Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért viselkedik így az anyukám?

Miért viselkedik így az anyukám?

Figyelt kérdés

Hetente háromszor járok edzésre, ahova, mivel rossz környéken van a tornaterem, viszek magammal mobilt, hogy szólni tudjak, ha később fejezzük be, stb, érkezéskor kell küldenem egy smst, hogy megérkeztem. A telefonomat az egyik lány véletlenül eltette az edzőcuccával együtt, hogy hogy került ki a táskámból, azt nem tudom, de nem is lényeges. Azt hittem, elveszett, megmondtam, hatalmas balhé lett, anya üvöltözött, hogy hogy lehet ilyet csinálni. Nekem valószínűleg nagyobb veszteség volt, mint neki, nekem az eszmei értéke miatt fájt a dolog, nem is neki kellett volna újat vennie. (Ilyesmikre zsebpénz és/vagy nagymama.)

Letiltatta a mobilt, megértem, hogy bosszús volt, hiszen neki kellett sorban állnia. Két nappal később a kislány anyukája megtalálta a cuccában a telefont, mivel aznap oszt. kirándulás miatt nem mentem edzésre, anyának kellett érte mennie. Örültem, hogy meglett, állítása szerint ő is.

Csakhogy vissza kellett volna kapcsoltatni a készüléket (azt is letiltatta), amihez újra sorban kellett állni. Megköszöntem és mondtam neki, hogy nagyon rendes, nem maradt el. Csakhogy nem kapcsolták vissza, valami félrement, most újra el kellett mennie a boltba, ismét hatalmas kiabálások közepette hagyta el a lakást.

Én teljesen megértem, hogy mérges és a háta közepére kívánja az ügyintézést, de én nem csinálhatom meg, akkor a köszöneten kívül mit vár? (A telefon az ő nevén van a kártyával együtt, amikor vettük, még nem voltam tizennégy éves.) Nem azt mondom, hogy ne haragudjon, mert én is haragszom magamra, meg kellett volna néznem indulás előtt, hogy megvan-e mindenem, de azért nem kellene úgy tennie, mintha direkt azért kevertem volna az edzőtársam cucca közé a mobilt, hogy neki gondot okozzak. Nem érzem igazságosnak, hogy ennyire kiabáljon és veszekedjen velem, főleg, hogy ezelőtt soha semmi értékeset nem vesztettem el, értéktelent is alig, például kesztyűt.

Szülők, ti hogyan reagálnátok?

Szerintetek miért viselkedik így, vagy mit vár tőlem?

14/L

2010. jún. 3. 14:55
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
Túlreagálja, hagyd rá, majd lenyugszik, tényleg csúnyán viselkedik, egy szülőnek példát kellene mutatnia.
2010. jún. 3. 14:57
 2/28 anonim ***** válasza:
100%
Lehet, hogy nem is ez a baja, hanem masvalami miatt ideges.
2010. jún. 3. 14:59
 3/28 anonim ***** válasza:

Eléállsz, megmondod: anya, sajnálom ami történt, elhiheted én is elmentem volna helyetted sorba állni, de nem lehet, tudod jól. Tudod azt is, hogy nem direkt csináltam, az ember tévedhet, nem szerettem volna nehézséget okozni szándékosan, de ha bármi más bánt téged, légyszíves ne rajtad töltsd ki. Inkább beszéljük meg, csináljunk együtt valamit és meséld el, hátha kitalálunk valamit, de légyszíves emiatt ne engem hibáztass, tényleg sajnálom a figyelmetlenséget, de megijesztes evvel a viselkedéssel és *könnyek* nagyon rosszul érzem magam emiatt és.. *na itt sírhatsz egyet*

Anyád kicsit eláshatja magát, amiért így viselkedett. Át tudom kajakra érezni, az én anyám is szereti rajtam kiélni a hisztijét ahelyett, hogy kinyitná a száját és kinyögné végre mi baja van...

