Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Beszéljek a haldokló dédimamám...

Beszéljek a haldokló dédimamámmal?

Figyelt kérdés

A dédimamám nemrég esett át a 2. combnyaktörésén 85 éves korára. Most már járni sem tud, csak fekszik. Telefonon szokott vele anyukám beszélni.(Idôsek otthonában él és karantén van.) Mikor beszél szinte nem értjük amit mond és ô sem érti amit anyukám mond és közben sír is. Nagyon ramatyul van:(

Beszéljek vele én is telefonon? Nagy dilemmában vagyok.

Ma hallottam elôször mikor anyukámmal beszéltek és majd megszakadt a szívem és egész nap rajta járt az eszem, hogy hogy lehet így szenvedni. Ha felhívom valószínû fel sem fogja. Ha felhívnám ezentúl rendszerességgel akkor meg én érezném magam szarul mert tudom mennyire rossz neki és már a hangját hallani borzasztó. Anyukám azt mondja ne hívjam fel. Nagyon sajnálom ôt mert a járvány elött rendszeresen látogattuk és nagyon szeretem.

Köszi a válaszokat!

2020. máj. 8. 23:27
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
45%
Imádkozzál érte!
2020. máj. 8. 23:37
 2/11 anonim ***** válasza:
91%
Ha elotte jo volt a kapcsolatotok, akkor beszelj vele. Ha nem teszed, kesobb lehet megbannad.
2020. máj. 8. 23:37
 3/11 anonim ***** válasza:
95%

"mert tudom mennyire rossz neki"

Épp ezért. Egyáltalán nem biztos, hogy nem fogja fel, ha beszélsz hozzá, és biztos ő is szeret téged, jól esne neki hallani a hangod. És lehet később megbánnád, ha nem hívod fel.

Én mindenképp megpróbálnám.

2020. máj. 8. 23:51
 4/11 anonim ***** válasza:
94%

Beszélj vele. Később bánni fogod, ha nem teszed.

Tapasztalatból írok, mi a Nagyimat egy éven át gondoztuk otthon (alzheimer...) az utolsó napjai leírhatatlanok voltak, azt hittem beleőrülök a tehetetlenségbe és fájdalomba, de mindvégig mellette voltunk Édesanyámmal egészen az utolsó pillanatig. Rettentően fájt, tényleg szavak nincsenek rá,de sokkal erősebb lettem általa és nem gyötör bűntudat, mert úgy ment el, ahogy szeretett volna, végig kísérve az úton..

És ez most lehet, hogy bunkónak fog tűnni, de azzal, ha nem beszélsz vele és kvázi homokba dugod a fejed, csupán magadat véded, neki pedig-még ha egy szót sem ért a telefonon keresztül-, biztosan sokat segítene, ha érezné, hogy törődsz vele.

Ja, és még végezetül "Ha felhívom valószínû fel sem fogja"- de, felfogja. Ahogy írtam, az én Nagyim Alzheimer-kóros volt, az utolsó hónapokban már nem ismert fel, az utolsó hetekben már beszélni sem tudott, mindent elfelejtett..De amikor beszéltem Hozzá és simogattam az arcát, a szemeiben minden benne volt...

Kitartást és erőt!

24N

2020. máj. 8. 23:56
 5/11 anonim ***** válasza:
31%
Nekem soha nem volt fontosabb a haldokló szerettemnél. A saját lelki világom sem.
2020. máj. 9. 00:43
 6/11 anonim ***** válasza:
87%

Szerinte felfogja ,nyugodtan beszélj hozzá egy pár szót.

Lehet,hogy pont azon töri a fejét ,hogy miért nem hallja már a hangodat.

Olyan aranyosak ezek a kis öregek,a végén olyanok mint a kisgyerekek.

Beszélj hozzá nem muszáj sokat. Egy pár szó is elég.

2020. máj. 9. 00:53
 7/11 anonim ***** válasza:
62%

Nem tudom elképzelni, hogy ne örülne neked. Sír, mert fájdalmai vannak és nem láthat titeket. Ne vedd el tőle ezt is, nyilván nagyon szeret. Akárhogy reagál (felfogja v. nem, próbálkozni kell).

Egyébként biztos van e-mail küldési lehetőség is, amit aztán odaadnak neki/felolvassák, mikor jobban van; talán a videó hívást is meg tudják oldani. Ha fontos neked, próbálkoznod kell akár több fronton is kapcsolatot teremteni vele.

És mikor beszélsz vele, fogalmazz egyszerűen, ne bonyolítsd: pl. "Szia mama, felhívtalak, mert nagyon szeretlek!..."

2020. máj. 9. 00:57
 8/11 anonim ***** válasza:
77%
Beszélj vele.. Papám hasonlóan volt, azt hittem, nem fogja már fel, mi van, de ahogy beleszóltam a telefonba, hallottam, ahogy tisztul a hangja, megpróbált beszélni.. Első unoka vagyok, egyetlen lány, imádtuk egymást. A szívem megszakadt minden alkalommal, de beszéltem vele, talán valahol reméltem hogy ha megígéri nekem hogy eszik valamit, akkor jobban lesz és meggyógyul... Lehet dédid nem mindenki hangját ismeri fel, de a tiedet mondjuk pont igen. Lehet, hogy tisztább pillanataiban “keres”, felismeri, hogy nem vagy képben, pedig eddig voltál. Szerintem beszélj vele, különben örökre ott fog benned suttogni a “mi lett volna ha”
2020. máj. 9. 01:31
 9/11 Bellatrix:3 ***** válasza:
100%
Tényleg beszélj vele. Tudom ilyenkor nem könnyű és a szülők ettől óvni szereznének ettől de ezt előbb vagy utóbb megtapasztalja az ember. Én is beszéltem sőt annó meg is látogattam a haldokló nagypapámat bár nem voltam vele jó viszonyba de jó érzés volt még utoljára látni. Felfogja hidd el, tudni fogja, hogy veled beszél sajnos ez szomorú dolog de ez is az élet része.
2020. máj. 9. 01:46
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Figyu én nem vagyok egy lelkizős tipus, de ha nem is teljesen tiszta már a dédi tudata, akkor is átmegy valami pozitív rezgés, energia a hangodból a telefonon át.

Beszélj vele!

2020. máj. 9. 11:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!