Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Jó, vagy inkább káros dolog...

Jó, vagy inkább káros dolog egy idős emberrel felidéztetni a gyerekkori emlékeket?

Figyelt kérdés

Nagymamám 83 éves, kortársaihoz képest kifejezetten ambíciózus, életigenlő alkat.

Viszont ebben az évben meghalt az ikertestvére, ami nagyon megrendítette, ráadásul jött a vírus, és az ezzel járó bezártság és egyedüllét.

Azt fontolgatom, hogy összeállítok neki egy egyedi fotóalbumot. Begyűjtöttem a gyerekkorának megfelelő korhű, helyszíni képeket. Iskola, játszótér, a hazafelé vezető út, stb. Erős emlékeket idéző képek, végiglapozva szinte újraélheti a múltat.

Viszont nem vagyok benne biztos, hogy nem e az ellenkező hatást érem el vele? Bár nagyon szerette azt a helyet, hiányzik neki, és lehet, hogy szívesen nézné a képeket, de lehet, hogy csak az elmúlást, és a veszteségeket tudatosítaná benne. Elvégre, az ikertestvére nélkül már semmi nem lesz olyan, mint régen.

Érdekelne, hogy kinek mi a véleménye erről.

2020. dec. 15. 16:50
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
93%
Tegyél bele mai képeket is, pl magatokról ketten most, más rokonokról, jó helyekről, vagy nemrég történt emlékekekről. Ne csak régiek legyenek benne.
2020. dec. 15. 16:54
 2/17 anonim ***** válasza:
29%
Őt még lehet hogy meggyalázták az orisz katonák. Arra meg nem biztos hogy szívesen emlékszik.
2020. dec. 15. 16:55
 3/17 anonim ***** válasza:
87%
Próbálj meg elöször beszélgetni vele ezekröl az idökröl, a reakciójából látni fogod, hogy neki pozitív vagy negatív, és aszerint tudsz összeállítani egy albumot, ha szivesen emlékezik vissza.
2020. dec. 15. 17:02
 4/17 A kérdező kommentje:
Azt nem írtam, hogy egy távoli országban nőtt fel. A(z eddigi) képek kizárólag azt a szülővárost idézik.
2020. dec. 15. 17:04
 5/17 anonim ***** válasza:
88%
Az én nagyszüleim szívesen beszélnek ilyesmiről. Szerintem a fényképalbum is tetszene nekik, főleg, ha rólunk készült képek is vannak benne. Akár ilyen régen és most összeállítás, ahol a "most" képen az unokák vannak azokon a helyeken. És persze úgy, hogy ne csak megkapja az albumot, hanem legyetek vele, míg végignézi és hallgassátok meg a történeteit. Ha más nem, akkor videóhívásban.
2020. dec. 15. 17:06
 6/17 anonim ***** válasza:
91%
Bizonyára különbözőek az emberek. Én még csak a 76.-ban járok, de előre akarok nézni, terveim vannak. Ami történt megtörtént, azon már nem lehet változtatni, a sikertelenen kár elmerengeni, de a sikeres sem arra való, hogy elmerengjünk rajta, hanem hogy erőt adjon a jövő folytatásához.
2020. dec. 15. 17:12
 7/17 anonim ***** válasza:
34%
Tudod, 2 es b@lf@szkám nekem, és a feleségemnek a nagyszülei is átélték a "felszabadítást, de egyikőjük sem említett semmiféle, oroszok által történt meggyalázást. Ez is éppolyan kamu duma volt, mint amit mostanában eregetnek a baloldal képviselői. Nehogy béke legyen, mert az nekik nem jó...
2020. dec. 15. 17:14
 8/17 anonim ***** válasza:
58%

7-es.

Egy tájékozatlan bunkó vagy!

Olvass utána, mielőtt hülyeségeket kezdesz beszélni.

2020. dec. 15. 17:27
 9/17 anonim ***** válasza:
73%
Az én anyám(aki már nincs)az életben sohasem mesélt se a gyerekkoráról sem a multjáról.Kiváncsiskodásból kérdeztem tõle,hogy meséljen milyen volt a gyermekkora, bármi másról.Azt mondta,hogy én ne kutakodjak a multban.
2020. dec. 15. 17:35
 10/17 anonim ***** válasza:
80%
Kérdező, szerintem egy ikertestvér elvesztése még nagyobb fájdalom, hisz nagyon együtt kezdtek. De mégis úgy gondolom, hogy szívesen mesél a régmúltról - ha néha-néha sírdogál is-, ez egy feldolgozási folyamat is lenne, nektek meg érték a család történetéről. Tehát inkább beszélgessetek, és ha elakad, akkor közben a fényképet nézegessétek is - és utána rendezd albumba. A beszélgetés és a meghallgatása a nagyobb ajándék számára.
2020. dec. 15. 17:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!