Miért nem vagyok szomorú? Rossz ember lennék?
Az a helyzet, hogy ezen a héten elhunyt a papám.(Most azt nem részletezném, hogy miben halt meg). Lényeg az, hogy én természetesen szerettem és mindenki más is, aki ismerte, mivel egy nagyon jó és segítőkész ember volt. A családban mindenki nagyon szomorú mióta elhunyt a papám, főleg a mamám és az anyukám.
Csak én vagyok az egyetlen aki nem érez olyan mennyiségű szomorúságot(Szinte semennyire nem vagyok szomorú). Ugyanúgy végzem a napi teendőimet (órákon figyelek , edzek, tanulok, videókat nézek, stb.). Ha látok valami vicceset röhögök rajta, ha írnak a haverok ugyanúgy beszélgetek velük.
Próbálok empátiát mutatni a család felé, de mégis úgy érzem, hogy azt hiszik önző, érzéktelen vagyok (Nem mondják, csak úgy gondolom, hogy ezt hiszik rólam.) Ha valami más téma jön fel, akkor azt próbálom kicsit feldobni(De ha papa a téma, akkor nem igazán merek megszólalni) Amikor meglátom, hogy anya elmosolyodik valamin, akkor én is nagyon boldog leszek, mert tudom, hogy egy kicsit jobb a kedve.
Az is fura, hogy például edzés közben eszembe jut a halála, hirtelen megriadok, hogy nekem meghalt a papám, de utána megnyugszok és végzem tovább a dolgomat.
Összegezve, tudom, hogy ez egy nehéz időszak a családra nézve, főleg most az ünnepek közeledtével.
Azt szeretném megtudni, hogy velem van e a baj, én vagyok rossz ember?
Köszönöm, hogy elolvastad!
16F
Ki hogy éli meg, ez sok mindentől függ. Érzelmi stabilitástól, de intelligenciától is. Nem kell ahhoz szomorúnak lenni, hogy gyászoljunk valakit, és nem leszel rossz ember attól, hogy nem omlasz össze. Egyszerűen felfogtad és elfogadtad, hogy ez az élet rendje, és nem tehetünk ellene semmit. Nyilván más, amikor valaki fiatalon, úgymond értelmetlenül hal meg, de a papád nyilván idősebb volt, akiknél sajnos jobban lehet számítani arra, hogy egyszer elmennek.
Amikor az én papám meghalt, hasonlót éltem át. Mindenki sírt, én meg csak annyit mondtam magamban: szép volt, papa. Csak ledőlt és meghalt, vasárnap, ebéd után, miután megnézte a focimeccset, amit szeretett volna. Jó élete volt, nem szenvedett, elaludt. Persze nekem is hiányzik, de azt hiszem, én egyáltalán nem sírtam. Csak a temetés volt nyomasztó.
Hasonlókat tapasztaltam, mint a legtöbb válaszoló. Egyéntől is függ, na meg talán életkortól is. Gyerekkoromban fel se fogtam, ha meghalt egy macskánk, pedig szerettem őket. Visszagondolva és következtetve, ez aféle sokkot okozhatott, vagy pedig nem bírtam gyerek fejjel szembenézni a cicák halálával, akik évekig voltak nálunk. Aztán lett újabb.
Szeretett emberek haláláról is kevés tapasztalatom van. Volt olyan rokonom, aki meghalt, amikor már nagykorú voltam, és amolyan valószerűtlennek hatott. Nem viszonyult hozzám korrekt módon az élete során, nem volt százas, hogy úgy mondjam. De az első reakcióm az volt, hogy olyan, mintha most is élne. És mi az, hogy egyszer csak eltűnt az élők sorából? Tegnap még beszélgetett az orvosával... Furcsán hatott. Amikor pedig megpillantottam a holttestét, önkéntelenül elsírtam magam, pedig a meghatódottságra való hajlamomat leszámítva, nem vagyok sírós fajta. És, mondom, nem is volt korrekt ember, se nem volt teljesen normális, pszichésen a bizonyos rokon. De valahogy meghatódtam. Felnőtt fejjel már az aktuális macskánk halálát is nehezen fogadtam el, gyerek fejjel könnyebben átsiklottan efelett, pedig ugyanúgy éveken át szerettem a cicusokat gyerekkoromban is.
Különös számomra, de miután találkoztam egy híres művésszel, akinek mély lelkülete van és sokat adott lelkileg számomra is, nem sokkal azután elhúnyt betegségben, és fájt a szívem utána. Ez is már nagykorúságom alatt.
Volt néhány traumám gyerekkoromban, erről jut eszembe, de azok más jellegűek voltak, mégis lehet párhuzam. Volt, amire mindig is emlékeztem, döbbenetes, hogyan tudtam becsapni magam, hogy "az nem is úgy történt, csak úgy látszott". Én, aki kő keményen szembe szoktam nézni a dolgokkal, és megtanultam vészhelyzetben higgadt és megfontolt maradni...
De a gyerekkori trauma az más... Akkor még részben, vagy egészben tudat alá süllyeszti a gyermek azt, ami sokkolja. Van, hogy csak az érzelmeket "felejti el" a gyermek, és felnőtt fejjel sem jönnek elő a kapcsolódó érzelmek, így aztán sokáig nem tudtam megmagyarázni az eseményt huszonéves koromban sem arról, amire emlélkszem, mondván: "egyáltalán nem fáj a lelkem ettől az emléktől, nos, akkor talán valami hétköznapi emlék lehet, akárhogy is hasonlít valami furcsára"...
Szóval én is úgy gondolom, hogy ez is egyfajta megélés, kérdező, a tied. Főleg a te korodban általában még nem könnyű érzelmileg mit kezdeni az ilyen helyzetekkel, blokkolódhat az ember, és, adott esetben, próbál nem szembenézni evvel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!