Szerintetek mennyi rokontartást kell fizetnem?
Sziasztok, 21 éves lányom után 90 ezer forint gyerektartást fizettem, a fizetésem 20 %-át.Volt feleségem kicsivel többet keres mint én.
Áprilisban lesz az ítélet,hogy mennyit kell fizetnem, fix összeget és a lányom számlájára, így hálisten megszabadultam extől egy életre...
Egyébként újraházasodtam és kiskorú gyereket nevelünk.Szerintetek mennyit kell majd kb fizetnem?
Annyira a felnőtt továbbtanuló gyermek igényeitől függ, hogy fizetned is csak akkor kell, ha ő igényli.
Én egyetemista koromban nem éreztem volna etikátlannak, ha apám lelépett volna, hogy fizetésének 20%-át igényeljem tartásdíjként. Nyílván máshogy költ az a diák, aki ahhoz szokott, hogy havi 50 ezerből kell gazdálkodnia, mint az aki 200 ezerhez szokott.
Utóbbi esetben tök természetes, hogy csak lakhatására is elkölt havonta kb. egy százast (igényes 2-3 fős albérletbe betársulva), mert a tanulás is sokkal kellemesebb kultúrált lakókörnyezetben.
21 éves felnőtt vállalhat diákmunkát, vehet fel diákhitelt, kaphat ösztöndíjat az egyetemen, stb. Egyáltalán nem magánügy, hogy anyuka mennyit keres, a felnőtt gyerek iránti tartási kötelezettség ugyanis másképp oszlik el, mint a kiskorú esetében. Itt már nem játszik különösebben a természetbeni hozzájárulás, nem kell táppénzre menni a gyerek náthája miatt, se folyamatos felügyeletről gondoskodni, stb, stb. Azt pedig helyesen írták, hogy a kiskorú gyerek előnyt élvez, ő ugyanis semmiképp nem tud még gondoskodni magáról.
Fontos változás, hogy a kérésedre az egyetem köteles tájékoztatni téged arról, hogy a lányodnak van-e aktív hallgatói jogviszonya. A tartásdíj ugyanis csak addig jár, amíg (önhibájából történt) megszakítás nélkül folytatja a tanulmányait, de max 25 éves koráig.
Mindenképpen keress egy normális ügyvédet.
A kiskorú gyermek tartása elsőbbséget élvez. Egyes járási bíróságoknál megnézik a gyerek órarendjét is, hogy belefér e az idejébe hogy dolgozzon. Ez a 90 ezer rokontartás gyanánt sok, pláne ha az anyja elég jó körülményekben él.
"Kiskorú gyereket nevelünk."
Ha közös lenne, akkor nem így hivatkoznál rá. A saját felnőtt továbbtanuló lányodra sajnálod a pénzt, de ahhoz meg kellően balfék vagy, hogy más gyerekét neveld.
Gratulálok! (Iróniával, ha nem lenne egyértelmű.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!