Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Nagyszülő segítség? Nálatok...

Nagyszülő segítség? Nálatok hogy van, mi lenne a normális?

Figyelt kérdés

A gyerekek 6 és 7 évesek. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert aktívak, egészségesek a nagyszülők és közel is laknak.

Egyik nagymama 68 éves özvegy, nyugdíjas sok szabadidővel amit kirándulással, nyaralóval való ténykedéssel, melegvizes fürdéssel tölt. A nyaraló tőlünk 1 órára van, itt tavasztől őszig tartózkodik ami saját döntés, lakása tőlünk 15 perc autóútra van, ha itthon van is kb. heti 2x beszélünk telefonon.

Másik nagyszülők 68 évesek, nyugdíjasok, de aktívan napi szinten még dolgoznak, amikor szabadidejük engedi hosszú külföldi utakra mennek, tőlünk 2 perc autóútra laknak, heti 2-3x beszélünk, érdeklődnek telefonon.

Mindkét oldali nagyszülővel kb. havonta 1, max. 2 alkalommal találkozunk, mert nagyon elfoglaltak, ill. annak állitják be.

Mindegyikkel jó a kapcsolatunk, de már elég kényelmetlen hogy ha elhívjuk hozzánk hogy legalább a gyerekek lássák őket inkább velünk beszélgetnek, a gyerekek zavaró-hangos "tényező"... Engem az zavar, hogy a gyerekek gyakrabban kérdezik hogy mikor találkoznak már velük és nem akarom sem hitegetni őket, sem a keserű igazságot érzékeltetni... hogy ...elfáradtak? nem akarják őket látni? sok egyéb más dolguk van?.. nálatok hogy van ez? Magatokban hogy élitek ezt meg?

2019. nov. 3. 08:47
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
78%

Kérdező, szerintem rendben van így, ahogy nálatok van. Szerintem ez egy teljesen korrekt kapcsolattartás nagyszülő és unokák között.

Van, ahol máshol van, és teljesen belefolynak egymás életébe. A gyerekeknek az lesz a normális amúgy, amit megszoknak.

Unoka itt altatás pl. nálunk sincs. Igaz, nálunk nekem nem az unokáim, csak a férjemnek, és a lányának nem is tetszik a "távolságtartásom", de ez van. Annyit vállal be egy nagyszülő, amennyit szeretne. Van, ahol belefér a napi szintű segítség, van, ahol teljesen természetes, hogy fejre állítják a házat a kicsik, és van, ahol nem. Nem tudod rájuk erőltetni. Hidd el, a gyerekeknek így is tökéletes. (Nektek pedig időnként fizetett segítséget kell alkalmazni).

2019. nov. 3. 10:43
 12/19 anonim ***** válasza:
93%
Ahányféle ember, annyiféle nagyszülő létezik. Értem, hogy Te olyan nagyszülőkre vágysz, akik gondoskodók, segítő típusúak és pl az unokákkal közös programokat szerveznek, szívesen, maguktól vigyáznak rájuk, de ők nyilvánvalóan nem ilyenek. Azért abba is gondolj bele, vannak jó páran olyan idősek is, akik elvárják, hogy a fiatalabbak gondoskodjanak róluk, a fiatalabbak járjanak segíteni és nem fordítva. Te inkább örülj annak, hogy ennyire jó karban vannak a szüleitek, szép életet élnek és nem szorulnak semmilyen tekintetben a Ti segítségetekre, azon pedig felesleges keseregned, miért nem igénylik az unokákkal a közös időtöltést. Nincs olyan, hogy "normális". Az is normális, ha egy ember idős korában kirándulni jár és fürdőkben tölti az idejét és az is, aki inkább otthon ülő és az unokákkal szeret foglalkozni.
2019. nov. 3. 11:23
 13/19 anonim ***** válasza:
58%

Az egyik nagyszüleim foglalkoztak velem, mondjuk a nagymamám többet, mint a nagypapám. (Még jóval a születésem előtt elváltak, szóval mindig külön-külön találkoztam velük.) A nagypapámhoz kisebb koromban többször is átmentünk, ott ebédeltünk, utána beszélgettünk, mesét néztem, és néha ő is átjött hozzánk. Párszor jött értem a suliba, ha meg anya nem ért rá vigyázott rám. De ő már nem él sajnos.

A nagymamám amíg kisebb voltam többször is átjött hozzánk, mostanában viszont már nem, mert mindkét térdét műtötték, nehezen jön fel hozzánk a harmadikra. De szinte minden nap ír vagy hív, és néha én át szoktam menni hozzá. Ezen kívül nyári szünetben több hetet is nála töltök, nagyon szeretek ott lenni.

