17 éves vagyok, de a szüleim gyerekként bánnak velem mit tegyek?
17 éves vagyok és igazából sosem volt túl jó a kapcsolatom anyámmal sem és a nevelőapámmal sem (anyám elvált). Közepesen tanulok, nem cigizek sosem járok bulizni, hétközben sehova sem megyek suli után egyedül hétvégén egy napot szoktam deszkázni menni pár haverommal. Nincsen barátom szóval még erre sem megy idő. Közepes tanuló vagyok de anyámnak az a legnagyobb baja, hogy nem ágyazok be vagy éppen most még hétvégén sem enged sehova mert 1/2-et kaptam matekból. Egyszerűen megőrülök itthon nem bírom tovább, hogy folyamatosan kis dolgokért ordítja le a fejem. Szöktem már meg, próbáltam beszélni vele de semmi értelme. Kiabál velem azért mert depressziós vagyok a bezártságtól és ha esetleg megpróbálok kiállni magamért csak elveszi a telefonom, az internetet, a deszkám vagy éppen amit tud. Ha így megy tovább egyszerűen megőrülök. Most lesz versenyem és közölte, hogy nem mehetek el amíg ki nem javítom a matekot pedig nem állok bukásra sem matekból sem semmiből. Több mint fél éve készülök erre a versenyre és nagyon össze vagyok törve nem tudom mit csináljak vagy hogy változtassak ezen...
17/L

Akik rögtön azzal kezdik, hogy leírják, hogy nem cigiznek, nem buliznak, nem járkának el sehová stb., azok nem azért teszik ezt, mert ezt ők egy kiemelkedő dolognak érzik, amire büszkének kell lenni, hanem leginkább azért mert, ha ezt nem írná le, akkor az ilyen tuskóknak az lenne az első, hogy jól kiosszák, hogy "bezzeg arra van eszed, hogy rázd a segged a discoban" és hasonló...de a hozzászólásokból is látszik, hogy tök felesleges, mert mindenbe bele tudnak kötni.
Másrészt pedig az való igaz, hogy ennyi idősen oda kell figyelni a tanulásra, mert az fontos és ezzel alapozod meg a jövődet. Ugyanakkor ettől még nem kellene így viselkednie egy anyának...Egyrészt egy 1/2 az nem a világ vége, egy db jegy, az konkrétan semmit nem számít és attól még bőven van esélyed arra, hogy azt tanuld, amit szeretnél. Nekem is volt egyesem matekból és más tantárgyakból is a középiskolában, ennek ellenére mindig 4,7 körüli volt az átlagom, kitűnőre érettségiztem és egyetemre járok. Másrészt pedig az még sosem oldott meg semmit, hogy valaki kiabált, ordítozott. Most ez mire jó? Egy értelmes felnőtt ember szerintem nem viselkedik így, hanem akkor monjuk leül beszélgetni a gyerekével, hogy kiderüljön a probléma és tudjanak rá megoldást találni. Motiválja, bíztatja és megpróbál neki segíteni, ha kell akkor keres magántanárt. Valamint talán azzal kellett volna kezdeni, hogy a gyereket úgy neveli, hogy átadja neki azokat az értékeket, amiket fontosnak tart és az a gyerek felelősségteljes, céltudatos, szorgalmas legyen, tudja, hogy magának tanul, legyenek céljai stb. és nem 17 évesen kellene elkezdeni rágni a fülét, hogy "na tanuljál már kislányom", mert akkor már nem sok haszna van és akkor jön a "mindent tiltok, mert akkor úgy majd biztos jobb lesz" módszer. Valamint ezt szeretik hangoztatni, hogy " a mai gyerekek nagyon tudják a jogaikat, de a kötelességeiket már nem ", csak éppenséggel ez nagyon sok szülőről is elmondható, illetve ők pedig inkább a gyerek kötelességeire helyezik a hangsúlyt...Egy gyereknek nem csak a tanulás és a tanulás és a tanulás és a házimunka az élete. Hanem igenis kijár neki a szórakozás, a pihenés, a kikapcsolódás. Be lehet zárni a négy fal közé egy tinit is, aki éppen szomjas a világra, új élményekre stb., csak akkor ne lepődjön meg senki, hogy lázad, hogy keresi a menekülési lehetőséget stb....
Esetleg apukáddal nem tudsz beszélni?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!