Hogyan tudom a meghalt völegényem nevére íratni a megszületendő gyermekünket?
Utolsó!
Az nem egészen úgy van, hogy megjelöl egy apát. Apasági nyilatk8kell, vagy házas kell hogy legyen. Ha ezek egyike sem áll fenn, akkor vagy képzelt apát nevez meg, vagy a bíróságon indít egy apasági pert. Nem bemondasra működik.
Tegyük fel, hogy a kerdezonek jó a kapcsolata az apa szüleivel : első körben velük kellene beszélnie, elmondani a terhességet, ha eddig nem történt meg és kikerni a véleményüket. Tudod ha velem történne meg, hogy el veszitettem a gyerekem és egyszer csak jön a semmiből egy idézés a birosagrol posztumusz apasági perre, hát onnantól az a nő nem létezne többet a számomra, az biztos. A szülőkkel kell beszélni. Létezik rokoni DNS vizsgálat, ami alapján a születés után megallapithato, hogy lehetett e az elhunyt az apa. Ez együttműködő szülőkkel sokkal egyszerűbb és humanusabb megoldás is.
Nem érdekel sem az árva ellátás sem semmilyen örökség , de a gyerekünknek csak legyen már annyi joga hogy az apja nevét viselhesse és az anyakönyvbe az igazi apja legyen bejegyezve. Nem pedig egy kitalált név.
Egyébként nagyon jó a kapcsolatom a völegényem szüleivel , szinte olyanok mintha az én szüleim is lennének.Most is náluk lakok , szinte követelték hogy költözek hozzájuk és ne legyek egyedül. Megértem öket is mert ami maradt a fiúkból az csak a bennem növekvő gyerekünk és az emlékek.
"Az nem egészen úgy van, hogy megjelöl egy apát. Apasági nyilatk8kell, vagy házas kell hogy legyen. Ha ezek egyike sem áll fenn, akkor vagy képzelt apát nevez meg, vagy a bíróságon indít egy apasági pert. Nem bemondasra működik. "
Nem is írtam, hogy bemondásra működik (szövegértés!), hanem azt, hogy a gyámhivatal eljár a gyermek nevében a továbbiakban, amennyiben megnevezi az anya az apát. Értelemszerűen felhívni nem tudják arra, hogy tegyen elismerő nyilatkozatot, de az apasági pert elindítják. Egyébként, ha a nagyszülők, esetleges testvérei az elhunytnak együttműködők, bizonyítható tanúkkal és/vagy dokumentumokkal (lakcímnyilvántartó, esetleg albérleti szerződés stb), hogy a fogamzás idején együtt éltetek, és nincs kizáró tényező (pl. orvosilag igazolt terméketlenség, vagy vércsoportjellemzők), akkor jó eséllyel nem rendel el a bíróság post mortem DNS-vizsgálatot. Az a kérdés, van-e ellenérdekelt fél, ill. milyen módon temették az elhunytat, hamvasztás után eleve nem lehet DNS-mintát venni.
Kedves Kérdező!
Nagyon sajnálom, ami a vőlegényeddel történt. :'(
Amikor olvastam a nyitókérdésedben a történetedet, arra gondoltam, hogy nem sok értelme van. Én házasságban születtem, így automatikusan a nemzőm vezetéknevét kaptam. Nem tudok azonban más érvet felhozni erre, mint hogy az a törvény, hogy egy házasságban született gyerek akkor az apja nevét kapta. Azonban a válás után sem a spermadonoromtól - nevezzük így -, sem a szüleitől nem kaptam semmit, így tervezem, hogy Édesanyám családnevét vegyem fel, mivel az anyai nagyszüleim nagyon sokat tettek értünk.
Továbbolvasva a hozzászólásodat azonban látom, hogy jó a kapcsolat közötted és a gyermeked nagyszülei között. Én azt mondom, hogy valóban Velük kellene igazoltatnod, hogy a Fiukkal voltál, ha nem is élettársi vagy házastársi kapcsolatban. Úgy tudom, magzattól is vehetnek DNS mintát, s a majdnem anyósod és apósod is biztosan beleegyezik, így nem kell exhumáltatni a vőlegényedet. Nem kell megszúratni magukat: nyálminta, körömreszelék, vagy levágott haj is megfelelő az eljáráshoz. Ha szeretnek Téged és ragaszkodnak az unokájukhoz is, biztosan könnyen bizonyítod a gyermeked apjának a kilétét.
Szurkolok Neked, mert tényleg elég fájdalmas volt a párod elvesztése, s ez a kis gyermek, akit a szíved alatt hordasz, a Ti szerelmetek gyümölcse. Ne aggódj, biztosan megoldódik a problémád! Fel a fejjel, mert a kicsinek szüksége van Rád még legalább 20 évig!
Őszinte részvétem!
Szerintem intézd el az árvaságit is, nem magad miatt, hanem a gyerek miatt. Ez nekik nagyon sokáig járni fog, és nem mindegy az a pár ezer forint is,akár még egyetemista korában is majd. Nagyon sajnálom ami történt.:(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!