Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hosszú, de tanácstalan vagyok...

Hosszú, de tanácstalan vagyok és dühös, mit tegyek?

Figyelt kérdés

Van egy nővérem, 23 éves, nem volt szorgalmas sosem, egy középszerű fősulira jutott be csak, amit utált, mert nem oda akart menni, a munka derogált ("Hisz minden barátnőm főiskolás"), nem tanult, kirúgták. Már csak 1 év lett volna hátra...Jelentkezett költségtérítésesre egy másik helyre (csak oda volt elég pontja), felvették.

Apám idegbeteg, hamar elszakad nála a cérna, nem iszik, meg semmi ilyesmi, de nem egy megértő ember, ezért a nővérem nem mondta el neki, hogy máshova jár (már attól is kiakadt volna, hogy "félbehagyta" a fősulit, nemhogy _költségesre_ jár --> az anyagi helyzetünk elég rossz).

Nővérem esküdözött, hogy dolgozni fog, meg átjelentkezik majd államira, falazzunk neki (én, anyám, meg húgom).

Hát ezt tettük.

Rólam azt kell tudni, hogy 20 éves lány vagyok, jó tanuló voltam, felvettek oda, ahová jelentkeztem, de még érettségi előtt rájöttem, hogy nem ez érdekel, ezért nem iratkoztam be, hanem au pairkedni mentem egy évre, ami nagyon jól sikerült. Elég sok pénzt félretettem, laptopot vettem magamnak, és 150.000 Ft-ot le akartam kötni a bankban, hogy nyáron jogosítványt csinálhassak (nővéremnek a szüleim jogsit és a laptopot is kifizették - igaz, a gatyánk ráment). Úgy alakult, hogy anyámat bíztam meg, hogy kösse le a bankban, így az ő nevére került. A lekötés januárban járt le, de mivel diákhitelem is van, nem volt égető szükségem a pénzre, így nem sürgettem anyámat, hogy vegye ki. Viszont itt a nyár, kértem, hogy mostmár vegye ki, de mindig terelt, hogy majd ha lesz ideje. Ez megy hetek óta. Aztán ma rájöttem (jó reggelt..), és be is ismerte, hogy ő azt a pénzt már kivette, és elköltötte.

Azt hittem, megőrülök. Nagy botrányt csaptam. Mert meglopott!! Ha elkéri a pénzt, úgyis odaadom, nekem is érdekem, hogy ne kössék ki a telefont pl..de így, hogy ellopta, és onnantól sorozatosan a pofámba hazudott...(soha nem kérek pénzt semmire, inkább bulizni nem megyek el, ha nincs rávalóm).

Ezen kiborultam. És most jön a csavar: a nagy magyarázkodásban kiderült, hogy a pénzt MÁR SZEPTEMBERBEN kivette, és odaadta tesómnak a tandíjra..ergo mindketten hazudtak. Pedig nővéremmel azt hittem jóban vagyok, adtam neki évközben is (a diákhitelemből..) kölcsön kajára, bérletre, hogy majd nyáron, ha "rendbejön" (ahogy ígérte..), megadja (adalék: bulizni, öltözködni persze van pénze).

Szóval kiborult a bili, és vele én is. Nagyon összevesztem anyámmal, és megfenyegettem, hogy elmondok mindent apámnak. Mert úgy érzem, ha ezt eltussolom, akkor már sose bízhatok többet bennük. De ismerem apámat, ki tudja, mit tenne, egyrészt, mert rájönne, hogy a nővérem (és vele együtt mi is) hónapok óta hazudunk neki a tanulmányairól, és még ez a pénzlopásos sztori (ő sose venné el a gyerekei pénzét...)..kiakadna, de nagyon. Így is sokat veszekszik anyámmal, hogy kifolyik a pénz a kezei közül.

Félek a következményektől, de úgy érzem, nem hagyhatom annyiban, az önérzetemet sértené.

Anyám ígérgeti, hogy visszaadja a pénzt, de könyörgöm, miből? Hónap végén ballag a húgom, akinek mobilt ígért ajándékba, vele sem akarok kicseszni, meg a családi hangulatot elrontani, mire jön a ballagás.

Mit tegyek?

2010. jún. 3. 01:03
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
100%

Ha nővéred ilyen okos volt,h fizetős suliba ment,pedig tudta,h nincs rá keret,menjen szépen dolgozni! Adja el a laptopját+a keresetéből törlesszen neked! Igy max 2 hónap alatt visszajön a pénzed és nővéred is megtudja mi az, h MUNKA! Helyedben megfontolnám,h elmondjam-e apámnak. 1. Nem szép dolog átb.szni,mert az apád. 2. Joga van tudni mindenről,ami a családdal történik,mert az apád. 3. Előbb-utóbb úgyis kiderül,még nagyobb cirkusz lesz,ha magától jön rá, mert nem hülye!

