EUTANÁZIA! Elfogadhatónak tartjátok vagy nem? Eszembe jutott egy film. Ti mit tennétek?
Adott egy fiatal házaspár, a fiú motorbalesetet szenved, kómába esik...a nő várja, hogy felébredjen. Eltelik 3-4 év még mindig várja, habár 80%, hogy sose fog felébredni a srác. Közben megtetszik neki egy másik fiú, de nem tud elszakadni.
A filmtől függetlenül:
Ti mit tennétek ilyen helyzetben? Elítélítek-e, vagy megengedhetőnek tartjátok-e? Milyen helyzetben? Indoklást is kérek, nemet és kort!
Kerüljétek a káromkodást, normális válaszokat várok.
Elfogadhatónak tartom, ha független orvosszakértő mond egyértelmű pszichológiai véleményt arról a betegről, aki az eutanáziát kéri (fontos, önmagára kéri). Sem családtag, sem más NEM dönthet ilyenben másról akkor sem, ha az alany soha többet nem tér tudatára.
A fenti, filmbeli példát tekintve egy borzasztó lépést kell megtennie a lánynak: lemond a fiúról a fiú családjának a "javára". Konkrétan szakít, ill. elválik a fiútól annak "távollétében". Elköltözik más városba, etc. etc.
De arról senki nem dönthet, hogy az esetleges felébredés utáni élettől megfosszon bárkit, pláne nem az előző feleség csak azért, hogy önigazolást szerezzen, és a fiú halálával megszabaduljon a tehertől, hogy elhagyta.
Én is hasonlóan vélekedek mint Ti.
Csak belegondoltam, hogy milyen borzasztó lehet kimondani, hogy akkor kapcsolják le. Élesben és lehet, hogy várnék akár 20 évet is.:(
Én is a napokban beszélgettem erről valakivel, mivel talán Németbe engedélyezik mostantól az eutanáziát, ha az illető még életében nyilatkozik.
Én támogatom az eutanáziát, mert ügy érzem, hogy senkinek sem jó vegetálnia, amikor már biztos nincs segítség.
Egyrészt csúnyán hangzik, de vegyünk egy kómás beteget, aki évekig, évtizedekig elfoglal egy lélegeztető gépet, és minden remény nélkül. Ez költségben is sok, és sajnos értelmetlen.
A másik, ha valaki nem kómás beteg, de mondjuk gyógyíthatatlan, akkor miért kell neki élete végéig fájdalomban, haláltudatban, kínban, megaláztatásban, szánalomban szenvednie. Miért nem dönthet az ember a maga sorsa felől. Ki az állam, hogy törvénnyel szabályozza az ember döntését, az ember jogát, hogy az egyetlen dologról amit magáénak tudhat, az életértől dönthessen.
Ilyen alapon büntethetnék vagy szabályozhatnák az öngyilkosságot is, csak azt nem tudják.
Én tudom, hogy ha arra kerülne a sor, örülnék és könyörögnék,hogy adjon be valaki valami kellemes injekciót, amitől örökre elszenderülnék. Nem jobb mint élő halottként összekakilni, pisilni magam a rokonok előtt?
33/L
Én az eutanázia mellett vagyok, egy egyszerű ok miatt:
Ha egy kutya beteg, az állatorvos elaltatj, hogy ne szenvedjen. És ezt miért nem lehet megtenni egy súlyos beteggel, aki el sem hagyhatja a kórházat és gépek tartják életben?!
14:55h Miközben reménykedsz, azért gondolj arra is, hogy a "szeretted" szeretne-e vegetálni és szenvedni.
Ha igazán szeretnéd, nem a saját önző reményeidet tartanád szem előtt, hanem azt kívánnád, ami neki jó és amit ő választana, ha lenne lehetősége.
nem engedném soha. nem kegyetlenségből. csak gondoljatok bele. adott egy szenvedő ember, akinek a véleménye és az élethez való hozzáállása. vagy ha azt mondom hogy még életemben nyilatkozok, ha ez meg ez történik eutanáziát kérek. egyik esetben sem objektív a mérlegelés, mert vagy a szenvedés vezérel vagy nem tudod miről teszel nyilatkozatot. ebben az egészben annyi a visszaélési lehetőség. mennyi ideig tartana egy örökségre váró családnak rábeszélni a haldoklót hogy ugyan már legyen neki jobb odaát? ki tud erről dönteni és egyáltalán kinek van joga? hogy lehet ezt ellenőrizni, kontrolállni?
ha valaki x éve kómában fekszik, reménytelen hogy felébred kapcsolják le, de semmi más esetben. egy orvos egyébként se tegyen ilyet, ő az életre esküszik fel. nagyon sokan soha nem is fogják megcsinálni. egy rokont ilyenre kérni pedig.... szóval sosem negedélyezném.
Az orvos arra esküdött fel, hogy az embereket megkímélje a szenvedéstől.
Lásd: betegségek, balesetek, eutanázia..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!