Ha egy magyar nő hozzámegy egy külföldi férfihez,
hogyan tudja felvenni a férjes nevét?
Figyelt kérdés
Azt tudom, hogyha egy magyar pár házasodik össze, akkor a nő hogyan veheti fel a férjének a nevét. Pl: Szabóné Tóth Anna, Szabó-Tóth Anna, Szabó Anna. (Ez nem az én nevem, csak írtam példának).
Attol függ hol. Hollandiában pl Kovács Katalin és Jan de Vries házassága után lehet Katalin de Vries vagy Katalin Kovacs- de Vries illetve megtarthatja a saját nevet is. A kötőjeles verzió a leggyakoribb
2018. aug. 25. 08:43
3/17 anonim válasza:
"Kovacs- de Vries ... A kötőjeles verzió a leggyakoribb"
Pedig nagyon hülyén néz ki. És tényleg így, hogy kötőjel-szóköz, aztán "de"? Mondjuk ha nem lenne szóköz, akkor is tiszta idétlen lenne, merthogy kisbetűs "de"...
2018. aug. 25. 08:55
4/17 anonim válasza:
Ahogy akarja.
Én leginkább olyanokat ismerek, akik kötőjellel vették fel, tehát lett Kovács Anna hozzáment Robert Johnsonhoz, és Kovács -Johnson Anna lett.
2018. aug. 25. 09:03
5/17 anonim válasza:
3!
Hollandiában sok a de, van, von, van der stb előtagú vezetéknév. Neked fura, meg nevetséges, itt meg normális és valóban a kötőjeles a leggyakoribb.
2018. aug. 25. 09:09
6/17 anonim válasza:
"Hollandiában sok a de, van, von, van der stb előtagú vezetéknév. Neked fura"
Az nem fura, ha holland névben van, mert tudom, hogy ott gyakori, de akkor nincs benne kötőjel.
És a szóközzel mi van? Kell a kötőjel után és csak utána de?
2018. aug. 25. 09:17
7/17 anonim válasza:
Nem kell szóköz csak elütöttem. Ha nem házas, akkor nincs kötőjel se.
2018. aug. 25. 09:42
8/17 anonim válasza:
Nekem a volt férjem ír és kint nem kellett ilyesmiben döntenem. Ha akartam, használhattam a férjem nevét, de nem kellett okmányokat cserélgetnem a házasság miatt. Mondjuk én azért nem használtam a férjem nevét hogy ne kelljen mindenhol a házassági anyakönyvi kivonatot lobogtatnom, de ha ott készítettem volna valamilyen okmányt, (ott teszem le a jogsit pl) csak meglebbentem a papírt és simán beírják nekem a férjem vezetéknevét.
2018. aug. 25. 09:53
9/17 anonim válasza:
Okmanycsere Hollandiában sincs -mar ha a nő holland állampolgár. Nem is szerepel férjezett név pl a személyiben, max az útlevélben lehet kérni, hogy megjegyzésként ott kegyen, xy házastársa. A házasságkötés után az okormanyzat regisztrálja a házas nevet és onnantól minden hivatalos helyen azon szólítanák, illetve arra a névre érkeznek a hivatalos levelek is.
2018. aug. 25. 09:57
10/17 anonim válasza:
Nálunk a családba idén volt egy holland magyar esküvő,a menyasszony apai ágról holland anyairól magyar,a vőlegény viszont “csak”magyar származású..Dilemma volt,hogy hogy vegye fel a nevet a lány mert a leánykori neve is 6 részből állt,de végül kötőjellel felvette az unokatesom vezetéknevét is,így már 7 tagból áll a neve.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!