A szuleim alkoholistak mit tegyek, nem birom tovabb!?
17 eves vagyok,es van 1 noevrem de p mas varosban egyetemista..megszabadult itthonrol es ritkan jon olyankor is ertem.A suliba nem kerheten segitseget hisz anyum ott dolgozik es mindenki megtudna.
Mindig a sajat szombamba vonulok vissza,de ugyis odajon en ordit nekem,tehat teljesen mindegy,hogy hova bujjum el a hazba..
Nekem is két alkesz szülővel kell beérnem. Ők elváltak úgy 10 éve, én gyerekotthonban is voltam egy kicsit, aztán apámnál, de érettségi után kerestem melót és azonnal leléptem, ennyit tudtam tenni (most leszek 22). Marhára nem könnyű, de ha tényleg gáz a helyzet, megéri.
Amúgy meg beijesztheted kicsit őket, ha felkeresed a helyi gyermekvédelmi szolgálatot vagy a gyámügyet, de ezt is csak akkor javaslom, ha nem verekedős alkoholisták, nehogy rosszul járj...
Két lehetőség:
A)
17 évesen szabad iskola- és lakhelyválasztási jogod van. Keress a neten egy olyan iskolát, amelyhez koleszbe kellene járnod (akár a nővéred segítségével, nem írtad hány éves és hova jár, de gondolom felsőoktatási intézménybe, de azért biztosan tud ő is segíteni ebben, mivel van már tapasztalata), és próbáld elérni szépszóval a szüleidnél, hogy odajárhass. Ha jó indokot találsz (valamilyen szakirány stb.), van esélyed, anélkül hogy tudnák, valójában miért akarsz máshova járni. Persze ez érinti a jövődet, tehát bölcsen válassz.
B)
1. Írsz egy levelet a családsegítőnek, amelyben mindent leírsz, DE nem küldöd el, hanem rábízod egy barátodra, esetleg a barátod/osztálytársad szüleire. Előtte tájékozódj, hogy mi a helyi családsegítő címe, esetleg faxszáma. Legyen minden szükséges infó annak a kezében, akitől ezt kéred, és kérd meg, hogy amennyiben jelzed, küldje el a levelet/faxot.
A családsegítő által jelentett szégyen is elegendő lehet, bár ez az alkoholizmus stádiumától is függ.
Kérd meg az ismerősödet arra is, hogyha BÁRKI azzal hívja, hogy semmisítse meg a levelet, azt vegye úgy, hogy el kell küldenie. Ez a biztosítékod.
2. Szerezz egy kamerát, vagy ha a telefonod elég jó minőségű mozgóképet készít, akkor használd azt. A lényeg, hogy akár kölcsönbe, de legyen nálad pár napig egy kamera, hogy ezzel felvételt készíthess a szüleidről, amikor ittasak. FONTOS: Ezt a felvételt jogtalan bárhol felhasználni, TÖRVÉNYILEG TILOS másnak megmutatni vagy feltölteni a netre stb., de nem is ez a cél. Hanem sok esetben ha az iszákos ember józanul látja annak a felvételét, hogy miket művel, hogyan viselkedik ittas állapotban, nem nyúl többet az italhoz. Tehát ezt a felvételt azért készítsd, hogy ha szükséges, megmutathasd a szüleidnek. Egy másolatot azonban helyezz el annál az ismerősödnél (nem kell tudnia, hogy mi az).
3. Ezután beszélj józan állapotukban a szüleiddel, mondd el nekik, hogy ezt nem bírod tovább, iszákosan nem lehet gyereket nevelni, és ha nem változtatnak ezen, akkor mindent elmondasz a családsegítőnek. Be vagy biztosítva, így ha netán annyira súlyos a helyzet, hogy kényszerítenek arra, hogy add oda a levelet, őszintén mondhatod, hogy nincs nálad. Ha pedig kényszerítenek arra, hogy fújd le a dolgot, akkor ez már elég ok arra, hogy a Családsegítő Szolgálat mindent megtudjon. Persze ilyen helyzet valószínűtlen, de jobb felkészülni rá, mint később derüljön ki, hogy kellett volna.
4. Ezután elmondod, hogy szeretnéd ha látnák, hogy hogyan viselkednek ittas állapotban, ezért felvetted. (Egyetlen iszákosnak sincs tudomása arról, hogy hogyan viselkedik, és ez általában nagyon nagy hatással van az emberre.) Biztosítsd őket, hogy ezt csak azért tetted, hogy nekik megmutasd, nem azért, hogy bárki másnak.
5. Vagy megváltoznak, vagy szégyen vár rájuk. Ha vádaskodnak, hogy hogy tehettél ilyet, mutass rá, hogy ők állandóan isznak, és te ki vagy szolgáltatva ennek, nem volt más választásod, mint szembesíteni őket a helyzettel. Ha pedig annyira lezüllöttek már (nem tudhatom, remélem nem), hogy képesek tönkretenni a gyerekük életét, akkor ez egész életükre kísérteni fogja őket. Bármi történik, a levél és a felvétel 18 éves korodig legyen kéznél.
A szülő szolgálatot vállal, amikor gyereket vállal, és esélyt kap arra, hogy jobbá tegye a gyermekét és a gyermeke életét, mint ő maga és a saját élete.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!