Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan tudom a meghalt völegén...

Hogyan tudom a meghalt völegényem nevére íratni a megszületendő gyermekünket?

Figyelt kérdés
Csak a völegényem halála után tudtam meg,hogy terhes vagyok akkor kb 6 vagy 7 hetes terhes voltam. Nem voltünk sem házasok sem bejelentett élettársi kapcsolatban. Mégis hogy tudnám elintézni hogy az ö nevére kerüljön a kibabánk. Azon goldolkodtam hogy felveszem a vezetéknevét igy a gyermekem is azt kapja. A másik próblémám az apa személye hogyan tudna a párom nyilatkozatott tenni hogy az ő gyermekét hordom mikor már meghalt. Teljesen megkergülök ezektől a törvényektől. Mit csináljak?
2018. febr. 1. 12:37
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
92%

Utolsó!

Az nem egészen úgy van, hogy megjelöl egy apát. Apasági nyilatk8kell, vagy házas kell hogy legyen. Ha ezek egyike sem áll fenn, akkor vagy képzelt apát nevez meg, vagy a bíróságon indít egy apasági pert. Nem bemondasra működik.

Tegyük fel, hogy a kerdezonek jó a kapcsolata az apa szüleivel : első körben velük kellene beszélnie, elmondani a terhességet, ha eddig nem történt meg és kikerni a véleményüket. Tudod ha velem történne meg, hogy el veszitettem a gyerekem és egyszer csak jön a semmiből egy idézés a birosagrol posztumusz apasági perre, hát onnantól az a nő nem létezne többet a számomra, az biztos. A szülőkkel kell beszélni. Létezik rokoni DNS vizsgálat, ami alapján a születés után megallapithato, hogy lehetett e az elhunyt az apa. Ez együttműködő szülőkkel sokkal egyszerűbb és humanusabb megoldás is.

2018. febr. 1. 13:54
 12/25 A kérdező kommentje:

Nem érdekel sem az árva ellátás sem semmilyen örökség , de a gyerekünknek csak legyen már annyi joga hogy az apja nevét viselhesse és az anyakönyvbe az igazi apja legyen bejegyezve. Nem pedig egy kitalált név.

Egyébként nagyon jó a kapcsolatom a völegényem szüleivel , szinte olyanok mintha az én szüleim is lennének.Most is náluk lakok , szinte követelték hogy költözek hozzájuk és ne legyek egyedül. Megértem öket is mert ami maradt a fiúkból az csak a bennem növekvő gyerekünk és az emlékek.

2018. febr. 1. 14:01
 13/25 anonim ***** válasza:
89%
Nagyon sajnálom. De hiába nem érdekel az árvasági és az örökség. Ezek akkor is fontos dolgok mindenképp intézkedj. Mert jár a gyereked után, vagy majd neki.
2018. febr. 1. 14:13
 14/25 anonim ***** válasza:
69%

"Az nem egészen úgy van, hogy megjelöl egy apát. Apasági nyilatk8kell, vagy házas kell hogy legyen. Ha ezek egyike sem áll fenn, akkor vagy képzelt apát nevez meg, vagy a bíróságon indít egy apasági pert. Nem bemondasra működik. "

Nem is írtam, hogy bemondásra működik (szövegértés!), hanem azt, hogy a gyámhivatal eljár a gyermek nevében a továbbiakban, amennyiben megnevezi az anya az apát. Értelemszerűen felhívni nem tudják arra, hogy tegyen elismerő nyilatkozatot, de az apasági pert elindítják. Egyébként, ha a nagyszülők, esetleges testvérei az elhunytnak együttműködők, bizonyítható tanúkkal és/vagy dokumentumokkal (lakcímnyilvántartó, esetleg albérleti szerződés stb), hogy a fogamzás idején együtt éltetek, és nincs kizáró tényező (pl. orvosilag igazolt terméketlenség, vagy vércsoportjellemzők), akkor jó eséllyel nem rendel el a bíróság post mortem DNS-vizsgálatot. Az a kérdés, van-e ellenérdekelt fél, ill. milyen módon temették az elhunytat, hamvasztás után eleve nem lehet DNS-mintát venni.

