papámnak van még egy nővére, Szeged mellett él,megbeszéltük, hogy levisszük most nyàron. Ezer éve nem látta..

Szeretnèm, ha azért élmènyei is lennének a Papámnak, de nem tudom mit tehetnék érte, hogy ne érezze magàt magányosnak. Úgy érzem kevés, amit teszek érte. :(

A többi családtag bevonása nem

Opció, mindig a munkára és a fáradtságra fogják, hogy nem érnek rá. :/

Bocsànat, ha hosszú lett. :(

2021. jún. 3. 13:14
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
71%
Van lakása, nyugdíja is gondolom. Keress neki egy otthont a közeledben!
2021. jún. 3. 13:18
 2/12 anonim ***** válasza:
76%
Szerintem is, egy JOBB otthon lenne a megoldás, a te közeledben. Nem egy idősek otthonában voltam már gyakorlaton, és van amiben idő kell, de végül beilleszkedik. Gond az, hogy az efféle idősek otthona drágább is. Ha a közeledben lenne, látogathatnád, nem gondolná, hogy beba**tad azt' csá papus. Idősek otthonában vannak programok, nem lenne egyedül. Vagy járjon idősek klubjába. Ott is jártam, gyakorlaton, és egyik idős sem unatkozott, volt mit csinálni. Együtt dominóztak, kártyáztak, volt aki elvonult olvasni, más kint sétált vagy kertészkedett, és még sorolhatnám. Az ebéd is közös, és aközben is csöndben beszélgettek falatok között. Nagyon mást nem tehetsz, mint az otthon vagy eljár idősek klubjába, ahol akár barátokat is szerezhet, de ugyanígy idősek otthonában.
2021. jún. 3. 13:33
 3/12 anonim ***** válasza:
89%

Milyen jó ember vagy te! :) Sugárzik minden sorodból a szeretet.

Van néhány gondolatom a leírtakkal kapcsolatban, de most szaladnom kell, majd leírom, de ezt muszáj volt kiadnom magamból. Remélem nekem is ilyen unokáim lesznek majd egyszer!

2021. jún. 3. 13:43
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Nyugdíjasklub nincs arrafelé? Lehet ott jó haverokat keresne. Kártyáznának, kirándulnának, meccseket néznének, stb. Így legalább nem érezné magányosan magát.
2021. jún. 3. 13:54
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Miért lettem lepontozva? xd
2021. jún. 3. 14:21
 6/12 anonim ***** válasza:
82%
Én simán befogadnám a helyedben. Ha netán később gondozásra szorulna még mindig lehet opció egy otthon. Én gyerekként együtt éltem a nagypapámmal és nagy kincs volt! Jókat lehetett vele beszélgetni suli után. Olyanokat tudott, él át, amiket csak a könyvekben olvashattam. Még a leckémet is ő kérdezte ki sokszor. Anyuék tudtak picit pihenni. 17 éves voltam, amikor agyvérzést kapott. Sajnos olyan állapotba került, hogy állandó felügyeletre szorult. Mivel ezt a szüleim sem tudták biztosítani, így otthonba került. Sűrűn látogattuk. 2 év múlva halt meg. Végig nagyon hálás volt, hogy velünk élhette le utolsó "igazi" éveit.
2021. jún. 3. 14:26
 7/12 anonim ***** válasza:
80%
Érdekes, hogy lepontoztak. Vajon azért, mert befogadnám a nagyapámat, ha van hely neki a házamba és nem dugnám be egy otthonba, mert esetleg később gond lehet vele? Szomorú.
2021. jún. 3. 15:20
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

A ti környéketekre nem tudna költözni? Nem is kellene együtt laknotok, de ha ott lennél 1-2 utcányi távolságra, az is rengeteget jelentene!

Olyan jó olvasni, hogy törődsz vele! Tedd is meg továbbra is! (Én is végigjátszottam az összeköltözésen kívül mindent egy rokonommal: napi átlátogatás, 24 órás ápolás stb., és nem bántam meg)

2021. jún. 3. 15:41
 9/12 anonim ***** válasza:
16%
Nem tudom, 2021-ben hogy nem tudja magát lefoglalni valaki. Téged még sokan ki fognak használni.
2021. jún. 3. 17:51
 10/12 A kérdező kommentje:

Az a baj, hogy Papám nem egy társasági ember. Ha ott is vagyok, nem tudok már annyi időt ott lenni, mert nem tud miről velem beszélni. Hiába beszéltetem azt érzem elfárad. ( Van neki agyi pacemakere, azóta vannak neki gondolkodás gondjai. Illetve a szájából kivágtak neki egy rákos szövetet, emiatt sokszor nem tud helyesen sem artikulálni, ès felbosszantja magàt)

Régen Mama szeretett volna idősek otthonába menni, pont emiatt, mert a sok unoka meg a 2gyereke nem igen tudott nekik segíteni, nekem pedig azt mondtàk nem várhatják el, hogy mindig “kiszolgáljam”. De Papa nem akart menni.

Anyukám is felvetette ezt a dolgot nekem, hogy mi lenne ha... de szerintem Papàm azt éreznè, hogy leakarjuk tudni...

Én néztem eladó kisházat itt a környékünkön, de ami van, hatalmas és nagyon dràga, vagy csak sima telek van, a panel lakásának a feléért. Errefele sajnos drágább minden :/

Már mindenen gondolkoztam, hogy hogyan is lenne jó mindenkinek.

Ha elmegyek hozzá, akkor szoktunk malmozni, kártyázni, lemegyünk sètàlni, könyvet nézünk ilyesmi. Tehàt értèkesen telik el az idő, csak sajnos jó lenne ha legalább heti 1x ez megtörtènne a részemről is.

Egyébkènt tényleg elutasító. Amíg a Mamám élt, addig jàrt hozzájuk egy szociális munkás, heti 1x bevásárolt, elment gyógyszereket váltani stb. Miután a Mama meghalt, Papa lemondatta, hogy semmi szükség rà, megoldja. Pedig nem is a pénzen múlt, mert havi ezer ft sem lett volna.

Tehát kicsit nehèz eset is ebből a szempontból. Makacs nagyon.

Egyèbként jól estek a kommentek❤️ Köszönöm szépen , hogy ennyien írtatok!

2021. jún. 3. 18:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!