Egyedül élő, idős szeretteitek hogyan viselik a bezártságot/elszeparáltságot? Nincs olyan érzésetek, hogy a vírus mellett ez is halálos lesz rájuk nézve?
1 akit le teremtetél idős hozzászolott csak realista le írta ,hogy mi történt nagyidal ha most be menne hozzá mindenki.
2 te magad írod le hogy nagyon már szellemileg,és testileg sincs jó formában ,így rá ez vírus nagyon veszélyes .
3 nyugdíjasok jó része a saját lakásába lakik és eltudja látni magát,tv néz ha tud netezik ha van kertje ott tud kertészkedni így nem magányos nem unatkozik.
4 a Pesti úti idősek otthona lakói nem ilyen szerencsések mind kórházba került sajnos ,mert valahogy be került a vírus és le tarolt mindenkit.
5 hivjátok minden nap fel nagymamát mindenki attól talán megnyugszik ,gondolom már nem fogná fel hogyha elmagyaráznátok neki miért nem mehetek be hozzá.
A párom édesanyja is idősotthonban van, de ott kimehetnek a kertbe sétálni, tornázhatnak, mozoghatnak. Nem csoportosulhatnak, az igaz, figyelnek is rájuk, nincs közös beszélgetés, közös kártyaparti, egyebek, de nincsenek ennyire elhagyatva.
A folyosón sem sétálhat egy kicsit? Persze, pokoli nehéz ez a helyzet, de még is mit tudnátok tenni?
"te vagy az, aki lepasszolta a nagyit egy olyan inézménybe, ahol se sétáltatás nincs, se semmi, és még üvöltözik is vele a személyzet..."
Most itt komolyan mindenki nehéz felfogású?
1. Ő maga ment be 15 évvel ezelőtt, saját döntéséből, abszolút szellemi épségében, egy LUXUS otthonba
2. Az otthon időközben romlott, ez tény, de ilyen problémák sosem voltak
3. SOHA előtte nem voltak bezárva, nem üvöltöztek velük, mi sem tudjuk ezt hova tenni, ezért is kérdeztem, hogy ez tényleg indokolt-e? (Már az ilyen szintű szeparáció)
4. A mama kb. egy évvel ezelőtt még egészségesebb volt, mint bármelyikünk, egyébként most vizsgálgatták a hirtelen mozgás romlás miatt, és a vérképét minden 20 éves megirigyelheti. Fogalmuk sincs az orvosoknak se, miért romlott le az állapota kvázi egyik napról a másikra. Eddig egy energetikus, szellemileg is fiatalos nő volt, aki imádott ott lakni
5. Az az ellátás, amire most sajnos már szorul, itt nálunk nem biztosítható, ha belegebedünk, akkor se. De nem is akar ide jönni, mert innen nemcsak vírus alatt, de soha nem tudni kijárni, de még az emeletre se tudna feljönni. Egy még kisebb részre lenne zárva, mert a lépcsőkkel nem tud mit kezdeni.
Szóval inkább tartsd magadban az okosságaidat.
30-as: nem állami intézmény, most épp egy egyház vette át, előtte totál magán volt. De ettől függetlenül lehet, hogy tényleg lehetne azért hatóságoknál érdeklődni, hogy ez a takarítás-dolog normális-e így.
Próbálunk minél többet telefonálni. Jó ötlet, majd megkeresünk néhány vidéki rokont, akit évek óta nem látott, hátha felhívják ők is. Igazából jelenleg két gyereke, négy unokája, azok párjai és összesen 6 dédunokája hívja (bár a pici még elég fiatal, de azért magyaráz a telefonba ő is).
Szerintem az igazi baja amúgy saját magával van, mármint a hirtelen jött bajaival. Eddig még a piacra is lejárt, udvaron volt folyton, átjártak egymáshoz... És most egy dolog, hogy ezt megtiltották, de ennek nagy részére hirtelen nem is képes már. Szerintem ez az igazi baja. Sosem volt ő ilyen házsártos sem, sőt, igazi aranyos néni volt, akinek senkinek nem akart útban lenni, vagy gondot okozni.