2018. febr. 1. 14:13
 15/25 anonim ***** válasza:
51%
Borzasztóan sajnálom... A jogi részéhez most így hirtelen nem értek, de szerintem az lenne a logikus és természetes, ha a születendő gyermek ilyenkor is az apa vezetéknevét kapná automatikusan. Függetlenül attól, hogy nem tudtatok összeházasodni még, csak élettársak voltatok hivatalosan. Én drukkolok, hogy így legyen végül! A vőlegényed is biztosan ezt szeretné, és a kicsi is örülni fog neki szerintem, amikor felnő annyira, hogy megértse ezeket a dolgokat. :(
2018. febr. 1. 14:27
 16/25 anonim ***** válasza:
85%
Ha jó a kapcsolat, akkor együtt bemesz a szülőkkel a gyamhivatalba és előadjatok, hogy mi történt és mit szeretnétek.
2018. febr. 1. 14:39
 17/25 anonim ***** válasza:
91%
Ha ilyen rendesek a nagyszülők, akkor biztos belemennek DNS vizsgálatba. És szegény gyereknek joga van az árvaellátásra is. Ne hagyd magad. Csúnya így mondani. Szörnyű ami történt. :( Részvétem!
2018. febr. 1. 17:52
 18/25 anonim ***** válasza:
84%

Kedves Kérdező!

Nagyon sajnálom, ami a vőlegényeddel történt. :'(

Amikor olvastam a nyitókérdésedben a történetedet, arra gondoltam, hogy nem sok értelme van. Én házasságban születtem, így automatikusan a nemzőm vezetéknevét kaptam. Nem tudok azonban más érvet felhozni erre, mint hogy az a törvény, hogy egy házasságban született gyerek akkor az apja nevét kapta. Azonban a válás után sem a spermadonoromtól - nevezzük így -, sem a szüleitől nem kaptam semmit, így tervezem, hogy Édesanyám családnevét vegyem fel, mivel az anyai nagyszüleim nagyon sokat tettek értünk.

Továbbolvasva a hozzászólásodat azonban látom, hogy jó a kapcsolat közötted és a gyermeked nagyszülei között. Én azt mondom, hogy valóban Velük kellene igazoltatnod, hogy a Fiukkal voltál, ha nem is élettársi vagy házastársi kapcsolatban. Úgy tudom, magzattól is vehetnek DNS mintát, s a majdnem anyósod és apósod is biztosan beleegyezik, így nem kell exhumáltatni a vőlegényedet. Nem kell megszúratni magukat: nyálminta, körömreszelék, vagy levágott haj is megfelelő az eljáráshoz. Ha szeretnek Téged és ragaszkodnak az unokájukhoz is, biztosan könnyen bizonyítod a gyermeked apjának a kilétét.

Szurkolok Neked, mert tényleg elég fájdalmas volt a párod elvesztése, s ez a kis gyermek, akit a szíved alatt hordasz, a Ti szerelmetek gyümölcse. Ne aggódj, biztosan megoldódik a problémád! Fel a fejjel, mert a kicsinek szüksége van Rád még legalább 20 évig!

2018. febr. 1. 21:10
 19/25 anonim ***** válasza:
68%

Őszinte részvétem!

Szerintem intézd el az árvaságit is, nem magad miatt, hanem a gyerek miatt. Ez nekik nagyon sokáig járni fog, és nem mindegy az a pár ezer forint is,akár még egyetemista korában is majd. Nagyon sajnálom ami történt.:(

2018. febr. 2. 08:15
 20/25 anonim ***** válasza:
71%
Pláne, hogy az a "pár ezer forint" most éppen 35 ezer/hó körül van, és 25 éves korig jár, nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal. Én is azt mondom, butaság lenne lemondani róla.
2018. febr. 2. 11:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!