Nővéred tudja meg szépen,h mit jelent dolgozni! Birom az ilyen "mindenkitkisemmiző csitriket"! Anyád sem értem,kötelessége lett volna szólni apádnak.

2010. jún. 3. 05:53
 12/27 anonim ***** válasza:
100%
Hasonló volt nálam is:anyám kölcsönkért 100ezer ft-ot,ami félre volt rakva nekem,és elfelejtette visszaadni.Igaz akkor már nem laktam otthon,ezek után nem beszéltem vele 2évig.De volt olyan is hogy kaptam tőle karácsonyra egy hifit,és amikor nem volt pénze,eladta.Volt hogy megtalálta az eldugott pénzem,és elköltötte.Sokszor kért 5ezer ft-okat,azt se adta vissza.Szóval nálam sorozatos volt ez.Én ezt soha nem fogom elfelejteni neki,hiába beszélünk most már úgy-ahogy,de a távolság az én részemről mindig meglesz,még ha nem is mutatom.Szerintem már lehet egy kis bűntudata ennyi idő után,de nem érdekel.Én is ki lennék bukva a helyedben.Apukádnak ne szólj,úgyis csak botrány lenne,ezt anyukáddal meg a nővéreddel kell elintézni.Mondd meg nekik,hogy te nem azért raktál félre,és dolgoztál,hogy a nővéredre elmenjen az a pénz,adják vissza közösen:a nővéred menjen el dolgozni,vagy bármi,és közösen apránként adják vissza.Nem bíznék meg ezek után egyikben sem,mert ez elég gáz családon belül.Ha pedig ezek után lesz valami lóvéd,nyiss egy számlát saját részre és mindent tegyél oda.Illetve én mennék mindig a boltba,és a visszajáróból mindig lecsippentenék,meg ilyenek,már csak azért is.
2010. jún. 3. 06:57
 13/27 anonim ***** válasza:
ha első körben nem akarod kiborítani a bilit én is abban maradnék velük, hogy a ballagás után havi x összeggel törlesszék le, de akkor is, ha emiatt mástól kell kölcsön kérniük.
2010. jún. 3. 08:39
 14/27 anonim ***** válasza:
73%

Ismerős a helyzet, mármint arról a részről hogy anyám elkölti a pénzemet. Anno középsuliban kaptam Város Ösztöndíjasa címet, 90e körül volt, de akkor még nem volt bankszámlám, elköltötte, szó nélkül. Csak később esett le hogy hol a pénzem? És ezt kétszer is eljátszotta mert kétszer is nyertem. Most az egyetemi ösztöndíjat meg szoctámot már saját bankszámlára kapom, nem akartam megmondani neki mennyi. Valószínűleg hugom köpött, és anyám közölte hogy kitagad, takarodjak itthonról stb. És nem fogta fel miért ne mondom el.

Na mind1 ebből arra akartam kilyukadni hogy érdekesek ezek a szülők, és a Te helyzeted még sokkal durvább mint az enyém. A törlesztőrészletes játék nagyon tetszik:)

Viszont, ha kifizette, utána szerintem ne adj neki soha többé semmit...

2010. jún. 3. 09:01
 15/27 anonim ***** válasza:
szia. tudom, hogy most mindenkire haragszol de azért azt se feletsd el, hogy ha anyukádnak nincs állása ugyse tudja visszaadni. megmondthatod neki, hogy csalódtál benne mert hazudott neked de ez a tesód sara. én is maganak fizetem a tandíjam diákhitelből, ő miért nem vette fel? mond meg neki, hogy vegye fel és adja vissza neked a pénzt vagy menjen dolgozni és abból vagy különben elmondod apádnak.
2010. jún. 3. 09:10
 16/27 anonim ***** válasza:

"Pl. nem törődik azzal, hogy hogy vagyunk, mi van velünk, ha ellentmondunk (mert más a véleményünk), akkor egyből felkapja a vizet, hogy ne hisztizzünk. Elvárja, hogy meglegyen az ötös bizonyítvány/érettségi/diploma, de soha rá nem kérdezne, hogy mizu a suliban.

Dicséret semmiért sem jár, lecseszés a legapróbb dolgokért is."

Dettó, mintha csak a saját családomról olvasnék! Nagyon sajnálom az így kialakult sziút!