De megértem, hogy kiborul attól, hogy ennyire nem tud mozogni, ráadásul fáj is mindene. :(
"A folyosón sem sétálhat egy kicsit? Persze, pokoli nehéz ez a helyzet, de még is mit tudnátok tenni?"
Nem, képzeld. Ki se nyithatják az ajtót, kivéve, amikor az ételt adják be nekik. Ez fura nekem, mert mindenki azt írja itt, hogy azért udvarra lemehetnek. :s
Szerintem egymásra nem lehetnek veszélyesek. Azt megértem, hogy pl. két hétre így elzárták őket, mert az még a lappangási idő lehet valakinél, de így, egy hónap után, aki már semerre nem járt, és senkivel nem érintkezett, nem tudom, hogyan kaphatna el bármit.
Ha meg ápolók viszik be a betegséget, akkor ők fogják elterjeszteni, hiszen ők mindenkivel érintkeznek. Akkor semmit sem használ, hogy amúgy szobafogságra vannak ítélve. Én csak ezt nem értem, minden más (nem mehet látogató, stb.) világos és egyet is értek.
Hívd fel azt az otthont, kérdezd meg a vezetőt, hogy miért nem hagyhatják el a szobájukat, stb.
Még az is lehet, hogy nincs így, csak a nagyid valamiért, nem rosszindulatból, de ezt mondta.
Én nagymamám 84 éves, és szellemileg még meglepően ép, csak testileg van rottyon. Rajtam kívül senkivel nem igazán ért szót már, gyerekei mindig csak ordibálnak vele, hogy törődjön magával, stb, de nem igazán foglalkoznak vele.
Már a vírus előtt is tudtam, hogy ő rosszul van már évek óta és egyre rosszabb. Ő mondta, hogy tudja, hogy neki már nincs sok hátra, sokat élt, szép is volt, de lassan vége. Ő nem akar már ezzel foglalkozni, ő velünk akar lenni, nekünk akar jót, őt más nem teszi már boldoggá. Én rendszeresen elmentem hozzá "ebédért" korábban meg apró dolgokért, mert akkor meséltem neki valamit és imádta.
Most a vírus miatt mondta, hogy őt ez nem érdekli, miben hal meg végül, mert már amúgy sem fog sokáig élni, de kérte, hogy ne hagyjam egyedül. Úgyhogy én maszkban, gumikesztyűben vittem neki dolgokat a boltból, leültem a bejárattól két méterre és kiabálva meséltem neki mindig valamit, amit eddig is. Cserébe ő nem megy sehova.
Igen tudom, lehet emiatt meg fog halni, szüleim is lehordtak érte. (bár az előírásokat betartottuk és én étel vásárláson kívül sehova nem megyek) De azért azt is érteni kéne, főleg szellemileg ép öregeknél, hogy ezt ők is tudják, és ha választanod kell, hogy hogy halsz meg, az biztos, hogy nem több hónapnyi magányos tespedés után a lakásban egyedül lenne. Akkor inkább még egyszer utoljára lássák a családot. És hidd el, hogy ezeknek az öregeknek az se számít, ha a rokon fertőzi le őket.
A nagymamadat nem tudod az ablakon keresztül látogatni? Tehát elmesz a helyre, de nem mész be, csak az ablakon beintegetsz neki? Esetleg felhívod és akkor beszéltek, de mégse érintkeztek.
Az ablakos dolog nem működik, mert az ablaka a belső udvarra néz, ahova már nem engednek be. :(
A nagynéném felhívta az otthont, megerősítették, hogy totál karantén, mindenki a szobájában. :(
A telefon működik, most is beszéltünk, ma kicsit jobb kedve van, de mondja, hogy megőrül a magánytól. Ahogy mondod, Előző, ő is azt mondja, hogy úgyis meg fog már halni, nem is érdekli, csak ne kelljen elzárva lennie. :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!