Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Ha folyamatos ellátásra...

Ha folyamatos ellátásra szoruló nagyszülő nem akar otthonba költözni mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

Sajnos nem bír WC-re se egyedül elmenni.

Idősek otthona helyett inkább otthoni gondozást kérne a családtól éjjel nappal.

Anyukám egy városban lakik vele, de így is fel kell majd mondania a munkahelyén, hogy gondozza.

Amikor egyedül van akkor is sokszor megindul otthon és ha elesik pl hajnali 3-kor akkor addig ordít míg a szomszédok vagy valaki fel nem kell segíteni.

(Panelban)

2021. márc. 25. 15:11
1 2 3 4 5
 31/45 anonim ***** válasza:
12%

30!

Nem írtam olyat, hogy jó ötlet lenne. De mondjuk majd akkor érted meg mit jelent öregnek lenni, ha oda jutsz.

2021. márc. 25. 16:40
 32/45 anonim ***** válasza:
100%
Nem arrol van szo hogy engedik-e vagy nem, hanem arrol hogy tesznek az anyjukra. Nagymamad a sajat tulajdonreszevel azt csinal amit akar, azaz eltartasi szerzodessel anyukadra hagyhatja. Tudniuk sem kell rola a nagy igazsag bajnokainak.
2021. márc. 25. 16:44
 33/45 anonim ***** válasza:
94%
Nem kell az eng3delyuk hozza. De nem kell az eltartasi szerzodes se: ha az örökség nekik a lényeg, hamarább fognak inkább beszállni az ellátás költségeibe, minthogy ne örököljenek
2021. márc. 25. 16:48
 34/45 anonim ***** válasza:
97%

Nehéz helyzet. Mert egyrészről érzelmileg teljesen érthető, ha a nagyi szellemileg ép (vagy közel az), akkor nem akar bevonulni egy otthonba, kiszakadni az életéből abban a tudatban, hogy az egy egyirányú utca, ahonnan őt már csak koporsóban hozzák ki.

Másrészt nem elvárható anyukádtól, hogy beáldozza a munkahelyét, de ezen felül az sem, hogy minden szabad percében (még éjjel is) a nagyit gondozza, mert egy ember ezt munka mellett sem bírja folyamatosan.

Az otthonápolás nagyon min. 7000 / nap, de inkább 10000. Ezt sok család nem engedheti meg magának.

Egyrészt lehet a nagyival eltartási szerződést kötni, és akkor a testvéreknek nem jár semmi. De úgy kell csinálni, hogy ne lehessen megtámadni arra hivatkozva, hogy már nem volt beszámítható. Ebben talán egy közjegyző segíthet. Másrészt lehet végrendelkezni és a testvérek esetében érdemtelenségre hivatkozni, és nyilván nem fogják tudni bizonyítani, hogy bármivel is hozzájárultak a nagyi ellátásához.

Előtte még egyszer meg lehetne próbálni egy kis pénzt kicsikarni belőlük, hátha a 3 testvér + a nagyi nyugdíja elég lehetne egy fapados otthonápolásra.

Ha ez nem játszik, sajnos marad az otthon. Akkor közeli hely kell, és akár naponta látogatni, vagy legalább megfizetni valakit, aki napi 1-2 órára bemegy hozzá, ránéz, segít neki ebben-abban, beszélget vele, foglalkozik vele stb. Mert egy "otthonban" ellátni nem nagyon fogják, max. felügyelni. Mert ha otthonápolásra nincs pénz, akkor rendes otthonra sem lesz, sajnos.

3. opció: sorsára hagyni, de előbb-utóbb baj lesz belőle:(

2021. márc. 25. 16:54
 35/45 anonim válasza:
95%
Akkor én választás elé állítanám. Vagy idősotthon, vagy megfenyegeti a másik két gyereket hogy kizárja őket az örökségből, amennyiben egy fillérrel sem hajlandók hozzájárulni az ellátásához. Hárman már össze lehetne dobni a pénzt egy ápolóra, aki legalább délelőtt gondját viseli, amíg anyukád dolgozik. Igenis segítsenek be, máskülönben ne tartsák a markukat az örökségért sem.
2021. márc. 25. 16:54
 36/45 A kérdező kommentje:

Tudom, már próbaltuk. De a két testvér már a telefont se veszi fel nekünk. Írtunk Facebookon is, ott is csak elolvassák de sose válaszolbak évek óta.

A temetést várják csak.

Nagyim meg nem akarja őket kizárni az örökségből mert szerinte nekik is jár a harmad.

2021. márc. 25. 17:04
 37/45 anonim ***** válasza:
98%
Hát, ha "nekik is jár a harmad", akkor anyukád költözzön el, ha nincs más, menjen albérletbe! Még egy szoba bérlésével is jobban jár, ha szabad életet él, mint így "rabszolgaként" - Bocs, én igazán empatikus vagyok az idősek iránt, de mindennek van határa! Nem kapzsiságból írtam korábban a másik 2 testvér kizárásáról, hanem mert ha anyukád gondozza őt, az rengeteg pénz, idő, energia stb., ezért így korrekt. De vannak f*rgek, akik tényleg csak a hagyatékira jönnek:(
2021. márc. 25. 17:09
 38/45 A kérdező kommentje:
Igen, szerintem is. :/
2021. márc. 25. 17:12
 39/45 anonim ***** válasza:
100%
ha már felvetettétek az eltartásit, és az nem érdekelte atöbbeiekt, akkor kössétek meg. majd sírnak mikor semmit se örökölnek
2021. márc. 25. 17:12
 40/45 anonim ***** válasza:
100%
Kössétek meg az eltartási szerződést. Ha a nagymama erre nem hajlandó, akkor fenyegessétek meg azzal, hogy anya elköltözik. Anya ezt tegye is meg, ha a fenyegetés nem használ. Abból a pénzből fogadjatok fel ápolót.
2021. márc. 25. 18:07
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!