Szerintem magadba írd le ezt a pénzt, nem biztos hogy vissza fogod már kapni! :( Viszont talán egy kicsit kárpótoljon az az érzés, hogy kiderült milyen a családod (anya, nővér) lehet hogy a jövőben ezáltal 1000x is meggondolod majd, hogy bármelyiknek is adj pénzt... és lehet hogy ezzel egy későbbi milliós összegű kölcsönkérést helyesen fogsz mérlegelni, és okosan meghozni ezzel kapcsolatosan a döntésedet... egyszóval kibújt a szög a zsákból....viszont nyugodtan a fejükhöz csapkodhatod, ha látod hogy kaptak egymástól pénzt, vagy szereztek pénzt vhonnan, hogy na akkor 150.e ft törlesztését nyugodtan elkezdhetnéd! Vagy mikor fogod elkezdeni a törlesztés? Vagy na ha meglenne az a x e ft akkor most el tudnék menni vezetni tanulni, anya miért kellet elherdálnod? ...stb Vagy ha a nővéred új szandit vesz magának: Fontosabb volt ezt a sz@rt megvenni, mint rendezni Velem a tartozást? Te normális vagy? Amíg nem rendezed a tartozásod ne számíts rám....

És ez kegyetlen lesz de azt kell mondanom, hogy tanulj meg bánni a pénzzel, ne másoktól várd el hogy kezeljék azt. Ha megkerested, az legyen a legkisebb gondod: tedd be a külföldi bankba, ha kint dolgoztál, feltételezhető, hogy tudsz annyira jól angolul, hogy egy szerződést lefordíts, de ha nem is, akkor máskor hagyd / tedd be a számlán/ra, hiszen most a bankokba sincsenek olyan nagyon kedvező feltételek!

És még valami: vedd észre, úgy ahogy ti 3-an átveritek a 4. embert, úgy fog a másik kettő is átverni Téged... Sajna ez így van...és ez azon sem változtat semmit, hogy TE őszinte vagy e a többihez vagy sem.... hidd el tapasztalat...

Azt hogy elmondod-e vagy sem az egész story-t az é.apádnak, az már semmin sem változtat. (Eleve őt kellett volna megkérned, hogy tegye be bankba egy alacsony kamatozásra...de eső után köpönyeg) Szerintem valamennyire sejtened kellett volna, hogy ez fog történni: nővéred költségtérítése, folytonos ígérgetések, anyukád hozzáállása (elfolyik a pénz) + hazudozások.... Ha elmondod, akkor írtó nagy családi botrány lesz -szerintem, é.apád mindenkiben csalódni fog (még benned is, mert te is átvágtad) :( Ha eddig nem derült ki, ne mondd el, próbálj meg minél előbb a saját lábadra állni, és elköltözni, mert ha ez kiderül....(az én családom mintája alapján ordenálé nagy balhé lesz, és jobb lesz ha Te nem leszel ott)

2010. jún. 3. 09:22
 17/27 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Azóta ott tartunk, hogy anyám kölcsönkérte egy barátnőjétől a pénzt, és megadta, de még ő van megsértődve, azt mondta, ne szóljak hozzá, hogy merészelek így beszélni vele (megmondtam neki, hogy amit tett, az lopás, csalás, hazugság) . Szerinte ez nem lopás (?!). Képes visszakérdezni, hogy ez miért lopás? Hát mi lenne???

2010. jún. 3. 11:50
 18/27 anonim ***** válasza:
te tanulsz még v dolgozol már fixen? én tuti költöznéd anyámtól ha ilyen lenne, isten ments tőle ...
2010. jún. 3. 12:50
 19/27 A kérdező kommentje:
Tanulok (nappalin) + mellette diákmunka, de nem keresek annyit, hogy különköltözzek.
2010. jún. 3. 13:02
 20/27 anonim ***** válasza:

Nem megbántani akarlak, de a Növéred egy ingyenélö és szemérmetlen módszerekkel tarhál. Anyudra ne legyél ideges, mert ha belegondolsz, tesód bíztatta anyudat arra, hogy kivegye a pénzt és arra is, hogy hazudjon Neked.

Szerintem tarthatnál egy alapos fejomsást a Növérednek, hogy megértse hogy is mennek a dolgok, mi a normális.

Elötted pedig, le a kalappal, hogy nappali oktatás mellett még dolgozol is. Tudom, hogy nem könnyü, mert Én is hasonló cipöben jártam akkoriban.

A költözés, az hogy ott hagyd öket egy jó megoldás lenne, de anyagilag nem megy.

Nemtudom, merre voltam aupair-ként, de ha visszamennél akkor egy jó ugródeszka lenne és például Németországban, nagyon sok szakterület a képzés alatt is fizet (400-1000 euróig). Én Németországban élek így ez az információ nem légböl kapott.

21/F

2010. jún. 3. 13:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!