Hogy kaphatnám meg az örökségem?
Az alapszitu egy kicsit bonyolult. Valószínűleg perre viszem az ügyet, de előtte szeretnék pár véleményt kérni, érdemes-e.
Apám meghalt múlt héten, örökölt egy negyed házrésznyi vagyont korábban az ő szüleitől. 4en vannak testvérek, innen a negyedrész.
Amit tudni kell h apám évekig kórházban volt a halála előtt, ezt az időszakot korlátozott cselekvőképesen vagy teljesen képtelenül töltötte. Erről nincs bírósági végzés, de nyilván az állapotából adódóan nem tudott döntést hozni (nem tudta milyen évet írunk, alapvető döntéseket nem tudott meghozni, magát ellátni sem tudta volna). Sokszor került olyan állapotba, hogy magáról sem tudott.
Az egyik ilyen alkalommal a testvérei bementek a kórházba és aláíratták vele, hogy lemond a teljes részéről (ezáltal az én örökségemről). Vagy fogták a kezét, vagy hamisították az aláírását, vagy kényszerítették..ezt sajnos nem tudom mert csak a kórházi dolgozók mondták hogy láttak valamit.
Bizonyítani nem tudom. Apa később nem emlékezett rá mit írattak vele alá, csak hogy egy papírt.
Kérdésem, érdemes-e családjogi pert kezdeményezni a bizonyítékok illetve a cselekvőképtelenség megállapításának hiányában? Illetve a hosszan tartó kórházi ellátás önmagában jelenti-e, hogy az illető cselekvőképtelen?
Ha hamisították az aláírását, talán az írásszakértő bevonása járható út, ha saját maga írta alá, akkor a csökkent tudatállapotot hogyan lehetne bizonyítani?
Utolsó!
Valóban. De itt nincs ki járjon. A kérdező nem tudja bizonyítani, hogy csaltak. Max a hamisítást lehetne, ha egyáltalán az volt, de ezh korántsem biztos. Addig, amíg valaki nincs cselekvőképességét közéről gondnokság alá vonva bizony tökmindegy milyen az állapota, a döntésé jogerős. Aláírta, hogy lemond, akkor lemondott.
Számítottam rá, hogy lesznek rosszalló kommentek. Ha valaki itt éli ki magát, nyugodtan. Ez egy anonim oldal :)
Kattogok én elég sok mindenen..de most ami az enyém, azt miért kéne veszni hagynom? Pontosan ezért tettem fel a kérdést nálam hozzám értőbbek felé, hogy érdemes-e.
Először is nézd meg a tulajdoni lapot, ingyen online lekérdezhető ügyfélkapu hozzáféréssel:
Ha apád cselekvőképességének korlátozását bíróság nem mondta ki, akkor simán oda is ajándékozhatta testvéreinek a tulajdonrészét. Ez esetben a hagyatéki leltárában nem is fog szerepelni már. Viszont ez csak ügyvéd közreműködésével történhetett. Bent van a pakliban az is, hogy ügyvéd is bement kórházba, vagy előre aláírta (ami nem bizonyítható, ha nincs a kórháznak beléptető rendszere, általában nincs).
Amit kórházban aláírhatott az két tanú előtt aláírt magánvégrendelet, ez más is írásba foglalhatja. Ez formai hibák miatt lehet érvénytelen. Akkor is megtámadható, ha nem rendelkezik a köteles részedről vagy arról, hogy az örökségből kitagadott.
Ptk. 7:17. § [Az írásbeli magánvégrendelet alaki érvényességi feltételei]
(1) Az írásbeli magánvégrendelet alaki szempontból érvényes, ha készítésének ideje az okiratból kitűnik, továbbá ha a végrendelkező azt
a) sajátkezűleg írt végrendelet esetén elejétől végéig maga írja és aláírja;
b) más által írt végrendelet esetén két tanú együttes jelenlétében aláírja, vagy ha azt már aláírta, az aláírást két tanú előtt, azok együttes jelenlétében a magáénak ismeri el, és a végrendeletet mindkét esetben a tanúk is - e minőségük feltüntetésével - aláírják; vagy
c) a sajátkezűleg írt vagy más által írt végrendeletet aláírja, és akár nyílt, akár zárt iratként a közjegyzőnél - végrendeletként feltüntetve - személyesen letétbe helyezi.
(2) A több különálló lapból álló sajátkezűleg írt írásbeli magánvégrendelet akkor érvényes, ha minden lapját folyamatos sorszámozással látták el.
(3) A több különálló lapból álló más által írt írásbeli magánvégrendelet akkor érvényes, ha minden lapját folyamatos sorszámozással látták el, továbbá ha minden lapját a végrendelkező és mindkét tanú aláírta.
"csökkent tudatállapotról visszamenőleg igazolást valószínűleg képtelenség szerezni"
Ilyen nincs, de ha lenne se menne vele semmire. Amíg valaki nincs gondnokság alatt,addig bármit aláirhat es az bizony jogerős lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!