2010. jún. 3. 15:05
 4/28 anonim ***** válasza:
lehet másért ideges, de a gyerekre kihat ha nem szépen beszél és ordibál az anya. Nem azért, hogy édesanyád ellen szóljak, de ez akkor sem volt helyes. Miért kell ebből akkora balhét csapni eggyáltalán ?
2010. jún. 3. 15:06
 5/28 A kérdező kommentje:
Ő nem az a könnyekre meghatódó típus, már bocsánatot kértem és megmondtam neki, hogy én nem tudom elintézni, ha tudnám, őt nyilván kihagynám belőle. Még mielőtt elment, megkérdeztem, hogy tulajdonképpen mi baja velem, azt mondta, hogy az, hogy nem emlékszik, hogy mikor intézett el utoljára magának bármit.
2010. jún. 3. 15:09
 6/28 anonim ***** válasza:
Kész, akkor ilyen idegbajos, hisztis. Enyém is ilyen, pont azt csinálja most is. De én már szívok vele lassan 20 éve, ha tudnék, elköltöznék nyilván. Hát ennyit erről. Ne foglalkozz akkor vele, ha felnőttként ennyi esze van és így viselkedik a saját gyerekével, magát minősíti.
2010. jún. 3. 15:15
 7/28 anonim ***** válasza:
11%
Nem azért,de nyugodtan álldogathatnál vele a boltban,otthon netezni,meg osztani az észt nem kunszt...miből is lássa,hogy tényleg megbántad?
2010. jún. 3. 15:15
 8/28 anonim ***** válasza:
nem veled van baja anyukádnak, a saját maga dolgait kellene tisztáznia, megelégednie az életével, hogy rendes hangnemben beszélhessen veled
2010. jún. 3. 15:16
 9/28 anonim ***** válasza:

Az én anyum is ilyen volt, folyton üvöltött minden apróságért és képtelenség volt beszélni vele. Amúgy nagyon szeret és mindent megtett értem és a húgomért, amikor még gyerekek voltunk (és tulképp mind a mai napig, pedig mind a ketten 3x) szóval egyszerüen csak ilyen típus.

A te anyud sem hiszem, hogy rosszat akar neked, egyszerüen csak ilyen. Vannak ilyen emberek és hiába próbálsz meg beszélni velük, nem fogják megérteni, hogy az üvöltés nem megoldás.

A lényeg, hogy jól látod, hogy nincs igaza, de próbáld meg nem magadra venni. Majd úgyis lecsillapodnak a kedélyek.

2010. jún. 3. 15:17
 10/28 anonim ***** válasza:

Ez nem biztos, hogy olyan egyszerű, mint elsőnek látszik.

Ez a kulcsa: "...de azért nem kellene úgy tennie, mintha direkt azért kevertem volna az edzőtársam cucca közé a mobilt, hogy neki gondot okozzak."

Ő is tanult viselkedésmintát követ, amit hoz valahonnan. Amiből nem könnyű kilépnie. Tudatosan kellene megtagadnia valamit, amit ő is a saját szüleitől hoz. Lehetséges, hogy őt is szidással próbálták ilyen esetben nevelni. Ezt adja csak tovább. Egyszerűen mondd el neki is, amit idéztem tőled! ("Sajnálom, nem direkt volt, nem téged akartalak bosszantani ezzel stb.")

Van egy olyan megfigyelés is, hogy ilyen esetekben az egyén nem mindig viselkedik felnőttként. Ha gyerekkorában volt egy trauma, amit azóta sem tudott feldolgozni teljesen, például elverték, amikor elvesztett valamit, és ez 6 éves korában történt, akkor jó eséllyel megy vissza az akkori lelkiállapotába, és nem fog úgy viselkedni, mint egy felnőtt. Hanem olyan döntéseket fog hozni, mint egy 6 éves. Olyan reakciói lesznek, mint 6 éves korában voltak.

Nagyon sok veszekedésnek okozója ez a félreértés. Főleg a családon belül. Amikor olyan van szemben, akiről azt hisszük, ismerjük, de aztán teljesen váratlanul másképp kezd viselkedni, mint ahogy várjuk. Akkor lehet ilyenre gyanakodni, és nem arra koncentrálni, hogy milyen sérelem ér minket az adott pillanatban, hanem arra, hogy vajon miért viselkedik így az az ember, aki egyébként szeret minket, és máskor rendes velünk?

Nem azt mondom, hogy neked kellene megoldani az ő problémáját. Dehogy! Ez nem a gyerek dolga. (Ha párkapcsolatról lenne szó, ott inkább felmerülhetne ez.) Csak annyit mondok, jó, ha tudsz erről, mert ilyenkor nem rád haragszik. Hanem arra, aki őt bántotta régen.

Nem mondom, hogy így van, mert nem tudhatom. Csak adtam egy információt, egy lehetőséget, amire esetleg még nem gondoltál...

2010. jún. 3. 15:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!