A másik "nagyszüleimet" viszont nem ismerem, azt sem tudom biztosra, hogy élnek-e. Egyszer mintha valaki azt mondta volna a családból, hogy apám apja nem él, de konkrétan ezt sem tudom róla biztosan. Az anyja meg él, de soha nem találkoztam vele, azt sem tudom, hogy tud-e rólam egyeltalán. De őszintén szólva már nem is érdekel, nem szeretnék találkozni vele, nem is tartom a nagymamámnak.

2019. nov. 4. 20:29
 14/19 anonim ***** válasza:
40%
Szeretem ezeket a 'magadnak szülted típusú válaszokat'... Mert minden anya és család folyton segítség nélkül csinált mindent végig az életben. Észrevettem hogy sokszor azok háborognak a legtöbbet és akarnak a legkevesebbet segíteni a fiataloknak, akik aztán sok segítséget kaptak a saját szüleiktől. A másik pedig attól, hogy még egy nagyszülő havi 2-3 alkalommal pár órát együtt van az unokákkal nem lesz sem baby sitter sem cseléd. Miért kell mindig szélsőségekbe esni?! Igen is normális lenne néha egy ilyen mértékű segítség mert lehet a szülőknek is szükségük lenne feltöltődésre és arra hogy kicsit együtt legyenek. De az ilyen nagyszülők meg is érdemlik később mikor majd leépülnek hogy a gyerekeik is rávágják az ajtót. És mielőtt bárki azzal jönne hogy mert anno felnevelte őket az a szülő,k bocs de nem a gyerek kérte az életet!!!!
2019. nov. 9. 21:41
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
Pedig bizony magadnak szülöd, utolsó. A naygszulo segíthet, ha akar, de ezt nem kell se elvárni, se a végletekig kihasználni. Márpedig ma a többség fel van háborodva, ha a nagymama épp színházba menne a barátnőivel ahelyett hogy az unokát pesztrálna, mert a szülei épp kettesben akarnak maradni.
2019. nov. 10. 07:46
 16/19 anonim ***** válasza:
40%
Utolsó válaszadó: sajnálom hogy nem tudsz szöveget értelmezni. A havi pár alkalom 2-3, nem a mindennapi segítséget foglalja magába. Nekem a barátnőim nagy része sajnos arra panaszkodik, amit a mostani kérdező sérelmez. A mostani nagyszülőkből több az olyan akit még havi pár alkalommal sem érdekel az unoka, nagy tisztelet a kivételnek. Ez van.
2019. nov. 10. 08:07
 17/19 anonim ***** válasza:
58%
Azzal hogy valaki időt tölt az unokájával valakinek kifejezetten terápia! Nekünk szerencsénk van hozzánk jönnek szívesen maguktól is és mikor kérjük is és nekik nem teher, hanem boldogság. :)
2019. nov. 10. 08:09
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

16!

De, igen jól tudok szöveget értelmezni. Neked is megy esetleg?

Ne hasonlítsuk amúgy össze a 40 évvel ezelőtti nagyszülőket a maiakkal. Értelmetlen. Más világban éltek. Pont enyni értelme van, ming a mai tiniket az akkoriakhoz, vagy a 200 évvel ezelőttiekhez hasonlítani. A világ változik és vele együtt az emberek. A mai nagyszülők masok. Az én nagyanyám anno a teljes naygcsaladot vendégül látta vasárnaponként pörkölttel, rántott hússal, 3 fele süteménnyel, stb. De neki nem kellett azon aggódnia, higy elég lesz e a nyugdíj, meg nem volt tvje és a szociális élete a család és a szomszedasszoyn volt. Az én anyám nem lát mindenkit vendégül, aggódik, hogy jól be tudja e osztani a nyugdíjat, imádja a szappanoperakat és kiterjedt baráti köre van. Mire én leszek nagymama, az én életem is változni fog és kb biztos, hogy nem akarom majd minden percemet az unokámmal tölteni. Semmi baj nincs ezzel. Örülni kell annak, ami van.

2019. nov. 10. 08:16
 19/19 anonim ***** válasza:
58%
Pont azért írtam hogy a mai fiatalnak a ritkább is elég lenne hébe hóba. Ma már kevesebb az igény arra amit írsz az egész család heti egyszeri ebédmeghívására. Max arra lenne szükség ha valakinek túlórázni kell vagy továbbképzés esetleg ritkán egy közös kikapcsolódás a párjával akkor kicsit lehetne a nagyszülőkre számítani. Más nagymamának is megvolt anno is az élete csak a hozzáállás volt talán más. De hangsúlyozom most is vannak olyan nagymamák és nagypapák akik igény esetén nyitottak.
2019. nov. 10. 09:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!