Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Vérszívó, nárcisztikus nagymam...

Vérszívó, nárcisztikus nagymama, hogyan kezeljem?

Figyelt kérdés
Van egy nagymamám. Van két idióta fia, azok feleségül vettek két hozzájuk illő nőt. Mivel emiatt eléggé elégedetlen voltam az otthoni helyzettel, hajlamos voltam minden szabadidőmet a nagymamánál tölteni, és együtt szidtuk a menyét. A fia az persze tökéletes volt, csak a gonosz meny elrontotta, elnyomja stb. Engem akkoriban nem nagyon kellett győzködni észérvekkel, mindent baromságát elfogadtam, mert jó volt nála a kaja, és nem engem piszkált, mint a szüleim. Azóta már felnőttem, és rájöttem, hogy nagymamám egyszerűen csak irigy minden 30 év körüli nőre a közelében, csak ő a szép, és jó, az unokái is csak arra kellettek neki, hogy mutogathasson anyukámra, hogy ő milyen sz*r anya. Anyukám már megöregedett, így most rajtam köszürüli a nyelvét, rám irigykedik. Tömören ennyit a helyzetről. A kérdés az lenne, hogy most hogy szakítsam meg vele a kapcsolatot? Ő most abban a tudatban él, hogy én vagyok a hozzá egyik legközelebb álló rokona, de én meg rájöttem, hogy béna voltam, hogy nála dekkoltam annak idején, és asszisztáltam a gonoszkodásaihoz, ahelyett, hogy a saját életemet éltem volna. De már elegem van, hogy mindenhez van valami lekicsinylő, gonosz megjegyzése.
2020. júl. 30. 17:42
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
És mit mondott?
2020. aug. 2. 00:29
 12/18 A kérdező kommentje:
Hogy hát neki ilyet még soha senki se mondott, még hogy ő rosszindulatú (persze, a többiek inkább lelépnek és nem mondják meg neki, miért), és még engem nézett hülyének, semmit se ismert el, amit mondtam. Azóta ha személyesen vagyunk ott a párommal, valamennyire visszafogja magát, már amennyire tőle telik, csak telefonban négyszemközt osztja az észt, meg szurkapiszkálódik. Nem tudom mit gondol, hogy nem fogom elmondani a páromnak, és ő nem fog nekem hinni.
2020. aug. 2. 00:42
 13/18 anonim ***** válasza:
67%
Sajnálom őt is meg téged is mert szerintem szeretitek egymást csak kommunikaciós zavar van köztetek. De tudom milyen mikor nem fogja fel a masik fél mit csinál. :( Ha megmondod neki hogy ha tovább folytatja elkerülöd? Hátha megijed és változtat.
2020. aug. 2. 00:48
 14/18 A kérdező kommentje:

Nem arra lenne igényem, hogy fojtsa magába a gonoszságát. Felnőttem érzelmileg és nem tűröm tovább a lehúzó emberek társaságát Főzni már én is tudok :D

Csak az a kérdés, hogy csináljam a lepattintást.

2020. aug. 2. 01:04
 15/18 anonim ***** válasza:
39%
Na mondd neki hogy jo volt egyutt askalodni meg anyazni de igy mar nem buli hogy visszanyalt a fagyi inkabb fozocskezel otthon a pasidnak, meg wifid is van akar a tököd odamenni,remeled megerti.. de azert a karacsonyi menut ne hagyd ki!
2020. aug. 3. 00:30
 16/18 anonim ***** válasza:
19%
Én örülnék, ha élne még a nagymamám...Régen engem is sokminden zavart benne, voltak dolgai, de minket nagyon szeretett tesómmal és mi is őt. Mindig a kedvencünket főzte, tanult velünk, várt haza minket suliból... Persze mindig mentek a viták köztünk is. De mit nem adnék, ha újra vitázhatnánk😪 ezt csak azért írtam, hogy becsüld meg hogy él még a nagymamád és szeret ♥
2020. aug. 24. 23:28
 17/18 A kérdező kommentje:
A vérszívás nem éppen a szeretet jele. Ez kb. olyan érzés, mintha minden egyes alkalommal, mikor próbálnál vele értelmes szót váltani, tulajdonképpen pofán vágna...
2020. szept. 15. 23:14
 18/18 anonim válasza:

Nárcisztikus személyiségzavarban szenved, a kérdés kiírója pedig az áldozata.

Csak hogy minden okoskodó kommentelő, vagy bele nem gondoló, vagy hozzá nem értő ember értse. Egy nárci nő / férfi célja mindig az hogy valakinek átlépje az érzelmi határait , őt ez tölti fel. Általában tettlegesség kevesebbszer történik, hiszen rafkós és tudja hogy csak tettlegességnél száll be a buliba a rendőrség.

A másik dolog hogy eltanulja a normális EQ-jú, asszertív emberek viselkedését, szavait, és ezeket szépen kimutatja az unokának / gyereknek / barátnőnek / barátnak, ők normális szeretetként fogják fel, aztán a nárcisztikus miután elhitette után "belevály" az áldozatba (pl együtt szidnak valakit, aztán a nárci azt a vlakit is elkezdi kibeszélni aki korábban a pártfogója volt). Ezt nevezik úgy, hogy egyrészt árulás, másrészt megjátszott szavakkal manipuláció.

És hogy mit lehet tenni? Ezek az emberek abból nyerik energiájukat hogy másokat leszívjanak, nem szabad ezt meg adni nekik! Ne legyünk a közelükben, ha egy háztartásban vagyunk, akkor is menjünk át egy másik szobába! Szűkítsük le a kontaktot és tereljük másra a figyelmünket. Fölösleges azon gondolkozni, mivel vághatnánk vissza egy kemény beszólásra, mert mi nem olyanok vagyunk mint ő, neki a taktikája soha az értelmes, egyenrangú vita partnerre fókuszál, hanem a nyerő-vesztes stratégiára. Így amint lehet költözzünk el mellőle.

Vannak tök jó szerepek, amiket a társadalom a szeretetteljes szavakkal ruházott fel. Például a nagymama szerep is ilyen. A nárci tudja, hogy egy nagyit úgyse gyanúsítanának hisz már öreg, nő, és hogy adott kaját, de valóban csak ennyiről szólna a gondoskodás, a szeretet? Hogy "adtam kaját és fedélt a fejed fölé? Nem. Ez alapszükséglete az emhernek! Ez a túléléshez, semmint az érzelmi biztonsághoz jó csupán.

Az érzelmi biztonság úgy gondolom senki számára NEM azt jelenti (de minimum furán rosszul érzed magad) mikor a nagyid / anyád / apád / barátod kibeszél a hátad mögött, arra buzdít / hangol hogy gyűlölködve beszélj arról, aki csak őt zavarja, nem téged! Csak annyi ideig áll ki melletted, amíg nem talál valami sokkal kedvezőbbet akár az emberi kapcsolatokban, akár kibeszélés tárgyában. Magyarán csupán a reakciód kell neki, nem te, mint önmagad. A szeretete is a reakcióidra épül. Ha nem azt szeretnéd amit ő mond, mert mondjuk fáradt vagy, dolgoztál egész nap, próbáltál kedves lenni, de ennek ellenére is visszaél a hatalmával - olyankor megbüntet.

Tömören ebben a konfliktusban a nagyival egy folyamatos nyertes-vesztes stratégia fog fennmaradni, ahol mindig a nagyi marad felül, amíg megadod neki a bizalmad.

2022. jún. 3. 14:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!